Annonce
Fyn

Fynsk læge dømt i by- og landsret: Nu får Svend Lings selvmordssagen for Højesteret

Den perionserede læge Svend Lings fra Kværndrup blev i byretten og landsretten dømt sammen med den 84-årige psykiater Frits Schjøtt. Psykiateren valgte dog at tage imod landsretsdommen på 20 dages betinget fængsel. Foto: Nils Svalebøg
Omkring et års tid efter byretssagen får den pensionerede læge Svend Lings fra Kværndrup mandag sin principielle sag for Højesteret. Både byretten og landsretten fandt ham skyldig i medvirken til selvmord og straffede med betinget fængsel.
Annonce

Han blev af landsretten idømt 60 dages betinget fængsel for medvirken til to selvmord og et selvmordsforsøg. En skærpelse fra byrettens 40 dages betinget fængsel i september 2018.

Og når Højesteret mandag som tredje instans behandler sagen om aktiv dødshjælp, er der de ikke store forhåbninger hos den 77-årige pensionerede læge Svend Lings fra Kværndrup om et andet resultat.

Alligevel har han - med Procesbevillingsnævnets tilladelse - indbragt sagen, som han betragter som principiel, fordi den ifølge Lings selv handler om ytringsfriheden.

- Jeg har jo lagt en selvmordsvejledning ud på internettet, og Justitsministeriet har sagt, at den er lovlig. Alligevel er jeg blevet dømt for medvirken til selvmord, fordi jeg har rådgivet patienter på grundlag af den offentligt tilgængelige selvmordsvejledning. Det, synes jeg, er noget underligt noget. Det er sådan en gråzone, hvis man tænker på, hvor grænserne for ytringsfriheden så går, forklarede han i april.

Men det er ikke kun ytringsfriheden, der er i spil i sagen, som fem dommere i Højesteret nu skal vurdere:

- Jeg havde jo håbet på frifindelse. Så ville aktiv dødshjælp jo i praksis være indført i Danmark, lød det fra den pensionerede læge efter landsretsdommen i januar.

Annonce

I strid med etisk princip

Sagen om den fynske læge begyndte i 2017, hvor Lings i Radio24Syv fortalte om, hvordan han udskrev medicin og vejledte terminalt syge mennesker til at tage deres eget liv.

Svend Lings er stifter af foreningen Læger for Aktiv Dødshjælp, som i maj 2018 udgav en selvmordsmanual på dens hjemmeside. Efter omtale i medierne, bad Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt daværende justitsminister Søren Pape Poulsen (K) undersøge, om det var lovligt at lægge manualen på nettet.

Ja, lød svaret med henvisning til straffeloven, som forbyder at hjælpe andre med selvmord, men derimod ikke indeholder forbud mod generelle vejledninger til at begå selvmord. Selvmordsmanualen blev senere flyttet til Svend Lings' eget forlags hjemmeside.

Lægeetisk Nævn har dog vurderet, at manualen er i klar strid mod lægernes etiske principper. Den danske lægeforenings bestyrelse vil have Lægeforeningens Voldgiftsret til at vurdere, om Svend Lings skal ekskluderes af lægeforeningen. Han har for længst fået frataget sin autorisation.

Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, kan du ringe anonymt til Livslinjens telefonrådgivning på 70 201 201.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce