Annonce
Kultur

Fynsk forfatter skriver om liv og død i forstæderne

"Vinterkrigen" er fortællingen om den 13-årige Lars og hans store passion for meteorologi og vintervejr. Læseren bringes med ind i den lidt nørdede drengs univers af venskaber, forelskelse, bedrag - og ikke mindst virkelighedsflugt gennem kladdehæftets verden af snedybder og temperaturkurver. Det altafgørende omdrejningspunkt for Lars den vinter er en familietragedie, der udspiller sig i flere dimensioner.

Et lille stykke forstads- og pubertetshistorie. For det indre øre hører jeg Søren Kragh Jakobsens klassiker "Min stemme er i overgang, mit hår er helt forkert". I den fynske forfatter Finn Wiedemanns roman erstattes sommerforelskelsen dog af vinterens snestorme, der akkompagnerer Lars' mors død. Teenagedrengens afmagt over sygdommens ødelæggende kraft og dødens uafvendelighed bringer Lars og hans lille familie ud i situationer, hvor tilværelsen balancerer på en knivsæg.

Masser af velvilje

"Vinterkrigen" er en beretning om den spirende pubertet tilsat livets alvor, der i mere end én forstand bringer tilværelsen på villavejen ud af 1970'ernes brunmelerede tristesse. Det er ikke en bog, der sætter sig dybe spor, men "Vinterkrigen" er en fin skildring af en tid, som den erindres af mange af os, der tog de første skridt ind i voksenlivet i vinteren 1978-79.

Bogens centrale pointe ligger i beskrivelsen af Lars' sorg og omverdenens vanskeligheder ved at rumme den. Der er masser af velvilje, men ikke så meget hjælp at hente i sorgbearbejdningen. Jeg har dog fornemmelsen af, at Lars kom igennem det hele i god behold. Og jeg føler mig for en stund ganske godt underholdt ved gensynet med nogle af ungdommens miljøer og forstædernes karakterer. Villavejene har dannet rammen om mange store og små fortællinger. Det her er absolut en læseværdig én af slagsen.

Roman: Finn Wiedemann: "Vinterkrigen", Forlaget Brændpunkt.

229 sider, Forlaget Brændpunkt

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Annonce