Annonce
Fyn

Fynsk præst: Forkasteligt at øge handel på helligdage

Sognepræst Nana Hauge kan se frem til tomme kirkebænke i påsken, hvor kirkerne er lukkede. Modsat kan kunderne strømme til dagligvareforretninger på helligdagene. Foto: Christian Nordholt
Nordfynsk præst mener, at det er grotesk, at politikerne øger mulighederne for at handle ind i påsken, mens kirkerne skal være lukkede i højtiden.
Annonce

Mens vi helt usædvanligt kan købe rugbrød, sild og snaps i en række store dagligvarebutikker i påsken, kan vi ikke få åndelig føde i kirken, selv om påsken er kristendommens helt store højtid. Det harmer sognepræsten i Hårslev og Padesø, Nana Hauge.

- Påsken er kirkens største højtid, og vi har aldrig i Danmark oplevet ikke at kunne fejre den i kirkerummet, fordi kirkerne er lukkede på grund af smitterisiko. Samtidig lemper politikerne lukkeloven, så vi på flere helligdage kan stimle sammen i dagligvarebutikkerne. Det er et meget dårligt signal at sende, mener den nordfynske præst.

Lempelsen af lukkeloven betyder, at de store dagligvareforretninger helt ekstraordinært kan holde åbent skærtorsdag og påskedag. Håbet er på den måde at få spredt handlen over flere dage og dermed mindske risikoen for coronavirus.

- Bør du som præst ikke bakke op om tiltag, hvis formål i sidste ende er at redde liv?

- Det er lidt hårdt sat op. Det er jo ikke sådan, at vi er ved at dø af sult, og man kan købe ind på mange måder. Det er muligt at købe ind på nettet, og også minimere besøgene i butikkerne ved at købe stort ind og overholde reglerne om at holde afstand, påpeger Nana Hauge.

I Grundloven står, at staten skal understøtte den evangelisk-lutherske folkekirke. Det gør politikerne ikke ved at lukke kirken og åbne butikkerne på helligdage.

Nana Hauge, sognepræst

Annonce

Påsken er fundamentet

Hun peger på, at der i grundloven står, at staten skal understøtte den evangelisk-lutherske folkekirke.

- Det gør politikerne ikke nu ved at lukke kirken og åbne butikkerne.

- Er det forkert, at kirkerne er lukkede som en række andre institutioner?

- Jeg er ikke læge eller forsker og ved ikke nok om virusser. Jeg retter mig efter, hvad et enigt folketing har besluttet. At kirkerne ikke er åbne, vidner om situationens alvor, men jeg angriber, at folk samtidig får udvidet muligheden for at handle på helligdagene. Det er jo ikke sådan, at man også lemper lukningen af kirkerne i påsken og for eksempel tillader gudstjeneste en enkelt dag.

- Hvorfor er påsken så vigtig for folkekirken?

- Påsken er hele fundamentet for kristendommen. Vi har en kirke, fordi der påskemorgen var en tom grav, der vidnede om, at Jesus var opstået. Hvis den mand, der gik rundt i det daværende Israel ikke var opstået påskemorgen, var han ikke Guds søn, men blot en almindelig god mand, og så ville man ikke den dag i dag fejre påske 2000 år efter, at han gik på jorden.

Annonce

Bedrag og forråelse

- Hvad betyder påsken for dig personligt?

- Det er en meget intens tid, hvor der normalt er mange gudstjenester. Man gennemgår hele lidelseshistorien med palmesøndag og Jesu sidste måltid skærtorsdag, hvor Jesus spiser med sine disciple og forudsiger, at han bliver forrådt. Han går ud i Getsemane Have og bliver pågrebet og korsfæstet langfredag. Det er en voldsom historie. I påsken konfronteres vi med både bedrag, forråelse og menneskers voldsomme reaktion på Jesus. Jeg ved godt, at påsken ikke er så folkelig som julen, men i påsken går vi mere i dybden, og det er kristendommens største højtid.

- Det ændrer de lukkede kirker vel ikke på. Er det ikke ligegyldigt, om vi kan bevæge os fysisk ind i kirkerummet?

- Nej. Vi kan ikke fejre påsken ved at kalde til påskegudstjeneste, som vi har gjort det i det her land i 1000 år. Det er tankevækkende, men jeg skal nok klare mig ligesom alle andre. Jeg kan sætte mig med min familie og læse biblen. Men det er ikke så festligt at sidde fire i præstegården og synge påskesalmer som at sidde i Hårslev eller Padesø Kirke sammen med andre. Kristendom handler også om at mødes og høre ordene sammen. Kirkerummet kan noget særligt, nævner Nana Hauge.

Som mange andre præster i denne tid vil hun lave forkortede videogudstjenester i påsken. Desuden kan hendes prædiken ses på kirkernes hjemmesider. Den seneste video, hun lagde op med søndagsprædiken, er blevet klikket på 60-65 gange.

- Men jeg ved ikke, om alle har set videoen til ende, bemærker hun.

I den lille Padesø Kirke er i gennemsnit 16 til en gudstjeneste, mens det er flere i den større Hårslev Kirke.

Annonce
Fyn

Ny hollænder flyver ind til Odense Håndbold

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Hvorfor skulle jeg overhovedet stemme?

Odense

Efterlyst kvinde er blevet fundet

Annonce