Annonce
Bøger

Fynsk journalist har skrevet brutale og rørende skæbnehistorier fra den amerikanske bagside: - De har givet mig håb

Sara Glanowski elsker hatte. Ofte bærer hun denne sorte. Foto: Michael Bager
Odenseanske Sara Maria Glanowski er endt i New York, hvor hun i syv år har fulgt en række fandenivoldske skæbner på kanten. Fra hårdtslående kvinder i en legendarisk bokseklub, videre ud på gaderne i New York, hvor sorte og brune amerikanere forsøger at bekæmpe politiovergreb med kameraer, til hjemme hos skinhead’en Henry, der har spredt racistisk propaganda og fortrudt. Skæbnerne og deres historier har hun samlet i bogen 'Skyggebokser'.
Annonce

”Hverken køn, race, klasse eller fødested skal definere dine muligheder, men alene dine evner og dit talent.” Sådan blev den amerikanske drøm formuleret af historikeren James Truslow Adams i 1931, men en drøm er netop, hvad der er tale om. Virkeligheden er anderledes brutal i dagens USA, især hvis du er sort eller brun. For USA er et land bygget på ryggen af slaver, og det trækker fortsat dybe blodspor, siger Sara Maria Glanowski.

I dag, 12. august, debuterer hun med bogen ”Skyggebokser”, der handler om en række skæbner i og omkring New York og deres kamp for retfærdighed og et bedre liv. Hun har fulgt bogens hovedpersoner i op til syv år - et krævende arbejde, der indimellem har sat hendes personlige liv på pause, for det har suget tid og tålmodighed at komme ind på livet af dem.

- Men jeg skelner ikke mellem, hvem jeg er som journalist, og hvem jeg er som menneske, siger hun. For sådan må det være, når man er en engageret og ikke mindst indigneret journalist.

Der er langt i mere end én forstand fra gaderne i New York til Sadolinsgade i Odense, hvor Sara voksede op i et trygt barndomshjem sammen med sin lillesøster, og hvor hendes lærerforældre var socialt bevidste. Perspektivet derhjemme var ikke magthavernes, fortæller hun. Så blikket for de udsatte blev tidligt skarpt, ligesom en vild energi har fulgt hende hele livet. Lille Sara byggede huler, klatrede i træer og drengene kaldte hende Tarzan.

Blå bog

Sara Maria Glanowski

Født i 1980.

Opvokset i Odense. Forældrene bor stadig i barndomshjemmet i Sadolinsgade.

Uddannet journalist fra Syddansk Universitet og har en mastergrad i amerikansk politik og journalistik fra Columbia University i New York.

Har tidligere været ansat på Politiken, men også arbejdet for DR og TV 2.

Arbejder i dag som freelancejournalist for særligt amerikanske, men også danske, arabiske og kinesiske medier.

Blev gift sidste år på rådhuset i New York med Emil Lamm Nielsen, som er fra Næsbyhoved Broby. Han arbejder med computerteknologi.

Efternavnet Glanowski stammer fra hendes polske oldemor.

I bokseklubberne i New York siger man, at den sværeste modstander, du møder i ringen, er dig selv og dine dæmoner. Så allerede før man går i ringen, slås man - mod sin egen skygge. Deraf udtrykket skyggebokser.

Alle bogens hovedpersoner skyggebokser, for nok kæmper de mod samfundets og magthavernes undertrykkelse, men de slås også med deres eget livs bagage.

Bogen er inddelt i tre afsnit. I det første følger vi en række kvinder - herunder også forfatteren - i den legendariske bokseklub Gleason’s Gym i Brooklyn, New York, som har udklækket 134 verdensmestre, og hvor Muhammad Ali og Mike Tyson har trænet. For de kvindelige boksere er virkeligheden rå og uretfærdig, for de får en ussel løn og behandling.

Da Sara Marie Glanowski mødte op i klubben første gang, havde hendes kæreste netop meddelt, at han alligevel ikke ville have børn, og hendes opholdstilladelse var usikker. Måske kunne boksningen stive hende af, tænkte hun der på skillevejen. Hun trænede, hun slog, hun fik slag, hun kæmpede, hun stillede op til kamp, og hun vandt.

- Jeg lærte, at den største modstander, du møder i ringen, er dig selv. At det, der holder os tilbage, ofte er vores egen tvivl, frygt og usikkerhed, siger hun.

Hun bokser stadig i klubben - for træningens skyld - men stiller ikke længere op til kamp. Ikke fordi hun er bange for at brække sin endnu lige næse, men fordi hun tænker over risikoen for hjerneskader.

Sara gik på Hunderupskolen til 7. klasse. Herefter kom hun på Vestre Skole og siden Mulernes Legatskole. Som ung søgte hun det, hun kalder for rå kredse, for vildskaben var intakt, og hun blev en del af de punkede aktivistmiljøer i Odense og siden metalmiljøet, hvor tøjet var sort og musikken aggressiv. Hendes første kæreste kom fra hårde omgivelser, hvor faren døde af en overdosis, og moren drak, så Sara lærte hurtigt at begå sig langt fra barndommens trygge rammer, og det har været en fordel for hende som journalist. Samtidig voksede en udlængsel i hende.

I andet afsnit af ”Skyggebokser” er vi på gaden i New York, hvor politiet i årevis har stoppet og chikaneret sorte og brune i så overdreven grad, at domstolen til sidst dømte praksissen for ulovlig.

- Men diskriminationen dukker op i nye forklædninger. Nu undlader politiet blot at skrive rapport om gadestoppene, og betjentene fortsætter ufortrødent med at jagte bøder for småting i sorte kvarterer, siger Sara Maria Glanowski.

Som modangreb filmer korps af frivillige flittigt politiet i aktion - de såkaldte Cop Watchers. Og i bogen følger vi blandt andre ham, der i dag står i spidsen for et hold af hundrede kamerakrigere, men i begyndelsen blot var en frygtløs enmandshær.

I bogen er der talrige eksempler på den racisme, myndigheder og samfund håndhæver med voksende ulighed til følge. ”Det er ligesom at have en flue sværmende i øret, der hele tiden hvisker, at du er et dårligt menneske. Før eller siden få du lyst til at smække den flue en flad," siger en af bogens sorte hovedpersoner og sætter ord på den vold, der kan følge af undertrykkelse.

Efter gymnasiet rejste Sara ud i verden og flyttede adresse til København. Hun læste film- og medievidenskab, men opdagede, at hun var mest interesseret i dokumentar, og derfor ville hun have en journalistuddannelse. Hun flyttede tilbage til Fyn, læste journalistik på Syddansk Universitet, boede i Vintapperstræde, kom i praktik på Politiken, og i 2009 var hun færdiguddannet journalist. Hun fik job på Politiken - og udlængsel endnu engang. Så hun tog orlov fra avisen og rejste til New York, hvor hun tog en master i journalistik og amerikansk politik på Colombia University.

Bokseren Alicia 'Slick' Ashley er 50 år og bokser stadig, da vi møder hende. Lægerne fraråder flere kampe, fordi scanninger viser, at hendes hjerne vil tage skade af nye slag, men Alicia, der er femdobbelt verdensmester, vil kæmpe videre og forsvare sin titel, og da hun taber den, vil hun vinde den tilbage. Foto: Sara Maria Glanowski

Den sidste hovedperson i "Skyggebokser" er Henry fra Amerikas voksende White Power-bevægelse. En stor mand, overdrysset med nazi-tatoveringer, som han nu forsøger at få fjernet. For Henry, der har siddet i fængsel i 12 år for vold mod sorte og spredt racistisk propaganda, næsten så længe han kan huske, er kommet på andre tanker. Det viser sig dog at være sværere at fortryde, end Henry regner med, og den største modstand finder han i sig selv.

Da Sara bliver færdig på Colombia University, er hun blevet så glad for at bo i New York, at hun søger Politiken om endnu et års orlov. Svaret er nej. Sara siger op og befinder sig i det, hun kaldet for frit fald arbejdsmæssigt. Men New York er et sted, der giver lyst til at række ud efter stjernerne, siger hun. Så hun strækker sig og finder både arbejde og en kæreste. Han viser sig at være fynbo - ovenikøbet fra Odense. De løber ind i hinanden, fordi de er genboer. Sidste år blev de gift, og hun har endnu ikke vænnet sig til at sige "min mand" om ham. Hun lever som freelancejournalist og skriver om mennesker og politik for blandt andet amerikanske, arabiske, kinesiske og danske medier. Det går godt, og hun har ingen planer om at vende hjem til Danmark foreløbig.

Jose LaSalle har gjort det til sit livs projekt at filme og dokumentere politiet i New York i et forsøg på at stoppe uretmæssige anholdelser og chikane i fattige sorte kvarterer. Foto: Sara Maria Glanowski

Sara Maria Glanowski beskriver sin bog som et dokumentarisk portræt af den amerikanske drøms bagside - et livtag med dens skyggesider. Hun føler, hun har været på en opdagelsesrejse derud, hvor mennesker for alvor har noget på spil, og den rejse, som blev et passionsprojekt for hende, vil hun gerne dele med læserne.

- Alle karaktererne i bogen kæmper og nogle gange forgæves, men de er drevet af en smittende og inspirerende livskraft. De har givet mig håb for Amerikas fremtid, netop fordi de ikke giver op, men kæmper på trods og mod alle odds. Min bog er også en slags hyldest til dem - en hyldest til fighterne. Og til deres ubønhørlige tro på, at i morgen altid har potentiale til at blive bedre end i dag, siger Sara Maria Glanowski og smiler.

Sara Maria Glanowki: "Skyggebokser - fortællinger fra kanten af New York", 238 sider, udkommer i dag, 12. august, på Gyldendal.

Da Sara Maria Glanowski første gang møder Henry Baird, er han netop løsladt efter 12 år i fængsel og i færd med at skille sig af med sine nazitatoveringer. Han, der har spredt racistisk propaganda og agiteret for hvidt overherredømme det meste af sit voksenliv, har fortrudt og vil skabe sig en ny tilværelse, men det bliver sværere, end han tror. Foto: Sara Maria Glanowski
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Lokal kok blev stukket til døde: Kæresten til den dræbtes søster anholdt

Nordfyn For abonnenter

Per giver kommunen skylden for sit mistede ben: - Der er ikke noget, der hedder menneskeværdigt i det her

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Kerteminde For abonnenter

Cengiz genoplivede 28-årig efter knivstikkeri i Munkebo: Nu er offeret død

Odense

Kritik af kommune i sag om ulovligheder i tidligere kro: Går efter de forkerte, mener lejerforening

Annonce