Annonce
Fyn

Fynsk fængsel bringer indsatte og hunde sammen: - Det er svært at være en hårdkogt forbryder, når man tager sig af en hvalp

Før projektet gik i gang tog fængslet og Team Servicehunden kontakt til Dyrenes Beskyttelse. De sagde god for det. Skulle der være optræk til tumult, er der forholdsregler, som fængslet tager, forklarer enhedschef Annette Lysgaard. Foto: Christian Nordholt
Halvvejs inde i et unikt pilotprojekt er resultaterne allerede slående. At matche servicehunde med indsatte i et lukket fængsel er en win-win for de indsatte og hundene, lyder det fra de involverede. Fængsel, hundetrænere og de indsatte håber, at projektet får lov at fortsætte.

En kold og blæsende januardag på den lukkede afdeling i Søbysøgårds Fængsel sidder størstedelen af de indsatte samlet foran tv'et i fællesstuen. Men for en lille gruppe indsatte er det noget helt andet, der kræver deres opmærksomhed og engagement. Fire sorte labrador-hvalpe er indlogeret i det midtfynske fængsel og er hver især tilknyttet en indsat.

Søskendeparret Sif og Leika ankom i oktober, da de var 8 uger gamle. Her skal de være i seks måneder indtil april for derefter på sigt at blive servicehunde for borgere, der har brug for det. To måneder efter Sif og Leikas ankomst kom der to nye hunde til afdelingen. De seks måneder i Søbysøgårds Fængsel er et led i hundenes uddannelse som servicehunde med blandt andet de indsatte som hundetrænere.

Omdrejningspunktet i hverdagen for de fire indsatte - nu midlertidige hundeejere - er helt og aldeles hundene. På gangen breder store smil sig hos de indsatte, idet hundene myldrer ud af cellerne for at hilse.

- Helt ærligt, så er det et fucking godt projekt, lyder det fra en nabo, der af og til får lov at passe en af hundene, når hundens ejer skal noget uden for murene.

- Det er svært at være en hårdkogt forbryder, når man tager sig af en hvalp, griner han, mens hundene får godbidder og bliver nusset af de tilstedeværende indsatte på gangen.

Han forklarer, at hundene er med til at bløde tilværelsen lidt op for de indsatte, og at der er en mere afslappet stemning end tidligere.

Hvem står bag?

Team Servicehunden er en landsdækkende virksomhed med speciale i træning og udplacering af servicehunde. De har i de sidste fem år arbejdet professionelt med udplacering af servicehunde til både børn, unge og voksne med fysiske og psykiske handicap.

Derudover har de erfaring med udplacering af servicehunde til personer med PTSD, angstlidelser, autisme, depression, aspergers, borderline og bevægelseshandicap.

Servicehunde fungerer som en støtte for sit menneske og er specialtrænede til at udføre særlige øvelser, som giver borgeren en tryghedsfølelse. Den kan for eksempel aflaste fysisk handicappede i hverdagen med nogle praktiske ting såsom at samle ting op, trække tøj af og åbne døre, skabe og skuffer.

Kilde: Team Servicehunden

Faste rammer

Pilotprojektet er det eneste af sin slags i hele norden. Bag projektet står hundetrænerne Tibbe Shamigo og Catja Vernal fra Team Servicehunden. Efter at have set dokumentarer fra amerikanske fængsler og ved at følge servicehunde-grupper fra USA på nettet blev de inspireret til at gøre noget tilsvarende i Danmark.

- Så snakkede Catja og jeg om: Hvorfor kan vi ikke bare gøre som i de amerikanske fængsler, siger Tibbe Shamigo.

I sommer kontaktede de Kriminalforsorgen, og ikke lang tid efter blev et møde sat i stand, der gav pote. For Tibbe Shamigo, som bor nogle få kilometer fra Søbysøgård Fængsel, var fængslet et oplagt sted at udføre projektet.

Og det mente Annette Lysgaard, enhedschef i fængslet, også:

- Jeg kiggede på resultater fra amerikanske fængsler og kunne se, at det var positivt. Jeg kunne faktisk ikke få armene ned, da jeg hørte om projektet.

Mens fængslet gør det for at resocialisere de indsatte i forhold til udvikling af empati, teamwork og ansvar - så har det en dobbeltvirkende effekt, da Team Servicehunden også får stor gavn af projektet.

Når man skal træne en servicehund, starter man, når den er otte uger gammel. Team Servicehunden har foderværter, som typisk er familier, der tager sig af den træning.

- Her i fængslet har hundene struktur og det rette fundament, men de bliver stadig stimuleret. Hundene skal være specielle. I en almindelig familie vil man kaste med pind, få dem til at bide i et reb eller sparke med bold, men det gør vi ikke her. Her er ro, og der er faste rammer. Vi kan se, at hundene bliver styrket her fremfor i plejefamilier, hvor vi ellers har dem, da de er mere rolige og lydige, siger Catja Vernal.

Faktisk er der større garanti for at fostre succesfulde servicehunde i fængslet, end der er ved almindelige familier, mener Catja og Tibbe, da der er mere disciplin og færre forstyrrende elementer, der fjerner fokus fra træningen.

Annonce

Kæmpe overraskelse

Hundene er sammen med deres nye ejere 24 timer i døgnet alle syv dage om ugen. Én gang om ugen bliver hundene hentet af Catja og Tibbe, som tager hundene ud på ledsaget udgang for at miljøtræne dem. Det vil sige, at de eksempelvis går en tur med dem i Rosengårdcentret eller på Odense Banegård, for at de kommer ud blandt mange mennesker.

Catja Vernal og Tibbe Shamigo kommer derudover også på besøg tre gange om ugen og træner med hundene og de fire indsatte to timer ad gangen med godbidder og kommandoer som værktøj.

Og det er noget af en omvæltning i tilværelsen for Sif og Leikas passere - begge i starten af 30'erne - som ønsker at være anonyme af hensyn til deres familier.

- Jeg troede, det var pis, da de trak mig ind og spurgte mig, om jeg ville have en hund, siger Leikas ejer.

- Men det er et fantastisk projekt at være en del af. Det har betydet en masse for mig. Jeg er kæmpe hundefan. Jeg har aldrig været imponeret af labrador, men det er jeg godt nok blevet.

Leikas ejer har også regelmæssigt små børn, der kommer på besøg, og her fylder hunden en stor del af besøget.

Uden for fængslet har begge indsatte selv mange års erfaring med hunde.

Catja Vernal (tv) og Tibbe Shamigo er idékvinderne bag pilotprojektet, der får indsatte i Søbysøgård Fængsel til at træne servicehunde. Projektet er det eneste af sin slags i Danmark - endda i hele Norden - og er inspireret af lignende forsøg i USA. Foto: Christian Nordholt
Annonce

Ændrede hverdagen

Også for Sifs ejer vækker projektet begejstring. Så meget, at han håber at kunne fortsætte med samme form for hundetræning, når han kommer ud på den anden side. Sif kommer med til stort set alt, hvad han foretager sig. I matematikundervisningen, som han deltager i, sidder Sif mussestile ved hans fødder.

- Min matematiklærer siger, hun er den bedste studerende i undervisningen, siger han og griner.

Når klokken slår 19.30, bliver cellerne låst, og først klokken 8 næste morgen bliver de låst op igen. Da de var helt små hvalpe, brugte Sif og Leika derfor en kattebakke, som de var trænet til. Men nu kan de seks måneder gamle hvalpe godt holde sig.

Den største omvæltning for Sifs ejer er den nye struktur i hverdagen:

- Du går fra en monoton tilværelse til at gå aktivt ind i hverdagen.

Det oplever Leikas ejer også:

- Ens dag er fyldt ud på alle parametre. Der er ikke et tidspunkt, hvor man keder sig.

Projektet har ikke bare vendt op på deres hverdag, men også lært dem, hvordan de skal gebærde sig med de andre indsatte.

- Der har også været noget socialt lærerigt i det for os, ved at vi har skullet være lidt ydmyge over for de andre indsatte, nu vi har fået denne mulighed, siger Leikas ejer.

Hunden Sif er yderst opmærksom på en hver kommando fra sin indsatte ejer, men det større opbud med avisens tilstedeværelse er dog med til at distrahere hende en smule. Foto: Christian Nordholt
Annonce

En anden omgangstone

Enhedschef Annette Lysgaard er ikke i tvivl om, at projektet har en gavnlig effekt:

- Det er noget nyt, vi bevæger os ud i, men jeg kan se, at det har styrket relationerne mellem personalet og de indsatte. Jeg håber, det kan smitte af på den lange bane.

- Jeg kan se noget i forhold til den måde, de socialiserer sig og samarbejder med de andre indsatte på. Der er endda en, som rent helbredsmæssigt har fået det markant bedre, siger hun.

Og så er der også noget pudsigt ved at have hvalpe løbende rundt i et lukket fængsel:

- Det er et fængsel med mænd. Der sker bare et eller andet med dem, når der kommer en lille uldtot. Det bliver pludselig et helt andet sprogbrug på afdelingen med lyse stemmer, der siger ”kom lille skat”, og poter der bliver tørret af, inden de kommer ind.

Annette Lysgaard fortæller, at hun er begejstret og tydeligt kan se en forskel.

- Men det skal ikke kun være, hvad vi føler. Vi skal også måle og evaluere. Vi skal i Kriminalforsorgen have evidens for, at det virker, og det er vi i gang med at undersøge, så vi kan tage stilling til, om det skal forsætte med nye hvalpe fremover.

Hundene er tæt på deres ejere hele tiden. Det har været hårdt arbejde og krævet en enorm indsats for alle de involverede, fortæller alle parter. Foto: Christian Nordholt
Annonce

Håber at fortsætte

Det håber Sifs og Leikas ejere. For hvis der er en ting, de ikke glæder sig til, er det april måned, hvor hundene skal videre.

- Det bliver hårdt. Vi knytter os jo til dem, og de sover i sengen sammen med os. Jeg håber, projektet bliver godkendt, og jeg får en ny hund, siger Sifs ejer.

Sifs ejer fortæller, at projektet i starten blev mødt med en del modstand fra både fængselsbetjente og andre indsatte, men at stemningen nu er vendt fuldstændigt.

Med stormøde og løbende dialog synes alle at bakke op om projektet, forklarer Tibbe Shamigo og Catja Vernal.

- Det har været et super godt samarbejde, og folk er vildt positive, siger Tibbe Shamigo.

Catja Vernal og Tibbe Shamigo kan mærke, at de fire indsatte er vokset med opgaven, og de mærker en enorm stolthed hos dem. - Det med at give tilbage til samfundet bliver mere og mere vigtigt for dem, siger Catja Vernal. Foto: Christian Nordholt
Hundene Sif og Leika hjælper de indsatte i fængslet med at blive rehabiliteret samtidigt med, at de får grundtræningen som servicehunde. Hvem, der skal have hundene en dag i fremtiden, vides ikke endnu. Foto: Christian Nordholt
Hundene Sif og Leika hjælper de indsatte i fængslet med at blive rehabiliteret samtidigt med, at de får grundtræningen som servicehunde. Foto: Christian Nordholt
Hundene Sif og Leika hjælper de indsatte i fængslet med at blive rehabiliteret samtidigt med, at de får grundtræningen som servicehunde. Foto: Christian Nordholt
Hundene Sif og Leika hjælper de indsatte i fængslet med at blive rehabiliteret samtidigt med, at de får grundtræningen som servicehunde. Foto: Christian Nordholt
Hundene Sif og Leika hjælper de indsatte i fængslet med at blive rehabiliteret samtidigt med, at de får grundtræningen som servicehunde. Foto: Christian Nordholt
Hundene Sif og Leika hjælper de indsatte i fængslet med at blive rehabiliteret samtidigt med, at de får grundtræningen som servicehunde. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Odense

Tag kandidattesten her

Nordfyn For abonnenter

Svømmehal og spillested midt i skoven: Det gamle mejeri i Rue tager form

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Fyn

Otte ud af ti overvejer at forlade jobbet: Hårde arbejdsvilkår presser ambulancereddere - Odense er særligt ramt

Odense For abonnenter

Nomineret til Danmarks bedste bager: Fødevarekontrollen fandt ekskrementer og gnavemærker i marengs

Erhverv

Nikotinposer kan spare samfundet for milliarder, mener fabrikant: Men... skal en afhængighed erstatte en anden?

Sport For abonnenter

Navne fra Odense Idrætshal - med Elvis som fan, ABBA, giftige nordfynske overhåndsserver og ildløs i madvognen

Faaborg-Midtfyn

Én faktor betyder 'alverden', konkluderer valgforsker: Se kortet her - sådan stemte du og dine naboer sidste gang

Sport For abonnenter

Denmark Open slår flot med halen i Odense Idrætshal - alle drømte om en finale mellem Momota og Axelsen

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Kerteminde

Dragefestival - Drageoptog fra Fjord&Bælt og masser af aktiviteter

Kerteminde

Redningsaktion fik Folmers køer tilbage på land: - Det var lige før, at de var begyndt at svømme

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur For abonnenter

Skilsmisse førte til lammende sorg: Trine fik et øksehug i hjertet, der aldrig forsvinder

Erhverv For abonnenter

Sif og Andreas er landmænd på en ny måde: 2000 medlemmer ejer gården og de vil give mere til jorden, end de tager

Nyborg For abonnenter

Helt til grin: Komiker tager gas på Nyborg Slot

Annonce