Annonce
Fyn

Vognmandsforening: Overhalingsforbud for lastvogne på Svendborgmotorvejen vil ikke hjælpe noget

Vejdirektoratet overvejer at gøre det forbudt for lastvogne at overhale hinanden på en del af Svendborgmotorvejen. I forvejen er det forbudt på det meste af Fynske Motorvej i myldretiden. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Kim Vermø, der er formand for Fyns Vognmandsforening, støtter et udvidet forbud mod lastvognenes såkaldte elefantoverhalinger på motorvejene. Men ikke på Svendborgmotorvejen. - Det vil ikke hjælpe noget, siger han.

Formanden for Fyns Vognmandsforening under Dansk Transport og Logistik, Kim Vermø, synes, det er en god idé, at Vejdirektoratet vil udvide de strækninger på motorvejene, hvor lastvogne ikke må overhale.

Til gengæld mener han, at det ville være meningsløst at indføre et overhalingsforbud på Svendborgmotorvejen ind mod Odense, som præcis er den strækning, som på Fyn er i spil til et forbud denne gang.

- Jeg synes, at overhalingsforbud for lastvogne generelt er en god idé, for vi kan jo se, at det virker. Og så bliver det heller ikke så let at hænge os i lastvognene ud. Men det vil ikke have noget formål med et forbud på Svendborgmotorvejen, for jeg synes, at det er meget sjældent, jeg ser lastvogne, der overhaler på den strækning, så det bakker jeg ikke op. Det vil ikke hjælpe noget, siger Kim Vermø.

- Vi ser de største problemer i myldretiden i det store kryds inde ved Odense, hvor Svendborgmotorvejen ender. Her har bilisterne meget svært ved at placere sig rigtigt, når de skal videre eller dreje fra. Og de kører for sent hjemmefra om morgenen, og de har for travlt med at komme hjem om eftermiddagen, fordi de skal hente børn, købe ind og så videre. Hvis de bare ville have lidt mere tålmodighed, så ville det gå meget bedre, siger Kim Vermø, der er 59 år og har kørt lastvogn, siden han var 18 år.

Annonce

Nye forbud

Flere steder i landet bliver det forbudt for lastbiler at overhale. Forbuddet mod de såkaldte elefantvæddeløb gælder allerede på flere motorveje.

På Fynske Motorvej er der i forvejen overhalingsforbud for lastbiler på en stor del af strækningen mellem klokken seks og ni og fra klokken 15 til 18.

Vejdirektoratet overvejer nu at indføre forbud på Svendborgmotorvejens nordlige del ind mod Odense også.

Svendborgmotorvejen i spil

På Fynske Motorvej er der i forvejen forbud mod de såkaldte elefantoverhalinger det meste af strækningen i myldretiden. Kun på den tresporede del på Vestfyn og på en strækning ved Nyborg må lastvogne overhale.

Og Vejdirektoratet overvejer, om der også skal være forbud på den nordlige del af Svendborgmotorvejen ind mod Odense.

- Vi er i dialog med Fyns Politi, men vi mangler stadig lidt, inden vi har det på plads. Vi kigger på de strækninger, hvor der kører flere end 20.000 biler i døgnet, og Svendborgmotorvejen er en af de strækninger, som vi drøfter med politiet, sagde afdelingsleder Ivar Sande tidligere mandag til Fyens.dk.

Kim Vermø har et godt råd mere til de almindelige bilister:

- De skal lære at trække ind til højre i stedet for at køre i venstre spor hele tiden. Det ville også hjælpe meget, siger han.

Et overhalingsforbud for lastvogne på Svendborgmotorvejen vil ikke hjælpe noget, for på den strækning er der er ikke ret mange lastvogne, der overhaler i forvejen, siger Kim Vermø. Han har i stedet er par gode råd til de almindelige bilister. Blandt andet skal de lade være med at være så utålmodige, sider han. Arkivfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce