Annonce
Fyn

Fynsk overlæge: Kina delte hurtigt corona-viden

Her er en bioanalytiker på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH ved at sætte prøver til undersøgelse for corona-virus på afdelingens store maskine, der kan lave 1400 prøver i døgnet. Privatfoto

Corona-virus er nok allerede godt med i opløbet om at blive årets ord i 2020.

For sidste år var der ingen, der havde hørt om corona-virus SARS-CoV-2. Eller covid19, som sygdommen hedder .

Og når ingen havde hørt om denne variant af coronavirus, var der først nogle læger og bioanalytikere, som måtte finde ud af, hvad det nye virus, som på tre måneder har spredt sig fra Kina til resten af verden, var for et.

Derfor var det også i Kina, at de første kortlægninger af virus fandt sted, fortæller Anette Holm, der er ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH, og forklarer, hvordan man begynder at finde en ukendt virus.

- Man kan lave genundersøgelser på luftvejsekret, hvor man finder ud af, om der er virus-genmateriale. I Kina blev man opmærksom på, at der var et område, hvor alle blev syge med noget ukendt, der satte sig på luftvejene. De har så taget luftvejsprøver fra patienterne og foretaget genundersøgelse på dette.

- Man kunne opformere bestemte virusgener og se på sekvenserne af generne; Var det noget, vi kender i forvejen? Og så kunne de sammenligne med kendte virus og se, at det lignede gensekvenserne for SARS-virus, men at det afveg på i enkelte gener. Det var den måde, man fandt ud af det på.

Annonce

Rammer virus

Anette Holm fortæller, at kineserne har været hurtige til at frigive, hvad det er for gener, og hvad det er, man skal lede efter, når man laver en undersøgelse for dette virus.

Ud fra det har producenterne kunnet lave de miks og kit, som gør, at laboratorier kan opformere de bestemte virusgener, som det ny coronavirus har, og derved påvise dem – hvilket gøres i laboratoriet, når man tester.

- Det er en opformering, som lige netop rammer de gener, som dette virus har., forklarer den fynske overlæge.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Takker politiet: Gydas skizofrene søn truede hende med samuraisværd og barrikaderede sig i huset

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1970: Odense Kommune bliver større i morgen

1995 Danmarks første elektroniske markedsplads åbnede i går for kunderne. Efter en lang sej fødsel er Diatel-netværket nu klar med en række tilbud til pc-ejere. For eksempel kan man sidde foran sin skærm og bestille teaterbilletter, lave sine bankforretninger, købe ind, læse Den Blå Avis eller se det seneste døgns nyheder. 30 forskellige tjenester er der indtil videre at vælge imellem på Diatel, der officielt blev søsat af forskningsminister Frank Jensen (S) med et tryk på den rette knap på tastaturet. Det er TeleDanmark/ Jydsk Telefon, Kommunedata og Girobank, der ejer Diatel. Derudover har dagbladene Jyllands-Posten og Politiken poster i bestyrelsen med ret til senere at købe sig ind i selskabet. 1970 Fra i morgen er Odense Storkommune en kendsgerning. I eftermiddag kl. 14 holdt det nyvalgte byråd sit konstituerende møde, hvor borgmester Holger Larsen som rådets ældste medlem bød de 28 andre medlemmer velkommen og derefter ledede valget af borgmester. Det blev som ventet Holger Larsen, der blev genvalgt med 15 stemmer (14 socialdemokratiske og folkesocialisten Alfred Andersen). Ingen andre kandidater var opstillet. Der foretoges valg af magistrat, der består af borgmesteren og fire rådmænd. Magistraten har borgmesteren som formand og består af rådmand Poul Nielsen, Bellinge, rådmand Jens Helbak, Odense, rådmand C. Jeppesen, Næsby og Lennart Larson, Pårup. 1945 Efter de begivenheder, der er sket i den senere tid, skulle man tro, at en flyvervarsling nu blev mødt med større alvor end nogen sinde tidligere. At dette ikke er tilfældet, kunne man opleve i går eftermiddag, da sirenerne kl. 15 forkyndte, at der kunne ventes overflyvning. I de første minutter, hvor sirenerne lød, var der en del mennesker, der søgte hjem eller i tilflugtsrum. Men det varede ikke længe, efter at sirenerne var blevet tavse, før der igen var børn på gaden og folk, der kom ud for at se, ”om der skete noget”. På et vist tidspunkt under varslingen var der samlet op mod et par hundrede mennesker på fortovet og kørebanen uden for det offentlige tilflugtsrum i Bryggergårdens kælder.

Odense For abonnenter

Forarget rådmand om ulovlig udlejning af boliger: - Det hører ingen steder hjemme

Danmark

Liveblog: Ældre og sårbare får gratis vaccination mod lungebetændelse

Annonce