Annonce
Erhverv

Fynsk juicegigant ramt af corona: Virus har næsten fjernet overskuddet

Rynkeby Foods blev slået omkuld i 2020 af corona, som næsten fjernede hele overskuddet, hvis man ser på året før, hvor man ellers havde formået at genrejse virksomheden efter flere dårlige år resultatmæssigt. Arkivfoto: Sugi Thiru
Efter flere år med dårlige regnskaber så udviklingen ud til at være vendt hos Rynkeby Foods med et solidt plus i 2019, men corona slog på ny luften ud af den fynske juice-gigant, som kun lige kom i plus efter skat.

Ringe: Der var udsigt til bedre tider i Ringe for den fynske juicegigant Rynkeby Foods, da man efter tre år med minusresultater kunne præsentere et solidt millionoverskud i 2019-regnskabet i juni sidste år.

Optimismen fik dog et stort tilbageslag af corona-pandemien, som betød, at overskuddet fra 2019 blev mere end halveret i 2020, hvor Rynkeby Foods før skat kommer ud med et plus på 11 millioner - mod 20,1 millioner kroner i 2019.

Det viser det nye regnskab fra Rynkeby Foods.

Annonce

Efter skat ser det dog endnu værre ud, da et overskud i 2019 på 12,1 millioner kroner er stort set væk i 2020, hvor overskuddet efter skat lyder på blot 1,1 millioner kroner.

Ser man på omsætningen, er det lykkedes for Rynkeby Foods nogenlunde at fastholde forretningen, da man til sammenligning går tilbage fra 923 mio. til 849 mio. kr.

Rynkeby Foods

Rynkeby Foods A/S blev grundlagt i 1934 og har siden 2016 været 100 procent ejet af tyske Eckes-Granini.

Adm. direktør Ivan Thyregod.

Rynkeby laver produkter af høj kvalitet baseret på udvalgte råvarer og målet er at være markedsleder inden for frugt- og grøntsagsbaserede fødevarer, primært juice og saft.

Står bag de tre brands Rynkeby, God Morgen-juice og Brämhults.

Rynkeby Foods har hovedsæde i Ringe på Fyn og beskæftiger omkring 250 ansatte.

Dele af 2020-regnskabet er netop offentliggjort i en pressemeddelelse. 2019-resultaterne i parentes.

Omsætning: 849 mio. kr. (923)

Overskud før skat: 11,1 mio. kr. (20,1)

Overskud efter skat: 1,1 mio. kroner (12,1)

Ifølge Rynkeby Foods nye adm. direktør Ivan Thyregod, der tiltrådte i oktober 2020, ligger forklaringen på nedgangen primært i konsekvenserne af pandemien. En væsentlig del af Rynkeby Foods' omsætning kommer fra salget til restauranter, hoteller og oplevelsesindustrien, som har været markant påvirkede af de nationale nedlukninger.


Vi står tilbage med et resultat, vi naturligvis ikke kan være tilfredse med isoleret set, og det er heller ikke et billede på vores potentiale. Men Corona-situationen taget i betragtning er det trods alt fornuftigt, at vi kommer ud med et overskud.

Ivan Thyregod, adm. direktør, Rynkeby Foods


- Corona-situationen har afgjort haft meget stor indflydelse på både vores top- og bundlinje. En væsentlig del af vores forretning er salget til hele oplevelsesindustrien, og nedlukningen her mærker vi i høj grad, og det afspejler sig i vores regnskab, lyder det fra Ivan Thyregod i en pressemeddelelse.

- Vi står tilbage med et resultat, vi naturligvis ikke kan være tilfredse med isoleret set, og det er heller ikke et billede på vores potentiale. Men corona-situationen taget i betragtning er det trods alt fornuftigt, at vi kommer ud med et overskud, tilføjer han.

Nedskrivning på 334 millioner kroner

Tilbageslaget kommer efter et år år, hvor det ellers så ud til, at Rynkeby Foods har vendt flere års dårlig udvikling og negative resultater, der kulminerede med et gigantisk minus på på 382 mio. kr. i 2018, primært dog begrundet i nedskrivning af goodwill på 334 mio. kr.

Årene før var der også million-minus på bundlinjen, efter at den fynske virksomhed tilbage i 2016 blev opkøbt af tyske Eckes-Granini koncern. Det kostede en masse kræfter, energi og penge, da forretningen gennemgik store forandringer - bl.a. gennem nye it-systemer og omlægning af produktionen i 2017.

Produktionen blev udvidet med det, der svarer til en helt ny fabrik til produktion af friskpresset juice samt et tapperi til plastflasker, så man ikke kun kan sælge juice på kartoner. Desuden blev alt it flyttet over på et helt nyt og gennemgribende it-system fra tyske SAP. Samtidig blev de svenske aktiviteter lagt sammen med Eckes-Graninis svenske selskab.

Annonce

Forventer normale tider - måske

Rynkeby Foods forventer, at en normalisering af forretningen tidligst indtræffer i andet halvår af 2021. Derfor er forventningerne til 2021 også behæftet med en vis usikkerhed. Forventningen er dog, at både toplinjen og resultatet før skat kan forbedres. Og der er grund til optimisme, peger direktøren på.

- Coronaen har helt sikkert været udfordrende. Du kan sige, den har trykket på pauseknappen for den gode udvikling fra 2019. Her høstede vi de første frugter af et stort effektiviseringsprogram og trecifrede millioninvesteringer i blandt andet nyt friskpresseri, nye produktionslinjer og nyt it-system, som vi foretog i årene forinden.

- Samtidig er der fortsat et stort og uudnyttet potentiale i, at vi bedre udnytter synergierne i at være en del af en stærk koncern, Eckes-Granini Group, og vi har tre meget stærke brands i markedet, som vi fortsat skal udvikle. Derfor ser jeg ingen grund til ikke at være optimistisk på vegne af virksomheden. Jeg er sikker på, at vi, selv om coronaen er og har været en udfordring, generelt er godt rustede til fremtiden, siger Ivan Thyregod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Dødsfald

Johannes Møllehave er død

Annonce