Annonce
Fyn

Fynsk filmmand hentet ind som midlertidig rektor for Den Danske Filmskole

Fynske Bo Damgaard er indsat som midlertidig rektor på Den Danske Filmskole. Han har tidligere været direktør for FilmFyn og programchef på TV2 - og desuden kåret som Årets Fynbo af Fyens Stiftstidende.
Fynske Bo Damgaard bevæger sig ind i orkanens øje og afløser Vinca Wiedemann, der stopper som rektor på Den Danske Filmskole efter hård kritik fra elever og filmfolk.

Fynske Bo Damgaard er blevet indsat som midlertidig rektor på Den Danske Filmskole.

Ifølge TV2 Fyn regner han ikke med, at han kan overtage stillingen permanent. "Under ingen omstændigheder," lyder det. Bo Damgaard har på det seneste arbejdet som konsulent i filmbranchen og har tidligere været direktør for FilmFyn og programchef på TV2.

Årsagen til Bo Damgaards tiltræden er, at Vinca Wiedemann stopper som rektor efter en periode med hård kritik fra eleverne, der har krævet hendes afgang og blokeret indgangen til skolen.

Kulturministeriet har som nævnt ansat Bo Damgaard som midlertidig rektor for Filmskolen.

Samtidig er der sat en proces i gang for at finde en permanent afløser for Vinca Wiedemann.

Eleverne har været utilfredse med Vinca Wiedemann - herunder at undervisningen er blevet for akademisk. Det har betydet mere fælles undervisning og færre praktiske øvelser.

- Situationen på Filmskolen er uholdbar. Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen, siger kulturminister Rasmus Prehn (S).

- Den opbakning er der desværre ikke længere. Det er både rektor Vinca Wiedemann og Kulturministeriet enige om. Derfor stopper Vinca Wiedemann nu som rektor.

- Uanset at Vinca Wiedemann har ydet en stor indsats, så må personspørgsmål ikke komme i vejen for Filmskolen og dansk films fremtid. Nu er der brug for, at lærere, elever og ledelse finder sammen om deres skole igen, siger Rasmus Prehn i pressemeddelelsen.

Allerede i januar udsendte elever på skolen en mistillidserklæring til Vinca Wiedemann, som 87 af skolens 96 elever havde skrevet under.

Så sent som tirsdag i denne uge afviste Vinca Wiedemann at stoppe som rektor trods kritikken mod hende.

Hun har ikke ønsket at stille op til interview, men siger i en pressemeddelelse, at situationen "ikke længere er holdbar, og at der er brug for at skabe ro omkring skolens fremtid".

- Jeg er stolt over den udvikling, som Filmskolen har gennemgået de sidste fem år og vil takke for det engagement som de ansatte, studerende, ministeriet og filmbranchen har udvist i hele udviklingsprocessen. Filmskolen vil altid være mit hjerte nær, siger Vinca Wiedemann.

Kritikken fra eleverne har også fået opbakning fra en lang række filmfolk.

264 filmfolk underskrev tidligere i denne uge en støtteerklæring, hvor de bakkede op om elevernes kritik.

Prominente navne som Jørgen Leth, Iben Hjejle, Piv Bernth, Niels Arden Oplev og Nikolaj Arcel var blandt underskriverne.

Eleverne på Filmskolen glæder sig over, at Vinca Wiedemann er fortid på skolen.

Talsmand Martin Anthon Sørensen siger til Berlingske, at "det er første skridt i den rigtige retning mod at lave den uddannelse, vi gerne vil have".

Den første opgave for den næste permanente rektor bliver at lave en plan for den langsigtede udvikling af Filmskolen, oplyser Kulturministeriet. /ritzau/

Annonce
Elever fra Filmskolen i København har blokeret indgangen til skolen fredag 15. november. (Arkivfoto) Philip Davali/Ritzau Scanpix
Vinca Wiedemann stopper som rektor på Filmskolen efter kritik og blokade fra skolens elever. Hun blev ansat i 2014. (Arkivfoto) Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Nødblus satte redningsaktion i gang

Klumme

Hvad er målet med udligning?

Temaet i rigtig mange samtaler i denne tid er den kommunale udligning. Jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har været til et møde, uden at det har været bragt op. Sidst til et møde med plejefamilierne i Assens Kommune i mandags, hvor den manglende udligning nævnes af flere som en årsag til den besparelse, som kommunen har valgt at lægge på plejefamilierne. Til det skal jeg dog også sige som kommunalpolitiker i Assens, at det også er et spørgsmål om prioritering, og hvis viljen havde været der i byrådet, kunne der have været prioriteret anderledes. Men det er et faktum, at der er stor forskel mellem kommuner i forhold til kommunernes mulighed for at opretholde en god service. Foreningen Bedre Balance har opgjort, at kommunerne i hovedstadsområdet kan bruge 186 kroner for hver gang, kommunerne i resten af landet kan bruge 100 kr. pr. sårbart barn. Skal vi acceptere det? Sundhedsministeren har sagt: “Vi skal knække den ulighed, der betyder, at et barn, der i dag fødes i Gentofte Kommune. i gennemsnit kan regne med at blive 83,4 år, mens det barn, der fødes i Lolland, bliver 77,7 år. Alene på grund af postnummeret.” Ja selvfølgelig skal vi knække uligheden, siger alle. Men er forudsætningen så ikke, at vi må starte med at sikre alle kommuner samme mulighed for service - samme mulighed for at sikre de svage børn et godt liv. Da man oprettede regionerne, var man enige om, at der ikke måtte være forskel på kvaliteten af behandlingen på sygehusene. Derfor bliver pengene til regionerne fordelt med den målsætning, at det er muligt. Når det så handler om kommunerne, så burde vi starte med diskussionen af om vi - som på sygehusområdet - mener, at der bør være samme kvalitet i alle kommuner. Når Mette Frederiksen udråber sig som børnenes minister, så ville jeg forvente, at vi var enige om, at der ikke må være forskel på støtten til det svage barn alene på grund af hvilken kommune, barnet er født i. Derfor vil jeg foreslå, at vi tager hul på en diskussion om, hvorvidt vi vil acceptere ulighed på tværs af landets kommuner. Mit og DF's udgangspunkt er, at vi ønsker et lige Danmark. Et Danmark, hvor det, at man bor i det ene eller andet postnummer, ikke er afgørende for et barns chancer for et godt liv eller kvaliteten af ældreplejen. Jeg vil gå til forhandlingerne med troen på, at vi kan blive enige om en politisk målsætning for udligningsreformen. Og kan vi det, så tror jeg på, at der er håb for et mere lige Danmark.

Annonce