Annonce
Odense

Fynsk politimand fik bøde efter biljagt i Odense

En 39-årig politibetjent er idømt en bøde på 1.000 kroner for at køre over for rødt i Odense centrum. Arkivfoto: Michael Bager
En 39-årig politibetjent fra Fyns Politi er blevet idømt en bøde for at køre over for rødt i flere kryds i Odense centrum uden brug af blink eller sirener.

Fredag i sidste uge måtte en politibetjent tage plads på anklagebænken ved Retten i Odense. Den 39-årige var tiltalt for den 18. januar 2018 at køre over for rødt i to kryds i Odense centrum uden at bruge hverken blink eller sirene.

Politibetjenten og hans kollega kørte i en civil patruljevogn, da de skulle hente et vidne i en anden sag, som skulle transporteres fra vidnets bopæl til politistationen i Hans Mules Gade. Da patruljevognen holdt på Ejlskovsgade og vil dreje til højre af Thomas B. Thriges Gade, blev de overhalet af en Mazda, som kører over for rødt i krydset.

Det fik de to betjente til at starte en biljagt, som strakte sig over 300 meter, inden de fik fat på føreren af Mazdaen. Under eftersættelsen passerede den civile patruljevogn to kryds, hvor lyset var rødt uden brug af sirene eller blink.

Fredag formiddag besluttede byretten så, at politibetjenten skal idømmes en bøde på 1.000 kroner for episoden. Derudover skal politibetjenten betale sagens omkostninger.

Selv om politibetjenten under sidste uges retssag gjorde retten opmærksom på, at det ville få betydning for politiets mulighed for at løse udrykningsopgaver bedst muligt, hvis han blev dømt, valgte retten alligevel at idømme ham bøden på 1.000 kroner.

Ifølge politibetjenten var det et bevidst fravalg ikke at bruge sirenen, da han ikke ville stresse føreren af Mazdaen yderligere.

Efter rettens opfattelse bør man ikke undlade at bruge udrykningssignaler, selv om det kan skabe uro og forårsage fare for andre trafikanter, når det er i tæt bymæssig bebyggelse og i civil patruljevogn.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Lysende græskar på skovstien

Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce