Annonce
Indland

Fynsk folketingsmedlem: Lægeflytninger er en nødvendig løsning

Foto: Martin Ravn/Ritzau Scanpix

Unge læger skal ud i yderområderne for at afhjælpe problemerne med mangel på praktiserende læger. Det er et af punkterne i Socialdemokratiets nye sundhedsudspil.

Flere dele af landet - og særligt yderområderne - har mangel på praktiserende læger. Det vil Socialdemokratiet gøre noget ved. Partiet mener, at løsningen er, at nyuddannede læger i et halvt år skal tvinges ud i de områder, hvor manglen er. Forslaget har vakt harme hos blandt andet organisationen Yngre Læger, der kalder forslaget "visionsløst og ikke særlig fremsynet".

Det fynske og socialdemokratiske folketingsmedlem Erik Christensen er medlem af sundheds- og ældreudvalget. Han mener, at udflytningen er den rette løsning for at bekæmpe lægemanglen på kort sigt.

- Vi ser, at folk kan vente op til to måneder for at få en tid hos deres læge, og andre steder er der folk, der slet ikke har nogen praktiserende læge. Det kan vi ikke være bekendt i et sundhedsvæsen som det danske, siger han.

Annonce

Lægemangel i Danmark

I nogle områder af Danmark, er det svært at få praktiserende læger, og derfor oplever borgerne en markant lægemangel. Ifølge tal fra Sundhedsministeriet er antallet af danskere, der ikke er tilknyttet en praktiserende læge, men en regions- eller udbudsklinik, steget markant de seneste år. Det skriver DR.

I 2015 var det 40.000 danskere. I år er det indtil nu 105.000 borgere.

69 procent af de praktiserende læger har lukket for tilgangen af nye patienter, og det er en noget større andel end i 2014. Her var det blot 38 procent af de praktiserende læger.

Yngre læger skal tvinges ud i områder, hvor der er mangel på praktiserende læger. Det er Socialdemokratiets nye forslag til at komme lægemanglen til livs. Foto: Mikkel Møller Jørgensen/Scanpix 2018

Exceptionel situation

Erik Christensen mener, at lægemanglen flere steder i landet gør, at det kan retfærdiggøres at tvinge nyuddannede læger til at flytte.

- Vi bekoster jo en dyr og lang uddannelse på lægerne, og der kan man sige, at vi har et samfundsmæssigt problem, som vi så hjælper dem med at løse. Vi siger, at forudsætningen for en speciallægeuddannelse er, at de så er ude i det her halve år.

- Der er andre brancher, hvor man gør det samme. Betjente kan heller ikke altid selv kan bestemme, hvor i landet de skal være. Vi tager borgernes kasket på i den her sag for at sikre, at lægedækningen er tilfredsstillende, siger han og fortæller, at man ikke skal være bange for, at man fra politikernes side begynder at tvinge folk alle faggrupper rundt i landet.

- Det her er en exceptionel situation, og exceptionelle situationer kræver exceptionelle løsninger.

Manglende erfaring

Det er ikke nogen hemmelighed, at nyuddannede læger har mindre erfaring end de, der har været i klinikkerne i adskillige år. Erik Christensen mener dog ikke, at det bliver et problem.

- De har været i praktik under uddannelse og fungeret på sygehuse i sidste del af deres uddannelse. Det har altid været sådan, at en læge, der starter i en praksis, ikke har samme erfaring som en, der har været der i 20 år.

- Jeg er helt sikker på, at borgerne hellere vil have en nyuddannet læge i lægepraksis end at skulle vente i flere måneder eller slet ikke have nogen, siger folketingsmedlemmet.

Han køber ikke præmissen om, at usikkerhed og manglende erfaring kan gå ud over patienterne.

- Selvom man sidder i Thisted, kan man godt ringe og spørge andre til råds. Det er muligt at kommunikere på tværs af områder, siger han.

Med forslaget er der et håb om, at ordningen kan gøre, at flere unge læger i fremtiden får interesse for at blive praktiserende læge.

- Det her er den bedst mulige løsning på kort sigt. På lang sigt skal der gøres noget ekstraordinært for, at flere ønsker at blive praktiserende læge, siger han.

Flere retter kritik

Forslaget om tvangsflytning af nyuddannede læger får dog kritik fra flere sider. En af kritikerne er sundhedsminister Ellen Trane Nørby, som kalder forslaget en "hovsaløsning":

- Jeg hører ingen børnefamilier eller ældre, syge mennesker bede om, at man får læger på gennemrejse hvert halve år. De ønsker en fast læge, som kender dem, siger hun til DR.

Dansk Folkeparti er dog positive over for forslaget. Det fortæller partiets sundhedsordfører, Liselott Blixt til DR. Hun siger dog også, at løsningen bør være midlertidig:

- Jeg tror aldrig, at tvang er vejen frem, men jeg kan se, at det kan løse et her-og-nu-problem.

Socialdemokratiets samlede sundhedsudspil blev fremlagt på et pressemøde fredag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Fyn

Byggeri til 400 mio. kroner: Odenses borgmester glæder sig over ny kæmpemæssig investering i Odense

Annonce