Annonce
Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Torben Lindegaard Jensen har gennem mange år opbygget en enorm viden om historiske huse, som han følger tæt. Arkivfoto: Robert Wengler
Historiske huse har en stor betydning for mange. Alligevel ender de jævnligt med at blive et mål for spekulanter.

Kerteminde: Siden finanskrisen er der kommet færre købere til de gamle ejendomme, som eksempelvis den firlængede bindingsværksejendom med stråtag, Ingeborg Moritz Hansen har til salg.

Det fortæller formanden for Foreningen Stråtag, Torben Lindegaard Jensen.

- Der kom hele den her udkantsproblematik, og bankerne var i krise og havde en frygt for at belåne ejendomme i de ”forkerte” postnumre og så videre, og navnlig hvis det var ældre ejendomme med stråtag.

Annonce

- Det betød , at en masse mennesker, der kunne være interesserede i at købe, ikke kunne få deres køb finansieret. Det er ikke blevet meget bedre. Dertil er kommet krav om energiforbedringer, som jo er problematisk med gamle huse, siger Torben Lindegaard Jensen.


Der er en gruppe, som jeg nu lidt provokerende kalder ”gribbe”. Det er nogle mennesker, der har specialiseret sig i at købe ejendomme billigt.

Torben Lindegaard Jensen


Flere typer købere

Selvom feltet er blevet mindre, er der flere typer af købere tilbage.

- Dem, der lykkes med denne type ejendomme, er ofte bevidste typer med en god uddannelse og en fornuftig økonomi samt nogle grønne holdninger og nogle holdninger til kvalitet, tradition og så videre, siger Torben Lindegaard Jensen.

Drømmen om en ældre ejendom ender dog ikke altid lykkeligt.

- Der er dem, som på trods af alt rådgivning og så videre, skal have realiseret deres romantiske drøm uden egentlig at have sat sig ind i, hvad det kræver at vedligeholde sådan et bygningsanlæg.

- Der er selvfølgelig også nogen, der har planer om at rive noget ned og bygge noget om, hvorefter det ofte viser sig, at det bliver både dårligere og dyre, siger Torben Lindegaard Jensen og fortæller, at for det ofte er de typer, der havner på tvangsauktion.

Annonce

”Gribbe”

Til de tvangsauktioner møder Torben Lindegaard Jensen ofte op som tilskuer, hvor han kan se, at det oftest er de samme få købere, der er til stede.

- Der er en gruppe, som jeg nu lidt provokerende kalder ”gribbe”. Det er nogle mennesker, der har specialiseret sig i at købe ejendomme billigt, som går under radaren, fordi mange mennesker går ikke på tvangsauktion for at købe ejendomme.

- De kender helt afgjort markedet godt, og de lever højt på, at kun få "almindelige mennesker" tør gå i markedet på den slags ejendomme. De får ofte ejendommene for nogle få hundrede Tusinde kroner og sælger dem efterfølgende for godt 5-700.000 kroner, siger Torben Lindegaard Jensen.

Annonce

Vigtig kulturarv

Han fortæller også om vigtigheden af, at denne type ejendom også vil være at finde i mange år frem.

- Fynske landsbyer med syrenhegn, blomstrende frugttræer, bindingsværk, stråtag og HC Andersen. Alle de historiske ting betyder meget for mange mennesker, uden at vi i hverdagen er voldsom meget opmærksom på det.

- Det med, at når noget er gammelt, er typisk noget, der fascinerer folk. Man kan også se, hvordan folk kan bruge deres fritid på at arbejde med at lave en kopi af Ladby-skibet med værktøjer og så videre, som man brugte i vikingetiden.

- Bindingsværk er jo et genialt byggesystem. Det er jo et modulsystem, og man kan flytte bindingsværkehuse. Der er også noget æstetik med de gamle bygninger. Man skal tænke på, at bygningerne er opført i en stil, som man gennem århundreder har filet og poleret på, for at få det bedst mulige produkt ud af det med de redskaber og teknologi, man havde til rådighed, siger Torben Lindegaard Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Belgien er foran: Danmark ligger nummer to!

Annonce