Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fynsk landsby til demente på trapperne

En gruppe frivillige Årslev-borgere er med en fond i ryggen på vej med en demenslandsby på Fyn

En bæredygtig og fuld funktionel landsby med købmand, teater, fælleshus, koncertoplevelser, restaurant, frisører, fysioterapeuter, terapihaver og bar til omkring 150 demente kan være virkelighed et sted på Fyn indenfor tre år.

Det drømmer en gruppe Årslev-borgere i hvert fald om, der i to år har leget med tanken og nu er så konkrete, at de mener, demenslandsbyen, den første af sin slags i Danmark, bliver en realitet.

- Vi ønsker, det bliver en landsby, hvor man kan bo med en langt fremskreden demens som på et rigtigt plejecenter, men der skal også være plads til mennesker, som selv ønsker at bo der, fordi de får en diagnose og ønsker, at deres demens ikke fremskrives så hurtig, siger Aster Schepel, der bor i Årslev og er læge i forebyggende medicin.

Hun er formand for den frivillige forening Margurittens Venner, der har base i Årslev, og som har indgået et samarbejde med OK-Fonden, der driver plejehjem og hospice forskellige steder i landet.

Annonce

200 borgere

Ambitionen fra Margurittens Venner er et demens-landsby-projekt til 200-400 millioner kroner og med plads til et sted mellem 100 og 200 demente borgere fra hele landet.

Landsbyen skal ifølge de frivillige også indeholde et videnscenter, som samler viden om forebyggelse og bremsning af demens.

Aster Schepel uddyber, at den næste tid må vise, hvordan landsbyen helt konkret skal udformes. Hun forestiller sig, at der skal foregå et hav af aktiviteter såsom musikterapi og bevægelse for beboerne, som skal træne hjernen og dermed holde demenssygdommen på afstand.

- Jeg har mødt mange mennesker med demens og set, at mange af dem har så meget stress. De kan ikke klare sig og kan ikke finde vej. Vores moderne liv fungerer ikke med mennesker med demens, siger Aster Schepel, der har fået inspiration fra den hollandske demenslandsby De Hogeweyk, som danske politikere og embedsmænd har valfartet til de seneste år.

Tværkommunalt projekt

Margurittens Venner ser helst, at landsbyen bliver skabt et sted midt på Fyn. Faaborg-Midtfyns borgmester Christian Thygesen (V), mener dog at projektet er så stort, at det vil kræve et samarbejde mellem flere kommuner.

- Jeg har holdt et kort møde for at orientere mig om, hvad idéen er. Jeg ved ikke, om det er noget, vi skal have os i kommunen. Det er jo et stort projekt. Nok så stort, at man er nødt til at anskue det som en form for tværkommunalt projekt. Det er et interessant projekt. Ret meget mere kan jeg ikke sige om det i øjeblikket, siger han.

Læs mere om landsbyen for detmente i avisen og på MitFyn.dk

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce