Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fynsk glassamling flyttes til Sjælland

Museets glassamling skal nu gøre gavn i Næstved. Foto: Øhavsmuseet.

Glassamling på Øhavsmuseet Faaborg er med til at sikre nationalt glasmuseum på Holmegaard ved Næstved.

Faaborg: I 1990'erne sikrede Faaborg Kulturhistoriske Museer, nu Øhavsmuseet Faaborg, vigtige dele fra Fyns Glasværks produktion i Odense. Ellers havde glasset, som er en vigtig del af Odenses og dermed Fyns kunstindustrielle arv været tabt for de danske museer og i værste fald være forsvundet helt, ifølge direktør Peter Thor Andersen fra Øhavsmuseet.

Men nu kommer glasset fra Fyns Glasværk for alvor til sin ret igen, når det får plads i et nationalt glasmuseum på Holmegaard ved Næstved.

Ifølge direktøren så skal der på Holmegaard indrettes et nyt stort glasmuseum med faglig ekspertise i udforskning og formidling af denne del af vores fælles historie. Holmegaard Glasværks Prøvesamling indeholder allerede glas fra Fyens Glasværk - og andre danske glasværker.

Annonce
Museets glassamling skal nu gøre gavn i Næstved. Foto: Øhavsmuseet.

Overflytning er godkendt

- Ved lukningen af Fyens Glasværk blev rigtig mange glas udskilt og foræret væk eller solgt. En del af glassene i Faaborg stammer fra denne udskillelse. Så man kan sige, at glassene nu finder vej til Holmegaard med nogle års forsinkelse, bemærker Peter Thor Andersen.

Han er glad for, at samlingen af glas på Øhavsmuseet Faaborg nu får den opmærksomhed, som den fortjener.

Det er derfor blevet aftalt, at Øhavsmuseets glassamling bliver overdraget til Musem Sydøstdanmark, hvorunder Holmegaard hører. Begge museer er blandt Danmarks statsanerkendte museer, og der kan derfor laves en overflytning af samlingen efter den faste kutyme, som Slots- og Kulturstyrelsen udstikker.

Beslutningen er truffet med billigelse fra Odense Bys Museer, der i princippet kunne have haft ønsker om at overtage samlingen./EXP

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Fred friskolerne

Man kan sagtens sidde tilbage med en fornemmelse af, at det var tomme tønder, der buldrede, da Socialdemokratiet allerede fra årets begyndelse varslede store nedskæringer på friskoleområdet. Sådan gik nemlig ikke, da finanslovforhandlingerne i sidste uge faldt på plads og godt for det. For ikke alene ville det give mange kommuner et øjeblikkeligt problem med at finde plads til de friskoleelever, der risikerede at sive tilbage til folkeskolen, hvis der var udsigt til en større stigning i friskolernes egenbetaling. Det ville også ramme hårdt i de mindre byer i de kommunale udkanter, hvor engagerede lokale kræfter har forsøgt at sikre områdets fremtid ved at holde liv i den lokale skole, som lokalpolitikerne i stordriftens navn har lukket. Friskoler, der er vokset frem på gammeldags dyder som medbestemmelse og demokrati, og som regeringspartiet næppe kan være oprigtigt interesseret i at spænde ben for. End ikke selv om de 300 millioner kroner, undervisningsministeren varslede at ville tage fra driften af de 550 friskoler, kortvarigt ville pynte et andet sted i statens budget. De buldrende tønder og det kritiske blik på friskolerne var til at begribe, hvis de skyldtes, at skolerne ikke fulgte lovgivningen, eller hvis de underviste efter helt andre principper og i andre fag end dem, folkeskoleloven bekender sig til. Men virkeligheden er jo, at mange af friskolerne er oprettet på geografiske områder, hvor kommunerne for længst har sluppet deres ansvar. Med den månedlange debat om skolernes økonomi kan usikkerhed for fremtiden imidlertid være plantet så dybt i friskolemiljøet, at regeringen bør forsikre skolerne om, at debatten ikke kommer til at gentage sig til næste år. Og ikke nok med det: Regeringen skylder at sikre skolernes fremtidige eksistens og frede dem, så de kan bruge deres engagement på det, de er bedst til - at undervise børn i deres nærområde. Andet kan hverken skoler, elever eller forældre være tjent med.

Odense For abonnenter

Flere penge på vej til TBT-projekt: Enigt udvalg siger ja til ekstraregning på én million kroner

Annonce