Annonce
Kultur

Fynsk kunstner: En lap papir til 50 øre vokser til udstillinger i USA og Japan

Rober Cole Rizzi har til udstillingen optaget lyde fra Torben Jarlstrøm Clausens saks, når han klipper sine mennesker fri fra papiret. Foto: Karen Relster

På 15 år er odenseaneren Torben Jarlstrøm Clausens fascination af papirklip-kunsten vokset fra en hobby til udstillinger i hele verden. Lige nu kan amerikanerne opleve kunstsamarbejdet "Saksens Lyd" ved Museum of Danish America i Elk Horn.

Kunst: Ru fingerspidser glider hen over papirets overflade, og en saks skærer sagte. Sådan lyder det, når kunstneren Torben Jarlstrøm Clausen klipper sine papirfigurer, men det er ikke altid til at høre.

Det ænder sig til udstillingen "Saksens Lyd", som i sommeren 2017 var i Tokyo, og nu kan opleves ved Museum of Danish America i USA året ud.

Værket er et samarbejde mellem Torben Jarlstrøm Clausen, hans gamle gymnasiekammerat Robert Cole Rizzi, der komponerer lydtapeter, og den århusianske fotograf Karen Relster, som sammen har udforsket hans papirklipunivers.

Ved at forstørre papirmenneskerne ved at skrue op for lyden og zoome ind på eksempelvis Torben Jarlstrøms Clausens arbejdende hænder, opstår der et andet univers, siger han:

- Det har været sjovt at kombinere mit univers med andre genrer, for så sker der noget helt nyt.

Annonce

Blå bog

53 år og kommer fra Århus.Flyttede til Odense i 1988 for at studere.

Uddannet marinebiolog og arbejder i Odense Kommunes Bæredygtighedssekretariat.

Bor i Odense sammen med sin kone.

Har to børn på 20 og 23 år.

Et univers af glæde

Siden den 53-årige Torben Jarlstrøm Clausen opdagede papirklip - også kaldet psaligrafi - i 2003, da hans to små døtre sad og klippede, har hans kunstunivers fået sit eget liv.

Han klipper mest figurer, som altid starter i en trist fase opslugt af papir, hvorefter han klipper dem fri, beskriver papirklipkunstneren. Det er blevet til lidt af en livsfilosofi:

- Det er ligesom, hvis du har en sten i skoen. Så skal du tage den op. Det er en opfordring til at arbejde på ting i stedet for at lade ting ligge og ulme. Det er på en måde en eviggyldig sandhed, uddyber papirklipperen.

Derfor er det allervigtigste smilet og øjnene, som Torben Jarlstrøm Clausen altid klipper til sidst. De skal nemlig smile, så det smitter hos folk.

Betydningsfulde udlandsrejser

Torben Jarlstrøm Clausens eget papirklipunivers er ikke inspireret af andre kunstnere, siger han - heller ikke den kendte Odense-byfælle H.C. Andersen, som også dyrkede papirklip.

Alligevel oplever Torben Jarlstrøm Clausen, at hans kunst bliver sammenlignet med den danske eventyrforfatter i Japan, som han har besøgt tre gange.

- Jeg gør en dyd ud af ikke at klippe á la H.C. Andersen. Jeg har skabt et nyt univers. Men i Japan, hvor de er vilde med ham og også har en stor papirkliptradition, synes de, det er interessant, at jeg dyrker den interesse her i hans fødeby Odense.

Torben Jarlstrøm Clausen har også besøgt USA flere gange med sit papirklip, men her oplever han i højere grad, at det er en generel interesse for dansk-skandinavisk kultur, der fanger folk.

Nu udstiller han i USA for fjerde gang på tre år takket være en støtte på 5.000 kroner fra Aslaug og Carl Friis's Legat med "Saksens Lyde" ved Museum of Danish America. Det ligger i byen Elk Horn i USA, der blev grundlagt af danske emigranter i 1901, og i dag har cirka 600 indbyggere af primært dansk oprindelse.

Men hvorfor i det hele taget tage ud og udstille papirklip i verden i stedet for at beholde dem i trygt i tryk mellem siderne på diverse bøger?

- Det har jeg egentlig aldrig tænkt over. Den stund med mig selv, hvor jeg hører jazzmusik og udvikler de her ting, er dejlig - men jeg vil ikke klippe for at klippe. Det skal give mening, hvilket det gør, når jeg rejser ud og møder mennesker, siger Torben Jarlstrøm Clausen.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Odense For abonnenter

Veteranhjem vidste intet om ulovligt tilskud fra fond: - Det er en møgærgerlig situation

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce