Annonce
Fyn

Fynsk læge dømt i by- og landsret: Nu får Svend Lings selvmordssagen for Højesteret

Den perionserede læge Svend Lings fra Kværndrup blev i byretten og landsretten dømt sammen med den 84-årige psykiater Frits Schjøtt. Psykiateren valgte dog at tage imod landsretsdommen på 20 dages betinget fængsel. Foto: Nils Svalebøg
Omkring et års tid efter byretssagen får den pensionerede læge Svend Lings fra Kværndrup mandag sin principielle sag for Højesteret. Både byretten og landsretten fandt ham skyldig i medvirken til selvmord og straffede med betinget fængsel.

Han blev af landsretten idømt 60 dages betinget fængsel for medvirken til to selvmord og et selvmordsforsøg. En skærpelse fra byrettens 40 dages betinget fængsel i september 2018.

Og når Højesteret mandag som tredje instans behandler sagen om aktiv dødshjælp, er der de ikke store forhåbninger hos den 77-årige pensionerede læge Svend Lings fra Kværndrup om et andet resultat.

Alligevel har han - med Procesbevillingsnævnets tilladelse - indbragt sagen, som han betragter som principiel, fordi den ifølge Lings selv handler om ytringsfriheden.

- Jeg har jo lagt en selvmordsvejledning ud på internettet, og Justitsministeriet har sagt, at den er lovlig. Alligevel er jeg blevet dømt for medvirken til selvmord, fordi jeg har rådgivet patienter på grundlag af den offentligt tilgængelige selvmordsvejledning. Det, synes jeg, er noget underligt noget. Det er sådan en gråzone, hvis man tænker på, hvor grænserne for ytringsfriheden så går, forklarede han i april.

Men det er ikke kun ytringsfriheden, der er i spil i sagen, som fem dommere i Højesteret nu skal vurdere:

- Jeg havde jo håbet på frifindelse. Så ville aktiv dødshjælp jo i praksis være indført i Danmark, lød det fra den pensionerede læge efter landsretsdommen i januar.

Annonce

I strid med etisk princip

Sagen om den fynske læge begyndte i 2017, hvor Lings i Radio24Syv fortalte om, hvordan han udskrev medicin og vejledte terminalt syge mennesker til at tage deres eget liv.

Svend Lings er stifter af foreningen Læger for Aktiv Dødshjælp, som i maj 2018 udgav en selvmordsmanual på dens hjemmeside. Efter omtale i medierne, bad Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) undersøge, om det var lovligt at lægge manualen på nettet.

Ja, lød svaret med henvisning til straffeloven, som forbyder at hjælpe andre med selvmord, men derimod ikke indeholder forbud mod generelle vejledninger til at begå selvmord. Selvmordsmanualen blev senere flyttet til Svend Lings' eget forlags hjemmeside.

Lægeetisk Nævn har dog vurderet, at manualen er i klar strid mod lægernes etiske principper. Den danske lægeforenings bestyrelse vil have Lægeforeningens Voldgiftsret til at vurdere, om Svend Lings skal ekskluderes af lægeforeningen. Han har for længst fået frataget sin autorisation.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du ringe anonymt til Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Dagen i dag: Bevæbnede mænd stak ild på Odenses folkeregister

1994 Med et splinternyt skitseprojekt til en uddannelsesby i hjertet af Odense melder den fordums store industrivirksomhed Thrige-Titan sig nu på banen med ledige ejendomme og arealer til uddannelsesformål. Thrige har fået arkitektfirmaet Stærmose og Isager til at ”forvandle” det henslumrende industriområde – der ligger blot et par minutters gang fra banegård og busterminal – til Odenses uddannelsesmæssige svar på latinerkvarteret i Paris. Arkitekternes forslag omfatter hele Thrige-firkanten ved Tolderlundsvej og Skibhusvej. Gamle kontor- og industribygninger er forvandlet til skoler og kollegieværelser. Mellem bygningerne er der anlagt grønne områder, flisebelagte ”filosofgange” og et stort, nyt auditorium. 1969 Boligstandarden på Fyn er – trods de senere års omfattende nybyggeri – ringere end i det øvrige land. 8351 fynske lejligheder er uden vand i køkkenet, 20.975 lejligheder har ikke WC, 48.104 lejligheder er uden centralvarme og 52.962 lejligheder er ikke udstyret med bad. Tallene er hentet fra en undersøgelse, som Danmarks Statistik foretog i 1965 og som netop er offentliggjort. Der er selvfølgelig bygget en del nye boliger siden 1965 men ikke nok til at ændre resultaterne i væsentlig grad. Under halvdelen af de 37.760 lejligheder i de fynske landdistrikter er forsynet med bad, halvdelen har centralvarme og lidt mere end halvdelen har WC. I knap en femtedel af lejlighederne måtte beboerne hente vand i gården. 1944 I går lidt før kl. 14, mens det meste af personalet holdt frokostpause, bankede det kraftigt på døren til Odense Folkeregister. Da en ung dame lukkede op, stod der tre revolverbevæbnede mænd uden for døren og kommanderede hende og en anden dame på kontoret til at række hænderne i vejret. Derefter spurgte de, hvor folkeregistrets kartotek over byens borgere var, og de fik anvist de store stålskabe, der indeholdt de mange tusinde kort. Mens den ene af mændene holdt damerne op, hældte de to andre kortene ud på gulvet i en stor bunke og overhældte dem med brandbare væsker. De satte derefter ild til kortene og forlod kontoret med de to damer, mens ilden blussede op og sendte røg ud over Flakhaven.

Annonce