Annonce
Fyn

Fynsk filmmand hentet ind som midlertidig rektor for Den Danske Filmskole

Fynske Bo Damgaard er indsat som midlertidig rektor på Den Danske Filmskole. Han har tidligere været direktør for FilmFyn og programchef på TV2 - og desuden kåret som Årets Fynbo af Fyens Stiftstidende.
Fynske Bo Damgaard bevæger sig ind i orkanens øje og afløser Vinca Wiedemann, der stopper som rektor på Den Danske Filmskole efter hård kritik fra elever og filmfolk.
Annonce

Fynske Bo Damgaard er blevet indsat som midlertidig rektor på Den Danske Filmskole.

Ifølge TV2 Fyn regner han ikke med, at han kan overtage stillingen permanent. "Under ingen omstændigheder," lyder det. Bo Damgaard har på det seneste arbejdet som konsulent i filmbranchen og har tidligere været direktør for FilmFyn og programchef på TV2.

Årsagen til Bo Damgaards tiltræden er, at Vinca Wiedemann stopper som rektor efter en periode med hård kritik fra eleverne, der har krævet hendes afgang og blokeret indgangen til skolen.

Kulturministeriet har som nævnt ansat Bo Damgaard som midlertidig rektor for Filmskolen.

Samtidig er der sat en proces i gang for at finde en permanent afløser for Vinca Wiedemann.

Eleverne har været utilfredse med Vinca Wiedemann - herunder at undervisningen er blevet for akademisk. Det har betydet mere fælles undervisning og færre praktiske øvelser.

- Situationen på Filmskolen er uholdbar. Skolen har brug for opbakning fra elever, lærere og branchen, siger kulturminister Rasmus Prehn (S).

- Den opbakning er der desværre ikke længere. Det er både rektor Vinca Wiedemann og Kulturministeriet enige om. Derfor stopper Vinca Wiedemann nu som rektor.

- Uanset at Vinca Wiedemann har ydet en stor indsats, så må personspørgsmål ikke komme i vejen for Filmskolen og dansk films fremtid. Nu er der brug for, at lærere, elever og ledelse finder sammen om deres skole igen, siger Rasmus Prehn i pressemeddelelsen.

Allerede i januar udsendte elever på skolen en mistillidserklæring til Vinca Wiedemann, som 87 af skolens 96 elever havde skrevet under.

Så sent som tirsdag i denne uge afviste Vinca Wiedemann at stoppe som rektor trods kritikken mod hende.

Hun har ikke ønsket at stille op til interview, men siger i en pressemeddelelse, at situationen "ikke længere er holdbar, og at der er brug for at skabe ro omkring skolens fremtid".

- Jeg er stolt over den udvikling, som Filmskolen har gennemgået de sidste fem år og vil takke for det engagement som de ansatte, studerende, ministeriet og filmbranchen har udvist i hele udviklingsprocessen. Filmskolen vil altid være mit hjerte nær, siger Vinca Wiedemann.

Kritikken fra eleverne har også fået opbakning fra en lang række filmfolk.

264 filmfolk underskrev tidligere i denne uge en støtteerklæring, hvor de bakkede op om elevernes kritik.

Prominente navne som Jørgen Leth, Iben Hjejle, Piv Bernth, Niels Arden Oplev og Nikolaj Arcel var blandt underskriverne.

Eleverne på Filmskolen glæder sig over, at Vinca Wiedemann er fortid på skolen.

Talsmand Martin Anthon Sørensen siger til Berlingske, at "det er første skridt i den rigtige retning mod at lave den uddannelse, vi gerne vil have".

Den første opgave for den næste permanente rektor bliver at lave en plan for den langsigtede udvikling af Filmskolen, oplyser Kulturministeriet. /ritzau/

Elever fra Filmskolen i København har blokeret indgangen til skolen fredag 15. november. (Arkivfoto) Philip Davali/Ritzau Scanpix
Vinca Wiedemann stopper som rektor på Filmskolen efter kritik og blokade fra skolens elever. Hun blev ansat i 2014. (Arkivfoto) Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce