Annonce
Fyn

Fynsk ærgelse i Liberal Alliance: Simon Emils farvel er et stort tab

Formand for Liberal Alliance på Fyn Ida Tokehøj: Vi skal nok gå frem igen. Bare vent og se.
Både den fynske formand for Liberal Alliance og partiets fynske folketingskandidat beklager, at folketingsgruppen nu kun er på tre medlemmer

Tidligere økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbølls farvel til Liberal Alliance ryster den fynske LA-formand Ida Tokehøj og den fynske folketingskandidat Carsten Bach, der før valget var medlem af partiets folketingsgruppe.

- Partiet har mistet sin chefideolog og en stor liberal ideologisk kapacitet, der er svært at finde andre, der kan måle sig med på Christiansborg, siger Carsten Bach.

Han afløste tidligere undervisningsminister Merete Riisager som fynsk folketingskandidat, da hun ikke ønskede at genopstille ved valget i juni. Her stemte 1,9 procent af fynboerne på det kriseramte parti, og det var ikke nok til fynsk repræsentation i Folketinget. Kun fire fik plads i Folketinget, og med Simon Emil Ammitzbølls udmeldelse af partiet er kun tre tilbage i folketingsgruppen.

- Det er selvfølgelig en svær situation, siger Carsten Bach, der ikke selv har planer om at forlade partiet. Omvendt har han heller ikke taget stilling til, om han vil forsøge at blive folketingskandidat ved næste valg.

- Lige nu sidder jeg på tilskuerpladserne og vil ikke blande mig i, hvad der foregår på banen, siger han.

Annonce

Liberal Alliances nedtur

Liberal Alliance blev ved folketingsvalget reduceret fra 13 til fire folketingsmedlemmer. Ud røg blandt andet partiformand Anders Samuelsen.

I weekenden meldte den tidligere politiske ordfører Christina Egelund, der heller ikke blev genvalgt, sig ud af partiet.

Tirsdag valgte Anders Samuelsens højre hånd Simon Emil Ammitzbøll at forlade folketingsgruppen.

De tre, der nu er tilbage i gruppen er formand Alex Vanopslagh, Ole Birk Olesen og Henrik Dahl.

1,9 procent af fynboerne stemte på LA ved folketingsvalget. Det var en tilbagegang på 4,6 procentpoint.

Strid om retning

I weekenden meldte en anden LA-profil sig ud af partiet, den tidligere politiske ordfører Christina Egelund. Begrundelsen var, at partiet efter hendes mening har bevæget sig i en mere nationalkonservativ retning. Det giver Carsten Bach hende ret i.

- Den proces var allerede i gang i den seneste folketingsperiode. For eksempel støtten til ghettopakken. Det er ikke liberalt at ville blande sig i, hvor folk bor og har deres børn i børnehave. Men som situationen er, var det nok nødvendigt, mener Carsten Bach.

Simon Emil Ammitsbøll var ifølge Carsten Bach ikke en del af de nationalkonservative strømninger i partiet. I et brev har flere medlemmer af Hovedbestyrelsen i partiet beskyldt ham for at optræde illoyalt og bedt ham om at rette ind eller tage en tænkepause i form af barselsorlov.

Den fynske LA-formand Ida Tokehøj er også medlem af Hovedbestyrelsen, men har på grund af sygdom ikke deltaget i det seneste møde.

- Jeg kan kun sige, at det er dybt beklageligt, at Simon Emil forlader partiet, men samtidig har jeg stor tiltro til, at vi som parti nok skal komme tilbage. Bare vent og se. Der er 100 procents opbakning til den nye partileder Alex Vanopslagh, siger hun.

Folketingskandidat Carsten Bach: Partiet har mistet sin chefideolog. Arkivfoto: Michael Bager
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Grundejere i Odense kan nedlægge veto: Forbehold for mindesmærke over nazismens ofre vækker vrede

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Erhverv For abonnenter

Sortebro Kro: - Får hoteller og konferencer ikke gang i forretningen, står vi som branche og ser ned i et kæmpe hul

Annonce