Annonce
Fyn

Fynsk præst angriber vaccinerende læger: - Sig fra, så læge og morder ikke bliver to sider af samme sag

Den sydfynske sognepræst Therese Strand Kudajewski fortæller, at hun modtager trusler i forbindelse med sine skarpe holdninger om vaccine. Foto: Vibeke Volder
Den sydfynske sognepræst Therese Strand Kudajewski kritiserer i en række opsigtsvækkende ytringer læger, der vaccinerer mod Covid-19. Formand for menighedsråd kalder det ekstremt og frygter splittelse i lokalsamfundet.

Vaccinemodstand: "Det er en skændsel for lægestanden, det som udspiller sig i tiden, og jeg håber, at der vil være flere og flere læger, der siger fra, så læge og morder ikke atter bliver to sider af samme sag".

Sådan formulerer den fynske sognepræst i Svanninge og Faldsled, Therese Strand Kudajewski sig i et Facebook-opslag, der har ligget offentligt tilgængeligt i en måned, men nu er blevet gjort privat på hendes profil.

Formuleringen er blot én af flere meget opsigtsvækkende ytringer fra sognepræsten, der er en meget skarp modstander af vacciner mod covid-19. Før jul kunne Fyens Stiftstidende fortælle, at hun også afviser at tjekke kirkegængere for coronapas.

Annonce

Hun fortæller i denne uge i et Facebook-opslag, at hendes holdninger nu betyder, at hun modtager anonyme trusler. Hun henviser i den forbindelse til digterpræsten Kaj Munk, der blev skudt af tyskere under anden verdenskrig.

"Jeg sender Kaj Munk mange kærlige tanker, som betalte for fædre- og moderlandsfrihed med sit eget liv. Jeg tænker også på, hvor grænsen går, før jeg selv kan risikere at bliver skudt. Er det der, vi er?"

Avisen Danmark har uden held forsøgt at få en kommentar fra Therese Strand Kudajewski.

Splitter lokalsamfund

Formanden for menighedsrådet i Svanninge/Faldsled, Benthe Irene Rasmussen, tager skarpt afstand fra præstens ytringer, som hun kalder ekstreme.

- Hun har ret til at ytre sig, som hun vil, når hun ikke står på prædikestolen, men jeg synes, at det kammer over, og jeg bliver lidt trist. En præst skulle gerne samle og være varsom med ikke at splitte et lokalsamfund, men det her er noget, der skiller vandene, siger formanden for menighedsrådet.

Hun har ret til at ytre sig, som hun vil, når hun ikke står på prædikestolen, men jeg synes, at det kammer over, og jeg bliver lidt trist. En præst skulle gerne samle og være varsom med ikke at splitte et lokalsamfund, men det her er noget, der skiller vandene.

Benthe Irene Rasmussen, formand for menighedsrådet i Svanninge/Faldsled

Hun håber, at de skarpe ytringer om blandt andet vaccinerende læger ikke får betydning for opbakningen til kirken.

- Jeg har ikke hørt om nogen, der vil melde sig ud, siger hun og roser da også præsten for det almindelige virke som præst.

- Hun holder gode prædikener, er meget venlig og imødekommende og er god til at besøge folk i sognet, siger formanden for menighedsrådet og lægger vægt på, at de skarpe holdninger om corona og vacciner ikke er fremført i kirken.

Det ærgrer hende dog, at præsten på Facebook har skrevet om muligheden for at danne en valgmenighed Befrielseskirken, og at præstegården kan rumme personer fra Østrig, der ikke kan opholde sig i eget land på grund af restriktioner.

- Alt det skal vi have drøftet i menighedsrådet, siger hun.

Hun har dog meget svært ved at forestille sig, at menighedsrådet ikke ønsker, at præsten skal fortsætte i embedet.

- Jeg tror på, at vi finder hinanden, siger Benthe Irene Rasmussen, der har været formand for menighedsrådet i 20 år.

Therese Strand Kudajewski tiltrådte som præst i sognet i 2020.

Fredag står hun også frem i Odense og taler ved en demonstration arrangeret af vaccinemodstandere, og det samme er tilfældet ved en demonstration i København søndag. Ellers har mange af hendes meget skarpe holdninger typisk været fremført på Facebook, som hun også bruger som platform til at samle et netværk af præster, der deler hendes holdninger.

Annonce

Tavs biskop og minister

Det har ikke været muligt at få et interview med biskop i Fyens Stift, Tine Lindhardt, men i et skriftlig svar skriver hun:

"Præsters ytringer og embedsførelse kan jeg ikke drøfte offentligt. Sagt generelt har præster ytringsfrihed som alle andre, og jeg har generelt tillid til, at præster kan finde ud af forvalte denne frihed, så det ikke kommer til at stå i vejen for deres embede".

Biskoppen bemærker desuden, at hun er tilhænger af vacciner og er glad for at have fået det tredje vaccinestik.

Den sydfynske præsts forsøg på at danne et netværk af præster, der er imod vacciner og coronarestriktioner, kommenterer hun på følgende vis.

"Præster har som alle andre ret til at lave grupper, og de skal selvfølgelig følge de regler, der er, også hvad angår covid 19."

Kirkeminister Ane Halsboe Jørgensen (S) ønsker ikke at kommentere sagen.

Annonce
Odense For abonnenter

Rollo skabte utryghed i villakvarter: Nu er han død

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sort røg fra skorstenen: Fynsværket skal droppe kul, men sidste år blev der skovlet ekstra meget kul i ovnen

Erhverv For abonnenter

Utrygge buschauffører: Flere og flere unge stiger på bussen og siger, de har astma, for så skal de ikke bære mundbind

Faaborg-Midtfyn

Bydel hårdt ramt: - Det er ikke hvert døgn, vi ser sådan en stribe tyverier

Fyn

Chefredaktøren anbefaler: Fem varme historier i en kold tid

For abonnenter

Mads og Lena fra 'Årgang 20': Hvis et af børnene ikke vil på tv længere, så stopper vi

Navne For abonnenter

Dødsfald: Trompeten har lydt for sidste gang: Peter var både til Carl Nielsen og det populære

Danmark

Fredagens coronatal: Rekordmange tilfælde - over 46.000 smittede

Fra vild efterspørgselhåndsprit til total opbremsning inden ny bølge: Kiilto har været gennem to års turbulent rutsjebanetur

Faaborg-Midtfyn

Den sidste hjælpende hånd fra afdød ildsjæl: Efterlader millionbeløb til en række af områdets foreninger

For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Kerteminde

Restaurant åbner efter planen i forsommeren: Nu er firkløveren bag klar med koncept og navn

Erhverv For abonnenter

Buschauffører vil have fordøren lukket og kontanterne ud:  - Bliver vi lagt ned, bliver trafikken i Odense også lagt ned

GOG

Emil Lærke er tabt for GOG og skifter til udlandet til sommer og direktør Kasper Jørgensen er virkelig ærgerlig over det.

Annonce