Annonce
Odense

Fynsk politiker i stormvejr: Kritiseres for påstået støtte til Erdogan

Niclas Turan Kandemir er socialdemokratisk byrådsmedlem i Odense. I en artikel i netmediet Zetland bliver han anklaget for at sympatisere med den tyrkiske præsident Erdogan. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg

Bo Liebergren (V) opfordrer Socialdemokraterne i Odense til at luge ud i rækkerne efter artikel om blandt andet Niclas Turan Kandemirs (S) Facebook-opslag til støtte for Erdogans autoritære styre.

Annonce

Odense: Hvem sympatiserer Socialdemokratiets byrådsmedlemmer egentlig med, og hvor føler de sig hjemme?

Det spørgsmål stiller Venstres byrådsmedlem Bo Liebergren på de sociale medier efter at have læst netmediet Zetlands artikel om en række tyrkisk-fødte byrådsmedlemmers påståede sympati med den siddende tyrkiske præsident.

Heri optræder blandt andre odenseanske Niclas Turan Kandemir som et eksempel.

Liebergren mener, at Socialdemokraterne bør rydde op i parti-rækkerne, ligesom man har gjort i Furesø og Silkeborg Kommuner.

- Jeg synes, at der er to ting, der er interessante ved artiklen fra Zetland. Det ene er, at Niclas betegner det noget autoritære tyrkiske parti AKP's valgsejr som en sejr for demokratiet. Hvorfor støtter han ikke de tyrkiske socialdemokrater?

- Det andet er, at han langer ud efter Gülen-folkene og kalder dem landsforrædere. Det ord bruger man vel kun, hvis man identificerer sig med et bestemt land. Hvor er hans nationale loyalitet og sympati, spørger Venstres Bo Liebergren.

- Niclas må da mene om det, hvad han vil. Men både i Silkeborg og Furesø har Socialdemokraterne været i gang med at afluse sig fra den slags. Det burde Socialdemokraterne i Odense måske også gøre, siger Liebergren.

I Socialdemokratiet melder formand for Odenses partiforening, Mads Søndergaard Thomsen, hus forbi.

- Vi havde allerede i sommeren 2016 en snak med Niclas om det her, og vi er ikke i tvivl om, at han er socialdemokrat. Han er et dygtigt og loyalt partimedlem. Vi fører ikke hverken dansk udenrigspolitik eller tyrkisk indenrigspolitik i byrådet i Odense. Vi løser kommunalpolitiske opgaver, og de opgaver løser han til fulde, siger Mads Søndergaard Thomsen.

I følge netmediet Zetland slog Niclas Turan Kandemir i løbet af sommeren 2016 en række vredesudbrud op på sin Facebook-side, hvor han blandt andet kritiserede danske medier for deres manglende støtte for parlamentarisme og demokrati i Tyrkiet. Det skete umiddelbart efter det mislykkede kupforsøg mod Tyrkiets siddende regering den 15 juni. Zetland gengiver, hvordan Kandemir bringer en personlig appel til medlemmer af Gülen-bevægelsen: "I kan gå ad helvede til, lad være med at stemme på mig," lyder det i et opslag, der nu er fjernet fra Niclas Turan Kandemirs side, og som han beklager i en udtalelse, der kommer i kølvandet på artiklen fra Zetland. Kandemir erkender i artiklen, at han ikke burde have formuleret sig på en måde, så alle Gülen-tilhængere blev fremstillet som landsforrædere og terrorister, og her siger han også direkte, at han ikke støtter Erdogan.

Annonce

Kandemir beklager

Sagens hovedperson, Niclas Turan Kandemir, ønsker ikke selv at kommentere sagen yderligere. Som den eneste af de syv lokalpolitikere, artiklen beskæftiger sig med, har det odenseanske byrådsmedlem valgt at stille op til interview. Det fortryder han i dag.

- Jeg ønsker faktisk ikke at kommentere yderligere på artiklen, for jeg vil betegne det som smagløs journalistik, og jeg ønsker ikke at promovere det medie, der har bragt artiklen.

- Jeg beklager, hvis de opslag, jeg har skrevet på Facebook på dette tidspunkt, var for voldsomme, og at de er blevet mistolket og misforstået. På grund af det, og fordi jeg ikke mener, at de bør overskygge mit kommunalpolitiske arbejde, har jeg valgt at slette disse opslag, siger Niclas Turan Kandemir.

Det er ikke første gang, Niclas Turan Kandemir er i vælten for at støtte den siddende tyrkiske regering. I oktober 2015 blev han kritiseret for at have talt ved et informationsmøde med den højreekstremistiske tyrkiske ungdomsorganisation "De grå ulve."

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Dødsulykke: Tredje person fra forulykket bil er stadig i kritisk tilstand

Kerteminde

Mårhund løs på Hindsholm

Kultur

Grum fremtidsvision indhentet af corona

Annonce