Annonce
Erhverv

Fynsk familie er blevet milliardærer på olie: - Det ville være bedre, hvis vi kunne undvære det

Torben Østergaard-Nielsens døtre, Nina Østergaard Borris (til venstre) og Mia Østergaard Nielsen, er netop blevet medejere af hans koncern, som de nu alle ejer 33 procent af. PR-foto: Selfinvest
Torben Østergaard-Nielsen fra Middelfart tjente en milliard på olie sidste år, alligevel vil han gerne af med det sorte brændstof. - Der er ingen tvivl om, at olien ikke er god for klimaet, siger han.
Annonce

Olie: Torben Østergaard-Nielsen fra Middelfart er netop blevet milliardær endnu en gang. Hans og familiens Selfinvest-koncern offentliggør i dag, at den har fået et historisk stort overskud på lidt over en milliard kroner før skat.

Langt de fleste af de mange penge er tjent på handel med brændstof til skibe, alligevel ser ejeren gerne, at olien bliver fortid.

- Det ville være bedst for os alle, hvis vi kunne undvære olie. For mig er der ingen tvivl om, at klimaforandringerne er menneskeskabte, og derfor skal vi væk fra at bruge fossile brændstoffer, siger Torben Østergaard-Nielsen.

Hans firma er med i flere organisationer og grupper, der forsøger at finde frem til andre måder at få verdens skibe til at sejle.


Jeg kan ikke acceptere, at vi skal være andenrangsmennesker, fordi vi handler med olie. Hvis folk vil have deres gummisko hjem fra Kina, skal skibene altså have et eller andet at sejle på, og i mange år vil det sige olie.

Torben Østergaard-Nielsen, ejer af Selfinvest-koncernen


Gas, brint, ammoniak, sejl, batteri er nogle af forslagene til nye brændstoffer og fremdriftsformer, som branchen arbejder med. Ambitionen er at have et fossilfrit skib klar i 2030 og en fossilfri verdensflåde i 2050. Fælles for alle idéerne er dog, at de stadig er meget langt fra at være virkelighed.

Torben Østergaard-Nielsens koncern har hovedkvarter ved havnen i Middelfart. PR-foto: Selfinvest

- Desværre er der ikke noget alternativ i dag, og der er heller ikke noget, der er tæt på. Hvis et rederi skal have bygget et nyt skib, skal det jo drives frem på en eller anden måde, og i dag er der ikke andre måder end en motor drevet af fossilt brændsel, siger Torben Østergaard-Nielsen.

Annonce

Olien er nødvendig

Batteridrevne skibe sejler i dag men kun på korte færgeoverfarter.

- Selv hvis der kommer et alternativ, vil olien fortsat have stor betydning for skibsfarten i mange år endnu, og i den tid vil vi fortsætte med at levere, siger middelfarteren, der stiftede koncernen i 1981.

Flydende naturgas (LNG) bliver af nogle set som et alternativt brændsel med en lavere klimabelastning end oliens. Bunker Holding, som er Middelfart-koncernens olie-division, er sammen med Frederikshavn Kommune og Kosan Crisplant i færd med at opføre et nyt produktionsanlæg.

Torben Østergaard-Nielsen har hørt, at nogle ansatte - eller deres familier - er lidt skamfulde over at arbejde med olie i en tid, der hylder det grønne.

- Men jeg kan ikke acceptere, at vi skal være andenrangsmennesker, fordi vi handler med olie. Hvis folk vil have deres gummisko hjem fra Kina, skal skibene altså have et eller andet at sejle på, og i mange år vil det sige olie. Det er virkeligheden, og den kan man ikke se bort fra, selv om noget andet er mere moderne, siger han.

Selfinvest Aps

Hjemsted: Middelfart

CVR-nummer: 15 00 80 91

Direktion: Torben Østergaard-Nielsen (adm.), Mikkel Thomsen Hammershøj

Ejere: Torben Østergaard-Nielsen, Nina Østergaard Borris og Mia Østergaard Nielsen (hver 33 pct.)

Største selskaber: Bunker Holding Group, Uni-tankers, SDK, Unit IT, Selected Car Group

Regnskabstal 2019/20 (2018/19 i parentes)

Omsætning: 76,8 milliarder kr. (71,8)

Overskud før skat: 1,02 milliarder kr. (387 millioner kr.)

Overskud efter skat: 839 millioner kr. (270)

Egenkapital: 4,56 milliarder kr. (4,099)

Antal ansatte: 2557 (2256)

- Samtidig er vi meget opsatte på også at spille en rolle i det nye, der forhåbentlig er på vej. Vi vil gerne være en del af værdikæden i fremtiden uanset, hvad skibene har brug for at sejle på, siger han.

Annonce

Tjener grønne penge

Koncernen beviste sidste år, at den er i stand til at tjene godt på grøn omstilling. Det store overskud på en milliard kroner skyldes nemlig først og fremmest de nye krav til skibsfartens udledning af svovl.

- Vi havde forberedt os meget grundigt i lang tid på de nye regler. Det betød, at vi kunne levere olie med lavt svovlindhold, hvor mange andre måtte sige nej. Det er en væsentlig forklaring på, at vores overskud blev så stort, siger Torben Østergaard-Nielsen.

Hans koncern var i forvejen godt polstret, og med årets tilstrømning af kontanter, er den blevet finansielt meget stærk.

- Det kan godt komme til at betyde flere opkøb, hvor vi ser muligheder for at vokse, siger ejeren.

Ud over oliehandel arbejder Selfinvest-koncernens 2557 ansatte blandt andet med tankskibe, shipping, it, klassiske luksusbiler, ejendomme og anden investering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Tvunget til at forlade byrådet efter anmeldelse fra lokal avis: - Det er godt nok det mest usmagelig, jeg har været udsat for

Kerteminde For abonnenter

60 dage for et facebook opslag: - Det er samfundet, der har censureret en folkevalgt politiker, mener forsvarsadvokat

Nyborg

Fængselsansattes formand venter Madsen flyttet til nyt fængsel: Enner Mark og Nyborg er i spil

OB

OB-træner vil konkludere halvvejs

Nordfyn

Efter dommen til vanvidsbilist: Dansk Folkeparti afkræver justitsministeren svar

Annonce