Annonce
Erhverv

Fynsk firma tjener godt på specielle maskiner: Mikael brugte et halvt år på at give squash en blid behandling

Mikael Martiena ved en af de vejemaskiner, som Newtec laver mange af. Denne er til små varer - enten små grøntsager eller skårne stykker. Den maskine, som udviklingsingeniøren har konstrueret til squash, findes kun hos kunden på Sicilien. Foto: Peter Leth-Larsen

Det vrimler med nye robot- og dronevirksomheder på Fyn, men en af de fabrikker, der finder på mest nyt, er 40 år gammel og ekspert i at veje gulerødder og kartofler.

Annonce

Man kan ikke bare behandle en squash som man har lyst til. Det ved Mikael Martiena alt om, for han har brugt et halvt år af sit liv på at tage hensyn til den aflange grøntsags særheder.

Den 40-årige udviklingsingeniør er ansat i Odense-virksomheden Newtec. Her laver man maskiner til kunder i hele verden, der skal have sorteret, vejet og pakket deres frugt og grøntsager. I de første mange år drejede det sig om gulerødder og kartofler, men efterhånden kunne de højteknologiske fynske maskiner klare et væld af sorter og arter - bare ikke squash.

- Det er en meget følsom grøntsag, der skal ikke meget stød til, før der kommer misfarvninger på den, fortæller Mikael Martiena.

Den store størrelse og aflange form på en squash er desuden upraktisk at håndtere i maskinerne. Men Newtecs forhandler i Italien mente, at der ville være en god niche for firmaet i at levere squash-egnede maskiner - og han havde allerede en kunde klar.

Vejen til jobbet

Mikael Martiena begyndte på arbejdsmarkedet som industritekniker på Sønderjyllands Højspændingsværk.Derefter blev han uddannet maskintekniker på Københavns Tekniske Akademi. Uddannelsen hedder i dag produktionsteknolog, tager to år og kan på Fyn læses på Erhvervsakademiet Lillebælt. Adgangskravet er enten en gymnasial eksamen eller en af en række udvalgte erhvervsuddannelser.

Derefter har han arbejdet på en række fynske fabrikker - Haarslev, Gibotech, Damas, Universal Robots og nu Newtec.

Tidligere frivillig udvikler på projektet Crosswalker, der i år vandt Careware innovationsprisen for en nytænkt rollator.

Han er 40 år og bor i Odense.

Newtec begyndte med at lave maskiner til vejning og pakning af gulerødder og kartofler, og de to grøntsager optager stadig en stor del af virksomhedens maskiner. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Sætter ting sammen på nye måder

Udviklingen af maskinen blev et af Mikael Martienas projekter. Med en fortid hos fynske maskinvirksomheder som Haarslev, Damas, Gibotech og Universal Robots havde han erfaring i at løse svære opgaver og gik i gang den sicilianske.

- Jeg er nok god til at få ting til at spille sammen og til at knække problemet ned i mindre bidder, som jeg så løser enkeltvist. Det var også det, jeg gjorde her, siger han.

Produkterne i Newtecs vejemaskiner plejer at rulle i en større strøm ned i en vejeskål og derefter ned i en pose eller bakke. Men squashene skulle komme i en lige stribe og pakkes enkeltvist. Derfor måtte Mikael Martiena sætte andre render på, som sørgede for at lægge grøntsagerne efter hinanden. Heldigvis havde en anden afdeling i Newtec til et andet formål udviklet - og patentansøgt - et princip, der kunne tilpasses. Her består renden af to dele, der får adskilt grøntsagerne enkeltvist.

Problemet med de følsomme squash blev løst ved en længere række af ændringer, så grøntsagerne glider i stedet for at falde, og så skarpe hjørner og hårde kanter er erstattet af rundere og blødere former.

- Jeg satte nogle kendte teknikker sammen på en anden måde. Det hele er kendt, men resultatet er aldrig set før, siger ingeniøren, der arbejdede med sagen i et halvt år.

Udviklingsingeniør Mikael Martiena er kravlet op på en af de maskiner, som Newtec har produceret flest af - en vejemaskine til kartofler. Bortset at dette eksemplar er påmonteret en tilpasning er maskinen i grundprincippet ligesom den som firmaets grundlægger Gunnar Petersen konstruerede i slutningen af 1970-erne. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce

Mål: En glad slutbruger

Han sluttede af med at stille maskinen op hos kunden på Sicilien og justerede det sidste - som mest var tilpasning af software.

- Det er essensen af det, vi arbejder for som udviklingsingeniører: At lave en helt ny ting, kæmpe med udfordringer, nå helt i mål og til sidst stå ude hos en glad og tilfreds slutbruger, siger Mikael Martiena.

Mikael Martiena er specialiseret i mekanik og tager kurser i emner som rustfrie stållegeringer, nye plasttyper og maskinsikkerhed. Andre af virksomhedens 30-40 ingeniører er eksperter i andre områder som software, elektronik, fysik eller kamerateknologi.

- Det er et rigtig spændende job, og der er mange attraktive virksomheder, hvor man kan søge arbejde - ikke mindst her på Fyn. Uddannelsen kræver selvfølgelig noget matematik, og det kan måske holde nogen væk, men ellers er det vigtigt med en god rumlig forståelse, siger Mikael Martiena.

Udviklingsingeniør Mikael Martiena er kravlet op på en af de maskiner, som Newtec har produceret flest af - en vejemaskine til kartofler. Bortset at dette eksemplar er påmonteret en tilpasning er maskinen i grundprincippet ligesom den som firmaets grundlægger Gunnar Petersen konstruerede i slutningen af 1970-erne. Foto: Peter Leth-Larsen
Efter mange år med automatisk vejning og sortering af grøntsager begyndte Newtec at konstruere maskiner som denne, der også selv kan sortere kartoflerne ved at tage billeder af hver enkelt knold. Foto: Peter Leth-Larsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce