Annonce
Bagsiden

Fynsk brunsviger bliver EU-beskyttet egnsret ligesom champagne og feta

Tillykke Fyn! I dag er vi alle sosnaskdemokrater, skrev statsminister Mette Frederiksen (S), da hun i anledning af EU-godkendelsen lagde dette billede op på sin Facebook-profil. Foto: Robert Wengler
Fra og med i dag har fynsk brunsviger status som beskyttet oprindelsesbetegnelse. Den er lige så original og lokal som fransk champagne og græsk feta, mener EU.

Mad: Sent i aftes besluttede EU’s fødevaredirektorat, at fynsk brunsviger fra i dag, 14. oktober, er den eneste danske fødevare, der er original nok til at opfylde kravene til at få et BOB-certifikat.

BOB står for Beskyttet Oprindelses Betegnelse og er et helt særligt EU-stempel til egnsretter, der har en særlig sammenhæng med det område, de fremstilles i.

Formålet er at sikre forbrugerne, at det er de ægte produkter, de køber og indtager.

Annonce

Bund og snask

Fynsk brunsviger tilhører dermed en eksklusiv liga af originale fødevarer, der ikke må produceres andre steder.

På linje med den italienske Parma-skinke, den græske fetaost og den franske champagne.

Så fra i dag må en brunsviger kun kaldes brunsviger, hvis den er fremstillet på Fyn, hvis den er uden glasur eller flødeskum og, hvis den har en fordeling på 1:1 mellem bund og snask.

Annonce

Chok i Braunschweig

Udnævnelsen som egnsret medfører, at ingen af de 28 medlemslande må lancere lignende produkter med lignende navne. For eksempel ”esuigobruños” i Spanien eller ”Braunschweiger” i Tyskland. Især det sidste vækker harme:

- Vores navn er blevet fynificeret og misbrugt i årevis. Men nu, hvor der endelig er mulighed for at slå et stort brød op, må vi ikke engang selv få del i kagen, siger oberbächermeister Hermann Krumme fra Braunschweiger Bundesbäckerei.

Men nu, hvor der endelig er mulighed for at slå et stort brød op, må vi ikke engang selv få del i kagen

Hermann Krumme, oberbächermeister i Braunschweig

Han og andre bagere i Braunschweig må gerne bage brunsviger. Blot den bliver markedsført som Dänisches Farinschnasskuche.

Annonce

Hvad med København?

Man må også fortsat bage brunsviger i Jylland eller på Sjælland. Den skal bare hedde noget andet.

Princippet er det samme som at man gerne må producere og sælge dansk feta, hvis man kalder det ”græsk inspireret salatost”

De københavnske bagere skal således sælge deres brunsviger med betegnelsen: ”fynsk inspireret farinpizza”.

Annonce
Odense For abonnenter

Odense-forstæder frygter gigantisk strøm-anlæg midt i idyllen: En flok rigtige svin kan spænde ben for projektet

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

PFOS-sagen spreder sig til Odense: Kødkvæg i Seden har i årevis drukket vand fra forgiftet vandløb

Leder For abonnenter

God aftale, der skal forhindre flere ghettoer i Odense

Nyborg

Kronvidne peger på DSB: Mere mystik om knaldstation

Tre Spor Nu For abonnenter

Lille rasteplads lukker: Slut med at strække benene mellem Kildebjerg og Lillebælt

Assens

Winie går Halloween-amok med skeletter, hekse, edderkopper og græskar: - Jeg er nok lidt barnlig...

Odense For abonnenter

Krambodens kælder er et mytisk slaraffenland: - Hver eneste genstand fortæller sin egen unikke historie

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Faaborg-Midtfyn

Størst chance for Herdis Hanghøi: Lokale kandidater er mest fyld på stemmesedlen til Regionsrådet

Erhverv

Tre kammerater havde drøm om at åbne spisested: Nu har to af dem forladt restauranten

Sundhed

Denne aldersgruppe er den mindst stressede af alle

Faaborg-Midtfyn

Politiker i ny Facebook-fadæse: Delte opslag, hvor statsminister kaldes 'forbryderisk mær'

Navne For abonnenter

En af Stjernens landsholdsspillere er død

Nyborg

Se alle billederne: Stjerner indtager fynsk gods til filmoptagelse

Annonce