Annonce
Fyn

Fynsk frontfigur forlader Alternativet: Det er ikke nok bare at ville være grønnere end de andre

Stine Bardelen Helles var meget synlig i den fynske valgkamp, men nu forlader hun Alternativet. Foto: Michael Bager
Stine Bardeleben Helles har mistet troen på partiets fremtid

Flere fremtrædende personer har efter folketingsvalget forladt Alternativet, og nu er turen også kommet til partiets fynske spidskandidat Stine Bardeleben Helles.

- Det har været en meget svær beslutning at træffe, men jeg er i tvivl om, hvorvidt partiet er i stand til at skabe den brede folkelige fortælling, der både kan flytte den politiske debat og det danske samfund. Det er ikke nok bare at sige, at vi vil være grønnere end de andre partier, siger hun.

Hun er ellers ikke meget for at tale om sin udmeldelse af partiet og understreger, at hun ikke ønsker at smække med døren.

- Jeg vil ikke skabe problemer for partiet, som jeg selv har lagt utroligt mange kræfter i. Jeg sagde også mit job op som direktør i et firma for at kunne føre valgkamp, og jeg brænder stadig for at forandre samfundet. Jeg er imidlertid nået til den konklusion, at jeg kan bidrage bedre andre steder, siger Stine Bardeleben Helles.

Hun har da også allerede fået henvendelser fra andre partier.

- Men et partiskift har slet ikke været inde i mine overvejelser. Der er jeg slet ikke endnu, siger hun.

Annonce

Alternativets nedtur

Alternativet fik ved folketingsvalget i juni kun valgt fem kandidater. Det var næsten en halvering af partiet.

På Fyn stemte tre procent af fynboerne på partiet, og det var en tilbagegang på 1,5 procentpoint. På landsplan var tilbagegangen dog større med 1,8 procentpoint.

Partiets nye fynske spidskandidat Stine Bardeleben Helles stod stærkt i valgdebatterne og opnåede et flot valg med 1645 stemmer, men det var ikke nok til at blive valgt, selv om tre af de fem nuværende folketingsmedlemmer fik færre personlige stemmer ved valget.

Alternativets tidligere fynske folketingsmedlem Roger Matthiesen stillede ikke op til valget. I modsætning til ham har Stine Bardeleben fynske rødder. Hun er vokset op på Tåsinge og er kandidat i kultur og formidling fra Syddansk Universitet, men bor i dag i København.

Behov for ny vision

Ved folketingsvalget i juni fik Alternativet tre procent af fynboernes stemmer, men det var ikke nok til at blive repræsenteret i Folketinget. Selv fik Stine Bardeleben Helles et flot valg med 1645 personlige stemmer, men hun føler ikke, at hun nu svigter sine vælgere ved at forlade partiet.

- Det var noget andet, hvis jeg var blevet valgt. Så var jeg blevet i partiet. Jeg bryder mig ikke om partihoppere, understreger hun.

Hun takker samtidig fynboerne for opbakningen.

- Valgkampen var en fantastisk berigende oplevelse, bemærker hun.

Ved folketingsvalget gik Alternativet tilbage fra ni til fem mandater på Christiansborg, og den grønne mærkesag er også kommet højt hos en række andre partier. Regeringen har varslet en klimalov med et mål om, at CO2-udledningen skal nedbringes med 70 procent i 2030.

- Den nye regering har vist rigtig gode takter på klimaområdet, og flere partier i blå blok har også flyttet sig. Skal Alternativet have en berettigelse i dansk politik, skal partiet blive meget skarpe på en bredere politisk vision end at være grønnere end de andre. Det lykkedes ikke ved valget, og partiet har en kæmpeopgave i at få beskrevet, hvad det er for et samfund, partiet vil skabe, hvis det kommer til magten. Den fortælling har jeg lidt svært ved at se nu.

- Hvorfor vil du ikke blive i partiet og være med til at skabe den fortælling?

- Det har jeg en række grunde til, som jeg ikke vil uddybe.

Ingen kritik af Elbæk

- En vision for et parti er jo i høj grad en partileders opgave at skabe. Har Uffe Elbæk svigtet?

- For mig handler det ikke om personer, men om et parti, der har svært ved at forklare, hvad det er for et samfundslederskab, det ønsker at påtage sig. Jeg var i min tid i partiet optaget af at få den fortælling til at stå skarpt, men har desværre svært ved at se, at det kan lykkes. Og det er ikke nok at have en grundlæggende fortælling, der kun går rent ind i de store byer. Den skal også ramme på Avernakø.

- Når jeg valgte at stille op på Fyn, er det jo fordi, jeg mener, at der er brug for en ny fortælling i en tid med klimakrise og et velfærdssamfund under pres. Den fortælling skal vedrøre alle danskere uanset, hvor de bor og hvilke sociale lag, de kommer fra. Vi bliver nødt til at finde nye måder at omgås hinanden og ressourcerne på, men valget var et billede på, at vi ikke formåede at flytte den politiske debat. Og jeg har en tvivl om, hvorvidt Alternativet kan lykkes med at flytte debatten og det danske samfund. Det er en af hovedårsagerne til, at jeg forlader partiet, siger Stine Bardeleben Helles.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Mette F: Østdanmark skal betale mere for et land i balance

OB

OB ophæver kontrakten med Anders K. Jacobsen: Kan frit forhandle med andre klubber

Annonce