Annonce
Erhverv

Fynsk opfinder: Min gødning kan hjælpe miljø og landmænd

- Hvis jeg havde vist, hvor lang tid det ville tage mig, var jeg aldrig gået i gang, siger Flemming Padkær, der har solgt sin virksomhed Flex Fertilizer System. Foto: Kim Rune

Odenseaneren Flemming Padkær har udviklet gødning i flere end 50 år

Det er ikke småting, Flemming Padkær ved om gødning.

Siden begyndelsen af 1960-erne har odenseaneren brugt det meste af sit liv på emnet og egenhændigt udviklet en lang række kemiske forbindelser.

- Hvis jeg havde vidst, hvor lang tid det ville tage mig, var jeg aldrig gået i gang, siger Flemming Padkær.

Den idé, som han lagde ud med, har vist sig at holde hele vejen, og han er stolt af resutlatet, som han sælger i Odense-virksomheden Flex Fertilizer System.

Men han havde ikke regnet med, at det ville tage så lang tid at få alle processerne til at fungere.

Virksomheden er nu ved at blive overdraget til forretningsmanden Lars Hansen, Odense.

I dag har Flemming Padkær opskrifter på gødninger, som - ifølge ham selv og hans forretningspartnere - har store fordele frem for traditionel gødning:

Dels sparer gødningen - som er flydende - penge, fordi en større del af indholdet bliver udnyttet.

Dels får landmanden bedre afgrøder, fordi gødningen er til stede, når planten skal bruge den.

Og dels gavner den miljøet, fordi meget færre mængder næringsstoffer bliver vasket ud af jorden, forklarer opfinderen.

Hele hemmeligheden bag ligger i den kemiske konstruktion, som næringsstoffet - for eksempel kvælstof - er indkapslet i.

I Flemming Padkærs gødning frigives næringsstofferne langsomt igennem vækstsæsonen, ligesom udvaskning og fordampning reduceres kraftigt.

En yderligere fordel er, at gødningen ikke svider planternes blade. Derfor laves den i en udgave, som planten optager gennem bladene i stedet for rødderne. Den kan spredes med sprøjte, også sent i plantens vækst, og kommer slet ikke i berøring med jorden.

Traditionel gødning skal spredes, mens planterne er små.

Annonce

Traditionel branche

Men trods gødningens fordele udgør den en helt forsvindende lille del af det meget store globale salg af gødning.

- Gødningsbranchen er meget traditionel og domineret af meget stor virksomheder, som laver store mængder ens produkter.

- Der har aldrig været meget udvikling i produkterne, selv om det er blevet bedre i de seneste ti år, siger Flemming Padkær, der bor i Skt. Klemens uden for Odense.

Han er nu i gang med at overdrage sin omfattende viden om gødning til andre i firmaet.

Den nye ejer, Lars Hansen, har indsat sin tætte medarbejder, Peder Beiskjær, som direktør. Desuden har de ansat fagmanden Allan Holm Nielsen, Nyborg, der er hortonom med Ph.d i molekylær biokemi og kommer fra gartnerbranchen.

BJ Agro i nærheden af Holsted blev i foråret den første danske producent af Flex Fertilizers gødning. Fem virksomheder i Nordeuropa var allerede med på listen, og to i Norge og England er på vej.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Annonce