Annonce
Fyn

Fynsk fysioterapeut er landsholdets lappeløsning: Skal sørge for, at alle mand er klar til kamp

Lasse Svan når trods Anja David Greves anstrengelser tidligere på ugen under træningen i Brøndby ikke at blive klar til aftenens kamp mod Island. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
For tredje år i træk kommer Anja David Greves januar til at foregå sammen med herrelandsholdet i håndbold. Hun er landsholdets lappeløsning, som skal sørge for, at skadede spillere - og dem er der flere af før første EM-kamp i aften - bliver lappet sammen og klar til kamp.

Du har nok set hende flere gange på tv. Ikke på håndboldbanen, men alligevel så tæt på holdet, som man kan komme. På bænken, tæt på landstræner Nikolaj Jacobsen. Fysioterapeut Anja David Greve spiller en vigtig rolle på holdet uden for banen, for det er hende, der har ansvaret for at få lappet de skadede spillere sammen, så de kan spille de op til ni kampe, det kan blive til ved EM, hvis det går rigtig godt.

De fleste vil nok sige, at det var Mikkel Hansen, som ledte Danmark til VM-guld i herrehåndbold for et år siden, men den virkelige tak skal måske gå til Signe og Sofie og deres gave til deres mor, Anja. I hvert fald vandt Danmark VM-guldet samme år, som gaven kom til verden.

- Sidste år fik jeg en bamse, de havde lavet til mig, som skulle være min lykkebamse. Den var virkelig sød, og det var meget vigtigt, at jeg gemte den, fortæller Anja David Greve.

Resten er historie. Danmark gik ind til VM og spillede den måske mest dominerende slutrunde af et hold nogensinde på vej mod et overbevisende VM-guld.

Anja David Greve og bamsen var med til det hele, og fra i aften går det løs igen på vej mod en ny titel. Men denne gang må Anja og landsholdet klare sig uden bamsen.

Anja David Greve

Anja David Greve, født 6. maj 1977 og opvokset i Aabenraa.

Gift med Jakob, parret har to døtre. Signe på otte år og Sofie på 11.

Har siden 2009 drevet virksomheden ADG Fysioterapi, der ligger på Rugårdsvej i Odense.

Klinikken har kontrakter med Odense Håndbold, GOG, DHG Håndbold og herrelandsholdet i håndbold.

Desuden har klinikken kontrakt med blandt andre sundhedsforsikringen Mølholm.

Verdens bedste e-mail

Det er nok ingen overdrivelse at sige, at Anja David Greve er en af de bedste i landet til sit job, og så var det egentlig lidt tilfældigt, at hun endte som landsholdets fysioterapeut.

Og så alligevel ikke.

Hun havde i 2017 i flere år været fysioterapeut for Odense Håndbold, DHG Håndbold og GOG gennem sin egen klinik ADG Fysioterapi på Rugårdsvej i Odense. Hendes første forbindelse til håndbold var, da hun blev tilknyttet GOG i 2009.

GOG-forbindelsen skulle vise sig at betyde meget, fordi Nikolaj Jacobsen i marts 2017 overtog landsholdet. Jacobsen startede sin egen spillerkarriere i netop Gudme i 1990'erne, og det var dernede, at Anjas navn sandsynligvis blev nævnt første gang, da Jacobsen og DHF gik på jagt efter en ny fysioterapeut.

- De skrev til mig i marts 2017. Jeg kan huske, jeg tænkte "hvad, jeg har jo ikke søgt noget," da jeg fik mailen. Det er jo ikke sådan en mail, man får flere gange i sit liv, siger Anja David Greve.

Men Anja sprang ikke på uden tøven. Hun var usikker. Hun havde allerede været i håndboldverden i mange år på det tidspunkt, så hun vidste godt, hvad det ville kræve personligt, hvis hun sagde ja til jobbet.

- Jeg vidste, det ville betyde, at jeg skulle være længe væk fra familien, som er det vigtigste i livet. Men min mand var bare så god, at han sagde, hvis jeg ikke gjorde det, ville jeg fortryde det. Jeg var lidt nervøs, men så tænkte jeg, at jeg jo faktisk ikke var oppe imod andre kandidater til jobbet, de ville have mig, og Nicolaj havde aldrig mødt mig, fortsætter Anja David Greve.

Selv i dag ved hun ikke helt præcist, hvad der blev sagt eller gjort, som endte i den e-mail, der landede i hendes indbakke i marts 2017. Anja er dog sikker på, at det startede med hende og Nikolaj Jacobsens fælles historik i Gudme og GOG.

- Nikolaj har kun fortalt mig, at så mange rosende ord kan jeg ikke tåle.

Annonce

Gør det for sig selv

Det nye job og de nye ansigter var ikke noget problem for Anja, da hun begyndte. Et par af spillerne, Mikkel Hansen, Lasse Svan og Niclas Kirkeløkke, kendte hun allerede fra sin tid i GOG.

At sige farvel til sine to døtre i næsten en hel måned var til gengæld en større udfordring.

- Jeg tror, det er mig, der har det sværest. De er hjemme i deres hverdag. Der er ingen tvivl om, at de savner og er kede af det en gang imellem, men børn hopper jo ind og ud af ting. Og qua, mine børn er otte og 11 nu, kan de endnu tydeligere fortælle, hvor meget de nogle gange har brug for en. Så gør det sgu ondt, for det her er jo noget, jeg gør for mig selv, siger Anja.

Men det går stille og roligt fremad. Januar 2020 er Anjas tredje slutrunde med landsholdet, og selv om hun aldrig kan lade være med at savne familien derhjemme, så bliver det trods alt lettere fra år til år at være i nuet, når hun er afsted.

- Jeg øver mig i at blive bedre til at nyde det mere, fordi det er jo også sjovt, selv om det er megahårdt. Det er jo egentlig ret vildt, det jeg er med til.

- Jeg er en pige, der gerne vil noget og ikke kun være mor, og jeg kan også mærke, at selvfølgelig skal jeg det her. Den dag, mine børn er 20, kan de huske, jeg var væk, men de kommer jo ikke til at slå mig i hovedet over det. Eller det håber jeg da ikke, siger hun med et smil.

Anja David Greve. Foto: Christian Nordholt
Annonce

Føler sig som en del af holdet

Nogle kan måske undervurdere, hvor meget harmoni, der er brug for på et landshold. Spillerne er mere eller mindre isolerede i en forholdsvis lille gruppe næsten i døgndrift flere uger i træk, når de er til en slutrunde. Og selv om Anja ikke vil sige, at hun er en af drengene, så ved hun, at hun er en del af holdet.

- Jeg ved, jeg har stor betydning for dem. Nikolaj er god til at få alle til at føle, de er vigtige. Og dem man har det godt med, vil man gå langt for. Da han så forlængede sin kontrakt i år, sagde han, at han håbede, jeg var med ham, for i hans øjne var jeg en stjerne, siger Anja David Greve.

Forhåbentlig ender dette års historie på samme måde som sidste år. Anja er i hvert fald klar til at gøre sit til, at det igen bliver guld. Også selv om lykkebamsen ikke er med denne gang. Den er blevet hjemme i Odense ved de to døtre og deres far.

Her er bamsen, der sidste år bragte held og gav Danmark det sidste skub til VM-guldet. Bamsen holder dog fri i år, og er blevet hjemme på Fyn. Hvorfor fortaber sig lidt i tågerne. Foto: Jakob Thøger Michelsen
Da VM-guldet var i hus i Boxen sidste år, sørgede Nikolaj Jacobsen for, at Anjas familie også kom tæt på, her er hele familien samlet lige efter præmieoverrækkelsen, Anja, manden Jakob Thøger Michelsen og de to døtre, Signe t.v., og Sofie. Privatfoto
Anja David Greve har som fysioterapeut mest travlt mellem kampene. Efter sidste års semifinale stod hun klokken 02.30 om natten og behandlede Mikkel Hansen. Her arbejder hun på at få Mads Mensah helt fit for fight før en landskamp. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
I sin anden slutrunde med landsholdet blev det til guld og VM-triumf for Danmark og Anja David Greve, her med VM-trofæet i bussen på vej til en af de mange fejringer. Privatfoto
Fysioterapeut Anja David Greve har godt fat i Michael Damgaard i en tidligere landsholdssamling. Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix
Anjas børn Signe og Sofie var skaberne bag den lykkebamse, der måske har en stor andel i, at VM trofæet kunne komme med Anja, Signe, Sofie og landsholdet hjem. Privatfoto
Sådan kender spillerne Anja David Greve. Her er hun i gang med Mads Mensah før en landskamp. Liselotte Sabroe/Scanpix 2018
Anja David Greve har drevet selvstændig virksomhed gennem ADG Fysioterapi siden 2009. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Middelfart For abonnenter

Opretter 200 ekstra stillinger i år: Vild vækst i milliardkoncern trækker nye familier til Fyn

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Kæmpe løft af ældreplejen i Odense: Se hvordan nattens budgetkamp faldt ud

Odense For abonnenter

Scootere og store biler kører til og fra kolonihaver sent om aftenen: - De er der næppe for at klippe hæk

Faaborg-Midtfyn

Marcos forældre takker nej til tilbud om nyt bosted: Myndigheder kan beslutte at flytte døende søn alligevel

Odense For abonnenter

Byvandreren: - Banegårdspladsen er ikke det bedste at vise frem til nye gæster i byen

Fyn

Se pressemødet: Politikerne præsenterede Odenses budget

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Debat

Man bærer på et stort ansvar

Kerteminde

Ivalos handicapcykel fundet hos mand i Odense: - Ih, er tyven kommet med den?

Kultur For abonnenter

TV-klumme: Ud med taberne - vi gider dem ikke på tv

Hvem skal passe farmor

Talende dukker, virtual reality og videoproduktion: Ny sosu-uddannelse med fokus på teknologi skal få flere i faget

Erhverv For abonnenter

Byggematerialerne er steget markant og håndværkerne har for travlt: Vejomlægning bliver mere end 1,5 mio. kroner dyrere end forventet

OB

Opondo har sjældent spillet hele kampe, men vokser nu: Moses har mast sig ind med mental styrke

Annonce