Annonce
Indland

Fynsk folketingsmedlem i kovending: Lad bilisterne på Storebælt betale for mere motorvej

Det fynske folketingsmedlem Erik Christensen (S) er parat til at trække yderligere penge ud af Storebæltsbroen, hvis det fremme en hurtig udvidelse af motorvejen ved Odense. Arkivfoto: Carsten Bundgaard

Erik Christensen (S) tordnede som borgmester i Nyborg Kommune mod at bruge Storebæltsbroen som malkeko. Nu vil han som fynsk folketingsmedlem bruge penge fra broen til at udvide motorvejen syd om Odense

Nye tal viser, at trafikken fortsætter med at stige på Fynske Motorvej. Syd om Odense er antallet af biler steget med to procent det seneste år, og der kører nu 63.925 i døgnet. Hvad siger du til det?

- Det er er meget stort problem, der kun bliver større, når motorvejen mellem Nr. Aaby og Blommenslyst udvides med et tredje spor. Udvidelsen er rigtig fint, men de sidste 13 km til Odense SØ skal med. Ellers sker en voldsom fortætning af trafikken syd om Odense, og det forværres, når supersygehuset er færdigbygget.

Artikel fortsætter under grafikken.

Hvor vil du finde pengene til en fortsat udvidelse af motorvejen?

- Når det i finansloven blev besluttet, at Storebæltsbroen skal agere bank for det tredje spor på Vestfyn, så kan det sidste stykke frem mod Odense lige så godt tages med og betales på samme måde. Vi må så acceptere, at der går yderligere år, før gælden på Storebæltsbroen er betalt.

Du har tidligere som borgmester i Nyborg Kommune tordnet mod at bruge Storebæltsbroen som malkeko ved at lade bilisternes betaling for at køre over broen bruge til andre formål end at nedbringe gælden på broen. Nu opfordrer du til yderligere at malke den. Hvorfor denne kovending?

- Fordi Folketinget med beslutningen om at bruge bropenge på Vestfyn har brudt med den konsensus-stemning, der ellers var opstået på Christiansborg, om, at det skulle være slut med at trække penge ud af broen. Det er den virklighed, jeg forholder mig til. Derfor kan jeg ikke se, at det er den store ulykke yderligere at forlænge gældsafviklingen på broen, så vi kan få næste etape af motorvejsudvidelsen med og få løst trafikproblemerne på tværs af Fyn.

Dit holdningsskifte kunne jo også hænge sammen med, at du ikke længere er borgmester i bæltbyen, men folketingsmedlem opstillet i Odense?

- Jeg opfatter mig som hele Fyns repræsentant på Christiansborg, og kun at udbygge motorvejen frem til Blommenslyst svarer til, at man har fået en flænge i hovedet og kun syr to tredjedele af den. Alle vi, der kører på motorvejen, ved, at når vi nærmer os Odense, bliver trafikken meget tæt.

Men der er jo også problemer med tæt trafik på andre motorvejsstrækninger i Danmark. Kan bilisternes betaling for at køre over Storebælt også bruges her?

- Der er for mig ingen tvivl om, at når nu låget igen er åbnet til brokassen, kommer vi til at se det igen. Det er ikke sidste gang, at broen finansierer infrastrukturprojekter.

Men hvad er din holdning til det?

- Jeg konstaterer, at låget er åbnet, og hvad skulle argumentet så være for, at der ikke skeles til Storebæltsbroen, hvis der for eksempel skal bruges penge på jyske motorveje. Min politiske fornemmelse er, at bropenge igen kommer i spil, og derfor er det vigtigt, at vi fynske politikere arbejder for, at vi får løst problemerne ved Odense.

Du svarer stadig ikke på spørgsmålet. Hvis du alene havde flertal i Folketinget, hvordan ville du så skaffe penge til den fortsatte udvidelse af Fynske Motorvej. Ved at lade bilisterne på Storebælt betale eller ved at finde penge på statsbudgettet via vores skat?

- Vi har store problemer med infrastruktur rundt om i landet, og har vi ikke penge nok til at løse problemerne over skatten, kan det for mig være fornuftig nok at bruge penge fra Storebæltsbroen, hvis det betyder, at vi som samfund ikke mister ufatteligt mange penge på at holde i kø. Men det er ikke det samme som at sige, at Storebæltsbroen skal finansiere al infrastruktur.

Annonce
Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Troede aldrig hun blev rask: Efter halvandet år med corona-senfølger snører Mette igen løbeskoene

Odense For abonnenter

Windell og de ældre vinder mest med ny budgetaftale i Odense

Kultur

Sjældent har smerte føltes så smuk: Stuart A. Staples krøb under huden med ultraintim messe

OB

Se højdepunkterne: To farlige hjørnespark gjorde det onde ved OB

Assens

Beboere på 'helt almindelig villavej' vinder landsdækkende konkurrence: - Nu har vi en anledning til at holde en vejfest

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Faaborg-Midtfyn

We want it all... - Queen Machine fik Faaborg til at at rocke

Nyborg

Kommunen trækker i land om dødsulykke i børnehave: - Vi ved ikke, om der var tale om et hændeligt uheld

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Kultur

Country-kvintet talte frit fra leveren om sexisme: - Hvis ikke jeg knaldede med chefen, fik jeg ingen kontrakt

Navne For abonnenter

Egil fik dødsdommen i februar: Humøret og omsorgen for andre mistede han aldrig

OB

AaB straffede fynboerne på to hjørnespark: OB sendt hjem til dødbolds-træning

Annonce