Annonce
Erhverv

Fynsk familie er blevet milliardærer på olie: - Det ville være bedre, hvis vi kunne undvære det

Torben Østergaard-Nielsens døtre, Nina Østergaard Borris (til venstre) og Mia Østergaard Nielsen, er netop blevet medejere af hans koncern, som de nu alle ejer 33 procent af. PR-foto: Selfinvest
Torben Østergaard-Nielsen fra Middelfart tjente en milliard på olie sidste år, alligevel vil han gerne af med det sorte brændstof. - Der er ingen tvivl om, at olien ikke er god for klimaet, siger han.

Olie: Torben Østergaard-Nielsen fra Middelfart er netop blevet milliardær endnu en gang. Hans og familiens Selfinvest-koncern offentliggør i dag, at den har fået et historisk stort overskud på lidt over en milliard kroner før skat.

Langt de fleste af de mange penge er tjent på handel med brændstof til skibe, alligevel ser ejeren gerne, at olien bliver fortid.

- Det ville være bedst for os alle, hvis vi kunne undvære olie. For mig er der ingen tvivl om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, og derfor skal vi væk fra at bruge fossile brændstoffer, siger Torben Østergaard-Nielsen.

Annonce

Hans firma er med i flere organisationer og grupper, der forsøger at finde frem til andre måder at få verdens skibe til at sejle.


Jeg kan ikke acceptere, at vi skal være andenrangsmennesker, fordi vi handler med olie. Hvis folk vil have deres gummisko hjem fra Kina, skal skibene altså have et eller andet at sejle på, og i mange år vil det sige olie.

Torben Østergaard-Nielsen, ejer af Selfinvest-koncernen


Gas, brint, ammoniak, sejl, batteri er nogle af forslagene til nye brændstoffer og fremdriftsformer, som branchen arbejder med. Ambitionen er at have et fossilfrit skib klar i 2030 og en fossilfri verdensflåde i 2050. Fælles for alle idéerne er dog, at de stadig er meget langt fra at være virkelighed.

Torben Østergaard-Nielsens koncern har hovedkvarter ved havnen i Middelfart. PR-foto: Selfinvest

- Desværre er der ikke noget alternativ i dag, og der er heller ikke noget, der er tæt på. Hvis et rederi skal have bygget et nyt skib, skal det jo drives frem på en eller anden måde, og i dag er der ikke andre måder end en motor drevet af fossilt brændsel, siger Torben Østergaard-Nielsen.

Olien er nødvendig

Batteridrevne skibe sejler i dag men kun på korte færgeoverfarter.

- Selv hvis der kommer et alternativ, vil olien fortsat have stor betydning for skibsfarten i mange år endnu, og i den tid vil vi fortsætte med at levere, siger middelfarteren, der stiftede koncernen i 1981.

Flydende naturgas (LNG) bliver af nogle set som et alternativt brændsel med en lavere klimabelastning end oliens. Bunker Holding, som er Middelfart-koncernens olie-division, er sammen med Frederikshavn Kommune og Kosan Crisplant i færd med at opføre et nyt produktionsanlæg.

Torben Østergaard-Nielsen har hørt, at nogle ansatte - eller deres familier - er lidt skamfulde over at arbejde med olie i en tid, der hylder det grønne.

- Men jeg kan ikke acceptere, at vi skal være andenrangsmennesker, fordi vi handler med olie. Hvis folk vil have deres gummisko hjem fra Kina, skal skibene altså have et eller andet at sejle på, og i mange år vil det sige olie. Det er virkeligheden, og den kan man ikke se bort fra, selv om noget andet er mere moderne, siger han.

Selfinvest Aps

Hjemsted: Middelfart

CVR-nummer: 15 00 80 91

Direktion: Torben Østergaard-Nielsen (adm.), Mikkel Thomsen Hammershøj

Ejere: Torben Østergaard-Nielsen, Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Nielsen (hver 33 pct.)

Største selskaber: Bunker Holding Group, Uni-tankers, SDK, Unit IT, Selected Car Group

Regnskabstal 2019/20 (2018/19 i parentes)

Omsætning: 76,8 milliarder kr. (71,8)

Overskud før skat: 1,02 milliarder kr. (387 millioner kr.)

Overskud efter skat: 839 millioner kr. (270)

Egenkapital: 4,56 milliarder kr. (4,099)

Antal ansatte: 2557 (2256)

- Samtidig er vi meget opsatte på også at spille en rolle i det nye, der forhåbentlig er på vej. Vi vil gerne være en del af værdikæden i fremtiden uanset, hvad skibene har brug for at sejle på, siger han.

Annonce

Tjener grønne penge

Koncernen beviste sidste år, at den er i stand til at tjene godt på grøn omstilling. Det store overskud på en milliard kroner skyldes nemlig først og fremmest de nye krav til skibsfartens udledning af svovl.

- Vi havde forberedt os meget grundigt i lang tid på de nye regler. Det betød, at vi kunne levere olie med lavt svovlindhold, hvor mange andre måtte sige nej. Det er en væsentlig forklaring på, at vores overskud blev så stort, siger Torben Østergaard-Nielsen.

Hans koncern var i forvejen godt polstret, og med årets tilstrømning af kontanter, er den blevet finansielt meget stærk.

- Det kan godt komme til at betyde flere opkøb, hvor vi ser muligheder for at vokse, siger ejeren.

Ud over oliehandel arbejder Selfinvest-koncernens 2557 ansatte blandt andet med tankskibe, shipping, it, klassiske luksusbiler, ejendomme og anden investering.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Debat

Kære Poul-Erik Svendsen, vil du kæmpe for at bevare vores landsbyordninger?

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nyt boligprojekt kan være på vej her

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Erhverv For abonnenter

Succes-virksomhed lader sig opkøbe: Nu skal det være slut med at takke nej til kæmpe vindmølle-ordrer

Annonce