Annonce
Kerteminde

Fynsk fiskefabrik vil lære danskerne at elske vegansk seafood: - Det er havets bacon

Disse dåser har lige været dykket i vand, og skal nu videre på på deres rejse til supermarkedernes hylder. Foto: Mikkel Støttrup
Munkebo Seafood er et større fiskekonservesfirma, som primært eksporterer til udlandet. Det er først for nyligt, at de har en potentiel mulighed for, at bryde ind på deres eget lands marked.

Munkebo: Mellem 40- og 50-tusinde dåser bliver fyldt med alt godt fra havet i Munkebo Seafoods fiskefabrik hver dag. Dåserne er dog svære at finde i Danmark. Langt de fleste af dem bliver nemlig sendt til udlandet, for det er der, Munkebo Seafood står stort.

Fiskefabrikken sender deres produkter overalt i verden - blandt andet Japan og Afrika - og har et meget stort salg til de sydeuropæiske lande.


Annonce

Det, vi vil sælge til danskerne - og også til alle andre for den sags skyld, er blandt andet havets bacon. Med det mener jeg spiseligt tang.

Michael Karlsen


Nu kunne fabrikken godt se det sjove i at blive en del af markedet i deres hjemland.

- Vi ser lige nu en potentiel mulighed for at sælge til det danske marked, og vi har nogle helt nye, spændende produkter som godt kunne blive til noget i Danmark, fortæller Michael Karlsen, som er daglig leder af fabrikken og en del af firmaets bestyrelse.

Coronaen har været god og ond

I løbet af 2020 har de oplevet en massiv stigning i salg, og Michael Karlsen er ikke i tvivl om hvorfor.

- Vi fik et par store nye kunder, og coronaen gav os et kæmpe boom lige i starten af pandemien. Folk købte mad på dåse, fordi det er langtidsholdbart. Så fandt de ud af, at det faktisk smager rigtig godt, og så blev de ved. Vores salg er ikke lige så højt som i starten af epidemien, men vi sælger helt klart mere nu, end inden coronaen startede, siger han.

Michael Karlsen er ikke bleg for selv at trække i arbejdstøjet. Foto: Mikkel Støttrup

Men det har ikke kun været en dans på roser. Coronaen har også gjort det svært for dem at passe de verdensomspændende forretningsrelationer

- Teams-møder er sgu ikke det samme. Inden coronaen rejste vi hele tiden rundt til hinanden. Vi var til messer, og vi passede og plejede vores relationer. Det har vi ikke rigtig kunnet.

- Corona har været god for profitten, men mange ting har også været langt sværere, siger den daglige leder.

Annonce

Havets bacon - lavet i Langeland

- De fleste af vores varer køber vi jo internationalt. For eksempel får vi en del fra Chile og Norge. Men nu er vi begyndt at kigge på lokale danske samarbejdspartnere, som kunne være interessante at arbejde med, siger Michael Karlsen.

En af de interessante samarbejdspartnere er fra Langeland og producerer et produkt, som ikke før har været at finde hos Munkebo Seafood. De er meget spændte på, hvordan produktet vil blive taget imod.

- Det, vi vil sælge til danskerne - og også til alle andre for den sags skyld, er blandt andet havets bacon. Med det mener jeg spiseligt tang. Vi har tit fået henvendelser om, hvorfor vi ikke producerer veganske produkter, hvortil vi har tænkt, hvordan laver man vegansk seafood?

- Og så kom svaret i form af et samarbejde med en tangproducent på Langeland, som endelig gjorde det muligt, at udvikle veganske supper, siger Michael Karlsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce