Annonce
Assens

Fynsk borgmester: En udligningsreform kan blive det største siden kommunalreformen i 2007

Assens' borgmester, Søren Steen Andersen (V), mener, at en reform af udligningssystemet kan blive det største siden kommunalreformen. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Assens: Tirsdag var flere fynske politikere og embedsmænd blandt deltagerne ved et seminar på Kompas'et i Assens. Emnet var det omdiskuterede kommunale udligningssystem, som flere kommuner - heriblandt Assens Kommune - ønsker reformeret, således at pengene bliver udlignet på en anden måde mellem de danske kommuner, end den gør i dag. Assens' borgmester, Søren Steen Andersen (V), bød velkommen med ordene om, at en udligningsreform kan blive det største, der er sket, siden kommunalreformen i 2007. Her forklarer han baggrunden for seminaret, Assens Kommune var vært for.
Annonce

- Hvad er baggrunden for, at Assens Kommune har taget initiativ til et arrangement som dette?

- Det er jo den, at vi kan se os selv i selskab med en helt masse andre kommuner, der ligner os rigtig meget, i forhold til de besværligheder, der har været med at lægge budget. Det har undret os, det har undret mange, ikke mindst vores borgere, som vi jo er her for. Det har så vist sig, at der er ikke bare et, to, tre, fire, fem parametre, men mange flere, der virker baglæns i udligningssytemet. Så det har skærpet vores interesse for at snakke med nogle folk, der ved noget om udligningssystemet, og det er udfordringen, at det er der ikke ret mange, der gør. Det er et demokratisk problem, at der er så få mennesker, der kender udligningssystemets hjørner, og hvis de ikke bruger den viden rigtigt, så står vi med et problem. Og det gør vi i det skæbnesfællesskab, vi er i på Fyn og en række andre provinskommuner, der ligner os. Så det er vi forpligtet til at gå ind i og arbejde med, og når der så kommer et oplæg til en reform af udligningssystemet, er det også vores forpligtigelse at klæde folk på, fordi der er store kræfter på spil. Der bliver brugt rigtig meget manipulation og alt muligt andet for at hyppe sine kartofler rundt omkring. Der er vi nødt til at stå tidligt op om morgenen og være rigtig meget med. Hvis der kommer en kommunal udligningsreform, kan det være noget af det største, der er sket, siden kommunalreformen i 2006/2007.

- Den viden, vi har fået i dag, er jo forklaringen på, hvorfor det har kastet så mange negative historier af sig i de fynske kommuner de sidste to år, når vi har lagt budgetter, og manglet både 30 og 40 millioner kroner hver gang.

- Hvad har været målet at få ud af arrangementet i dag?

- Det er oplysning til de fynske politikere og økonomifolk. Og så skal vi jo snakke med vores folketingspolitikere og få sat dem godt ind i det, fordi jeg er heller ikke helt sikker på, at de har overblikket over, hvad det her betyder.

- Er du tilfreds med dagens fremmøde, eller ville du også gerne have set nogle flere landspolitikere?

- Jeg må sige, at jeg er tilfreds. Der er over 100 mennesker. Men der er det problem i dag, at det er første hverdag i 2020 i Folketinget, men vi har kontakt med kommunalordførere og forhandlere. Og der er også nogle i det selskab her i dag, der er meget tætte på de forhandlergrupper, de forskellige partier har. Så det er jeg ikke så bange for.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, sølvbryllup-segmentet og de ældre

Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Annonce