Annonce
Erhverv

Brud på regler: Orifarm beklager støtte til Troels Lund men vil ikke fortælle, om andre politikere har fået penge

Orifarm har lavet en klar fejl ved at støtte Venstres Troels Lund Poulsen, beklager direktør Erik Sandberg i en mail til Fyens Stiftstidende. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Der var tale om en fejl og brud på et etisk regelsæt, som Orifarm har skrevet under på, da virksomheden støttede Venstres Troels Lund Poulsen før seneste folketingsvalg. Det skriver direktør Erik Sandberg i mail til Fyens Stiftstidende. Orifarm vil dog ikke oplyse, hvor meget støtten var på, og om andre politikere er blevet støtte økonomisk.

"Vi må blankt erkende, at vi har begået en fejl. Det er vi selvfølgelig meget kede af. Vi har ikke været opmærksomme på det mulige brud på lobbykodekset, og det skulle vi selvfølgelig have været."

Sådan skriver adm. direktør for medicinalgiganten Orifarm i en mail til Fyens Stiftstidende, efter at dagbladet Politiken har beskrevet, hvordan Orifarm i strid med medicinalbranchens egne etiske regler har givet støtte til Venstre-politikeren og tidligere minister Troels Lund Poulsen.


Annonce

Vi må blankt erkende, at vi har begået en fejl. Det er vi selvfølgelig meget kede af. Vi har ikke været opmærksomme på det mulige brud på lobbykodekset, og det skulle vi selvfølgelig have været.

Erik Sandberg, adm. direktør, Orifarm


Forud for det seneste folketingsvalg i 2019 modtog Venstres finansordfører, Troels Lund Poulsen, et større beløb fra Orifarm.

Det viser en granskning af de politiske partiers regionale regnskaber, som Politiken har foretaget.

Japansk milliardhandel

Orifarm har den seneste tid fået meget opmærksomhed, efter at virksomheden har overtaget flere end 100 præparater, 600 ansatte og to fabrikker i en milliardhandel med japanske Takeda. Dermed er Orifarm ikke blot den største parallelimportør af medicin i Europa, men også den største forhandler af medicin og kosttilskud i Danmark.

Men den økonomiske støtte til en politiker er i strid med lægemiddelindustriens regler, som skal sikre, at folkevalgte politikere ikke bliver usagligt påvirket af særinteresser.

I 2011 oprettede landets lægemiddelfirmaer Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien (ENLI), og siden har det ikke været tilladt at give penge til hverken politikere eller partier. Det skulle sikre, at medicinalindustriens lobbyarbejde foregår på en måde, så »pressionsmuligheder parterne imellem er udelukket«, og er nedfældet i nævnets lobbykodeks, som Orifarm og 92 andre lægemiddelvirksomheder har tilsluttet sig.

Med overtrædelsen har Orifarm nu udsigt til en bøde mellem 75.000 og 100.000 kroner, oplyser sekretariatschef Rikke Bæksgaard fra Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien til Politiken.

Annonce

Hvor mange penge?

Fyens Stiftstidende har forsøgt at få uddybende svar fra Sandberg og Orifarm.

Fyens Stiftstidende ville bl.a. gerne spørge til, hvordan fejlen er opstået, hvor mange penge, Orifarm har støttet politikeren med og om Orifarm har ydet støtte til andre politikere også, siden man skrev under på branchens kodeks i 2011?

Orifarm-direktøren har dog ikke yderligere kommentarer på nuværende tidspunkt, meddeler virksomheden i mailen.

"Vi er som konsekvens heraf i dialog med ENLI’s granskningsmandspanel om, hvilke konsekvenser sagen skal have. Vi afventer deres stillingtagen til sagen – og har ikke yderligere kommentarer, imens granskningspanelet arbejder.”

Efter Politikens henvendelse har Venstre valgt at tilbagebetale pengene fra Orifarm, "for at der ikke skal være noget ballade".

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce