Annonce
Indland

Fynsk læge flytter dødsmanual til ny hjemmeside

Svend Lings, formand for foreningen Læger for aktiv dødshjælp, har besluttet at fjerne yderst omdiskuteret selvmordsmanual fra hjemmeside. Arkivfoto: Nils Svalebøg

Foreningen Læger for aktiv dødshjælp har besluttet at fjerne selvmordsvejledning fra deres hjemmeside. Dødsmanualen kan dog fortsat hentes på nettet, da den er tilgængelig på Svend Lings' forlags hjemmeside.

Annonce

En yderst omdiskuteret selvmordsmanual er nu blevet fjernet fra foreningen Læger for aktiv dødshjælps hjemmeside.

Men selv om manualen nu er pillet ned fra Læger for aktiv dødshjælps hjemmeside, forsvinder den ikke fra internettet. Svend Lings har nemlig besluttet at offentliggøre den på sit eget forlags hjemmeside.

Flytningen fra Læger for aktiv dødshjælps hjemmeside sker, fordi medlemmer frygter for deres lægeautorisation, efter foreningen to gange er blevet indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed. Det meddeler Svend Lings i en pressemeddelelse.

Psykiatrisk afdeling i Århus har klaget over selvmordsvejledningen til Region Midt som har klaget til Styrelsen for Patientsikkerhed. Styrelsen kan uden videre fratage læger autorisationen i et år, og der er ingen mulighed for appel. Efterfølgende er der opstået uenighed blandt Læger for aktiv Dødshjælp, skriver Svend Lings i en pressemeddelelse.

Annonce

Ikke ulovligt

I maj lagde foreningen Læger for aktiv dødshjælp den udførlige opskrift til at begå selvmord ud på deres hjemmeside.

Offentliggørelsen, der ikke strider mod den danske lovgivning, satte mange sind i kog, og på Christiansborg satte flere politikere dengang alt ind for at få fjernet manualen fra foreningens hjemmeside.

Liselott Blixt (DF), formand for sundheds- og ældreudvalget, bad i den forbindelse justitsminister Søren Pape Poulsen (K) om at undersøge mulighederne for at lukke den del af Læger for aktiv dødshjælps-hjemmeside, hvor manualen lå.

Men et svar fra justitsministeren til Liselott Blixt gjorde det klart, at der ikke findes hjemmel i loven til at gøre det.

Til avisen Danmark sagde en ærgrerlig Blixt efterfølgende:

- Jeg synes, det er uetisk, at man skal have lov til at offentliggøre sådan en manual. Jeg ved godt, det kan være svært at forhindre hjemmesider, og de har det jo med at flytte rundt eller rykke til udlandet, men jeg synes, der burde være en mulighed for at give et påbud om at lukke den slags ned. Det er der så desværre ikke.

Hun blev bakket op af Venstres sundhedsordfører, Jane Heitmann:

- Det er dybt forkasteligt og på alle måder uetisk, at en læge eller en forening lægger en selvsmordsmanual på nettet.

Annonce

Skal for retten

Den pensionerede læge mistede sidste år sin autorisation, efter han fortalte, hvordan han havde instrueret mindst 10 personer til at begå selvmord og tilmed havde udskrevet sovemedicin til formålet.

Svend Lings sag kommer for retten til september, hvor han risikerer tre års fængsel.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du ringe anonymt til Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce