Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fynsk landsby til demente på trapperne

En gruppe frivillige Årslev-borgere er med en fond i ryggen på vej med en demenslandsby på Fyn

Annonce

En bæredygtig og fuld funktionel landsby med købmand, teater, fælleshus, koncertoplevelser, restaurant, frisører, fysioterapeuter, terapihaver og bar til omkring 150 demente kan være virkelighed et sted på Fyn indenfor tre år.

Det drømmer en gruppe Årslev-borgere i hvert fald om, der i to år har leget med tanken og nu er så konkrete, at de mener, demenslandsbyen, den første af sin slags i Danmark, bliver en realitet.

- Vi ønsker, det bliver en landsby, hvor man kan bo med en langt fremskreden demens som på et rigtigt plejecenter, men der skal også være plads til mennesker, som selv ønsker at bo der, fordi de får en diagnose og ønsker, at deres demens ikke fremskrives så hurtig, siger Aster Schepel, der bor i Årslev og er læge i forebyggende medicin.

Hun er formand for den frivillige forening Margurittens Venner, der har base i Årslev, og som har indgået et samarbejde med OK-Fonden, der driver plejehjem og hospice forskellige steder i landet.

Annonce

200 borgere

Ambitionen fra Margurittens Venner er et demens-landsby-projekt til 200-400 millioner kroner og med plads til et sted mellem 100 og 200 demente borgere fra hele landet.

Landsbyen skal ifølge de frivillige også indeholde et videnscenter, som samler viden om forebyggelse og bremsning af demens.

Aster Schepel uddyber, at den næste tid må vise, hvordan landsbyen helt konkret skal udformes. Hun forestiller sig, at der skal foregå et hav af aktiviteter såsom musikterapi og bevægelse for beboerne, som skal træne hjernen og dermed holde demenssygdommen på afstand.

- Jeg har mødt mange mennesker med demens og set, at mange af dem har så meget stress. De kan ikke klare sig og kan ikke finde vej. Vores moderne liv fungerer ikke med mennesker med demens, siger Aster Schepel, der har fået inspiration fra den hollandske demenslandsby De Hogeweyk, som danske politikere og embedsmænd har valfartet til de seneste år.

Annonce

Tværkommunalt projekt

Margurittens Venner ser helst, at landsbyen bliver skabt et sted midt på Fyn. Faaborg-Midtfyns borgmester Christian Thygesen (V), mener dog at projektet er så stort, at det vil kræve et samarbejde mellem flere kommuner.

- Jeg har holdt et kort møde for at orientere mig om, hvad idéen er. Jeg ved ikke, om det er noget, vi skal have os i kommunen. Det er jo et stort projekt. Nok så stort, at man er nødt til at anskue det som en form for tværkommunalt projekt. Det er et interessant projekt. Ret meget mere kan jeg ikke sige om det i øjeblikket, siger han.

Læs mere om landsbyen for detmente i avisen og på MitFyn.dk

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Den et nye sports-akademi har fundet den første forsander - Sports Academy Denmark i Odense henter chef fra nordjysk sportsefterskole

Coronavirus

Pfizer reducerer vaccineleveringer: Fabrik skal opgraderes

Annonce