Annonce
Kultur

Fynsk kunstinstitution fylder 45 år: Stadig tryk på grafisk værksted

Lene Leveau har været daglig leder af Fyns Grafiske Værksted siden 2011, men begyndte at benytte værkstedet allerede i slutningen af 90'erne. Foto: Simon Staun
Fyns Grafiske Værksted fejrer 45-års jubilæum. Efter en turbulent årrække midt på en byggeplads tror daglig leder Lene Leveau, at fremtiden ser lys ud i den nye bydel med en turistmagnet som nabo.

Odense: Der er rigeligt med plads til de medlemmer af Fyns Grafiske Værksted, som for tiden vil arbejde på værkstedet i Hans Jensens Stræde 18-20.

Ud af de cirka 300 medlemmer har omkring 100 en nøgle til værkstedet, hvor de kan booke en af de fire presser. Det har to medlemmer benyttet sig af denne formiddag, hvor daglig leder Lene Leveau ser tilbage på 45 år med Fyns Grafiske Værksted og i lige så høj grad frem mod de kommende år, hvor værkstedet skal finde sig selv efter syv år midt i en historisk ombygning af centrum.

Fyns Grafiske Værksted

Fyns Grafiske Værksted er en selvejende institution på foreningsbaserede vilkår. På generalforsamlingen, som holdes en gang om året i marts, vælges en bestyrelse.

Lene Leveau har været Fyns Grafiske Værksteds daglig leder siden 2011.

Fyns Grafiske Værksted ønsker at være en bærende faktor i dansk kunstliv indenfor den grafiske kunst. De fremmer grafikeres udvikling og deres muligheder for at udleve deres grafiske intentioner gennem et funktionelt grafisk værksted og gode udstillingsmuligheder.

Fyns Grafiske Værksted støttes af Odense Kommune, mens nogle projekter støttes af Statens Kunstfond.

Man kan søge om optagelse to gange årligt: 1. april og 1. oktober. For at blive medlem skal man sende en ansøgning med 10 grafiske værker, som bliver bedømt af bestyrelsen.

Fra 5. marts til 30. marts kan man se udstillingen "Mennesket / Human". Hvis udstillingen ikke kan ses fysisk, kan man se den på de sociale medier.

Læs mere på fynsgv.dk

- Især i begyndelsen var der en helvedes larm, som virkelig generede vores medlemmer. De mange byggerier betød også, at antallet af kunder i butikken faldt markant, men vi har hele tiden haft blikket rettet mod fremtiden og tænkt, at vi ender med at have byens bedste beliggenhed. Hovedindgangen til det nye H.C. Andersens Hus kommer til at ligge lige foran os, og letbanen stopper 50 meter herfra. Det ligger der et stort potentiale i, vurderer Lene Leveau, der sammen med kolleger og medlemmer har kunnet følge med i blandt andet byggeriet af Odeon, TBT Tower og Hotel Odeon fra det store vindue på første sal.


Det er især på det tekniske område, alt er forandret. Da jeg kom for 20 år siden, var der ikke engang dankortterminal. Man kunne kun betale med kontanter. I dag kan man betale med kort, mobilepay og endda Alibaba, som er den kinesiske pendant til mobilepay

Lene Leveau, daglig leder af Fyns Grafiske Værksted


Hun håber, at der snart kommer lejere i butikkerne, som man også kan kigge ned på fra førstesalen.

- Det kommer til at skabe liv i kvarteret, men jeg forstår godt, at mange ser tiden an i forhold til corona. Jeg ville også vente med at åbne en restaurant eller café, til vi nærmer os noget normalt, siger Lene Leveau.

Hun roser flertallet af de nye naboers arkitektur og glæder sig over, at byen har lagt sig i selen i forhold til belægning og belysning.

Her er det Vivian Roses unika-linoleumstryk "Midt om natten", der er påmalet akvarel. Foto: Simon Staun

- Angående de mange nye bygninger synes jeg, at flertallet er ganske flotte. Derudover har fliserne og måden, de er lagt på, overrasket mig. Lamperne i kvarteret har man også tænkt over, og i det hele taget er der truffet mange fornuftige løsninger i kvarteret og i forbindelse med H.C. Andersens Hus, som tegner til at blive et fantastisk aktiv for Odense og en nabo, vi meget gerne vil samarbejde med.

Man kan ikke se Fyns Grafiske Værksteds jubilæumsudstilling, "Halsløs gerning og andre hovedværker", i værkstedet. Men man kan finde den på værkstedets Facebook-side. Foto: Simon Staun
Annonce

Alt er forandret

Lene Leveau kom første gang i Fyns Grafiske Værksted i 1999. Hun blev konstitueret leder i perioden 2001 til 2003 og blev daglig leder i 2011. Dermed kan hun fejre 10-års jubilæum som leder for et værksted, som har gennemgået flere væsentlige forandringer med hende bag roret.

Det er især på det tekniske område, alt er forandret. For 20 år siden var der ikke engang dankortterminal. Man kunne kun betale med kontanter. I dag kan man betale med kort, mobilepay og endda Alibaba, som er den kinesiske pendant til mobilepay.

Fyns Grafiske Værksted har åbent for medlemmer, der booker sig ind til de fire presser. Her er det Stephan Schmidt, som er i gang med polyester-plakattryk. Foto: Simon Staun

Lene Leveau bruger også megen tid på at opdatere de sociale medier, som heller ikke fandtes for 20 år siden, ligesom hjemmesiden kræver en del opmærksomhed at opdatere.

- De fleste af vores tilknyttede kunstnere har deres tryk liggende online, så kunderne kan se, hvad vi sælger. Vi kan faktisk se, at salget i webshoppen - som vi først fik etableret i fjor - er steget markant under corona, hvor vi til gengæld har haft markant færre kunder i butikken, fordi den har været lukket i flere perioder, siger Lene Leveau.

Den fynske kunstner Steffan Herrik er berømt for sine fantasifugle, som han har døbt Gumozoer. Foto: Simon Staun

Til den aktuelle jubilæumsudstilling, ”Halsløs gerning og andre gode værker”, har medlemmerne indsendt deres tryk. De 30 værker er hængt op, så man kan stå udenfor og kigge ind på værkerne.

Normalt er det kinesiske turister, der presser næsen mod ruden. De valfarter til H.C. Andersens fødehjem 100 meter fra værkstedet og nøjes ikke med at vindueshoppe.

- Inden corona havde vi en kraftig vækst i salget til kinesiske turister. Det var ikke unormalt, at de kom ind og bad om tre tryk med en specifik farve eller størrelse. Fordi de skulle bruges i en spisestue eller på et kontor. De bruger penge på samme måde som amerikanske turister gjorde i gamle dage. Det bliver spændende at se, hvornår de vender tilbage, siger Lene Leveau.

Annonce

Enorm aldersspredning

Det koster 1000 kroner om året at være medlem af Fyns Grafiske Værksted og 1500 kroner for fuldt medlemskab, hvis man vil benytte værkstedet og have adgang til webshoppen.

- De fleste af vores medlemmer kan få dækket deres medlemskab ved at sælge et enkelt eller to tryk om året. Det giver alt andet lige en større potentiel kundekreds, når man er med på vores udstillinger og har sine værker udstillet digitalt på vores webshop, siger Lene Leveau og tilføjer, at de bedst sælgende kunstnere sælger omkring 20 tryk om året.

Blandt de 300 medlemmer er der kunstnere fordelt i hele landet. Og i den grad uden for Danmarks grænser.

- Vi har medlemmer i 18 lande, og flere af dem er blevet medlemmer efter at have deltaget på internationale udstillinger, hvor Fyns Grafiske Værksted har været repræsenteret. Blandt andet i Santander i Spanien for to år siden. Flere har også været på familiebesøg eller ferie i byen og gået forbi værkstedet og tænkt, det så spændende ud, siger Lene Leveau.

De seneste år er flere af de ældste medlemmer gået bort. Men der indmeldes nogenlunde samme antal nye medlemmer, så der er balance i antallet.

- Mange af medlemmerne er over 70 år, og flere har været en del af Fyns Grafiske Værksted, siden det blev skabt i 1976. Vi får omkring 20 nye medlemmer om året, og vores yngste medlem er lige blevet 30 år. Vi har også to børnegrafikhold for børn over seks år, så i teorien er vores aldersmæssige spredning fra seks til over 90 år, siger Lene Leveau.

De store aldersforskelle gør sig gældende i tilgangen til kunsten. Mange af de yngre medlemmer laver deres grafik på computere og trykker dem efterfølgende på presserne, mens flere af de ældre medlemmer stadig snitter deres tryk.

Fyns Grafiske Værksted får en sublim beliggenhed, når det nye H.C. Andersens Hus åbner tæt på, mens letbanen får et stop 50 meter fra værkstedet og butikken. Foto: Simon Staun

- Vi har lige fået bevilget 119.000 kroner af Albani Fonden til en laser-skærer og en CNC-fræser, fordi flere af vores ældre medlemmer ikke længere kan snitte. Så kan de nøjes med at tegne og få det skåret ud af en maskine, som giver det samme udtryk, som hvis de havde snittet i hånden. Men det betyder, at de kan fortsætte med at være aktive, selv om de skal sluge nogle kameler i forhold til nye tekniske hjælpemidler, siger Lene Leveau.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

S-politiker om klinkesag fra Bolbro: - Jeg synes, det er provokerende

Odense For abonnenter

Jura-professor klar til kamp: Klinke-strid kan ende i retssag mod Odense Kommune

Annonce