Annonce
Fyn

Fynsk ekspert om få coronatests: Det er fint, for vi skal ikke bare teste for sjov

I Region Syddanmark kan 25.000 blive testet i regionens testcentre dagligt. Kun omkring 16.000 borgere i regionen gør dagligt brug af muligheden lige nu. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Der er ikke noget problem i, at væsentlig færre end tidligere bliver testet lige nu, mener professor i mikrobiologi, Hans Jørn Kolmos. I virkeligheden kan det være en god ting, fordi det kan afspejle mindre smitte i samfundet.

Fyn: Der bliver foretaget betydeligt færre corona-test i regionens centre lige nu end op til jul. Faktisk bliver kun 60 procent af testkapaciteten i Region Syddanmark udnyttet.

Vi har spurgt Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi hos Syddansk Universitet, om det giver grund til bekymring.

- Meget få bliver testet lige nu. Kan det have konsekvenser, at vi ikke udnytter testkapaciteten?

- Det tror jeg ikke, for det kan jo være udtryk for, at vi havde en oppustet testaktivitet før jul, fordi vi alle skulle rejse. Det kunne være én mulighed. I virkeligheden er det her måske et mere realistisk niveau. Alle dem, der blev testet op til jul, skal jo ikke testes nu.

- Det kan også være, det var fordi, vi havde en betydelig smitteopbygning i december. Jeg har ikke forklaringen, jeg prøver bare at se, hvad det er for en situation, vi har foran os.


Jeg tror faktisk, at de kraftige restriktioner og nedlukningen virker. Det skal vi kun være glade for.

Hans Jørn Kolmos, professor


- Hvad betyder det for vores evne til at håndtere den ekstra smitsomme variant af coronavirus?

- Det er selvfølgelig klart, at hvis vi ikke tester, finder vi den ikke. På den måde er det selvfølgelig en lidt en uheldig udvikling. På den anden side skal man ikke bare teste, fordi der er testkapacitet. Man skal enten være syg eller have været udsat for smitte.

Hans Jørn Kolmos, professor i klinisk mikrobiologi hos SDU, er ikke bekymret for, at der bliver testet færre nu end i december. Arkivfoto: Robert Wengler

- Giver det ikke mening at udnytte hele testkapaciteten, når vi nu har sat det op?

- Vi skal ikke bare teste for sjovs skyld. Der skal være en grund til, vi tester. Testene er indrettede sådan, at man helst skal være syg, for at testresultaterne er retvisende. Hvis man bare tester i flæng på folk uden symptomer, bliver andelen af falsk positive stor.

- Kan vi overhovedet få et retvisende billede af, om restriktionerne virker, hvis folk ikke bliver testet?

- Måske er det, at færre bliver testet, et udtryk for, at restriktionerne virker. Min pointe er, at de test, som er markedsført, ikke nødvendigvis er egnet til screening bare for at finde folk, der er raske. De er beregnet til at finde syge blandt folk med symptomer

- Men vi tester jo i to spor. Samfundssporet er vel til dem uden symptomer?

-Det er rigtigt, men samfundssporet er til folk, der har været udsat for smitte og kan have en mistanke.

- Tror du, at antallet af test kommer til at stige i den kommende tid?

- Det vil jeg ikke afvise, men det afhænger af smitteudviklingen i samfundet, som jeg tror, bliver afspejlet i testaktiviteten. Jeg tror faktisk, at de kraftige restriktioner og nedlukningen virker. Det skal vi kun være glade for, siger Hans Jørn Kolmos.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sigtelse i sag om knivstik: Varetægtsfængslet kvinde stak mindst seks gange for at dræbe

Middelfart For abonnenter

Yvonnes handicappede søn får frataget nattevagt: - Vi er simpelthen bange for, at han dør

Annonce