Annonce
Fyn

Fyns verdenskendte klimaforsker: - Vi har mere travlt end nogensinde før.

Hvis de internationale aftaler om CO2-udledninger skal nås, er det vigtigt, at der kommer fuldt blus under både klimadebat og de politiske beslutninger. Det siger den fynske klimaprofessor Sebastian Mernild, der er med, når der senere på ugen er klimafolkemøde i Middelfart. Arkivfoto: Birgitte Carol Heiberg
Forandringer skabes nedefra. Derfor er det vigtigt, at borgerne bliver ved med at presse politikerne på den grønne og klimavenlige dagsorden. Det siger den fynske klimaprofessor Sebastian H. Mernild, der er med blandt debattørerne på klimafolkemødet i Middelfart senere på ugen.

Fyn: Helt tilbage i 1896 leverede forskere den videnskabelige dokumentation for, at øgede mængder CO2-koncentrationer i atmosfæren fører til stigende temperaturer.

Der var bare ikke rigtig nogen, der hørte efter.

For der skulle gå mere end to verdenskrige, en kold krig og en hulens masse år, inden bestræbelserne for at bremse op for CO2-udledningerne for alvor fik reel medvind og politikernes opmærksomhed.

Annonce

På den danske politiske scene fik klimaet først en reel rolle under den seneste valgkamp til Folketinget. Meget båret frem af en ungdom, der har et krav om, at politikerne sikrer en grønnere og mere bæredygtig fremtid.

- Der kom et folkeligt pres nedefra. Og så skete der langt om længe noget for alvor. Nu forholder alle danske partier sig til klimaspørgsmålet. Måske lige fraset Nye Borgerlige, siger den fynske professor Sebastian H. Mernild, der er en af verdens mest anerkendte klimaforskere. Han er blandt andet hovedfortatter på den kommende rapport fra FN's klimapanel.

Men selv om Sebastian H. Mernild med tilfredshed har noteret sig, at politikerne både i tanke og handling er blevet mere klimabevidste, skal der mere til. Der er ikke gjort nok i forhold til CO2-reduktioner og grøn omstilling. Så både fagfolk som ham selv og borgere skal blive ved med at opretholde presset for forandring.

For der skal ske mere. Både i Danmark, i EU og på verdensplan, mener han.

Begejstret for klimafolkemøde

Sebastian H. Mernild er med som debattør, når der senere på ugen bliver holdt klimafolkemøde i Middelfart.

- Det er superfint, at der bliver taget sådan et initiativ. Jeg ser frem til, at der bliver diskuteret klima med afsæt i videnskaben.

Ifølge den fynske professor i klimaforandringer er det enormt vigtigt, at der i denne tid bliver holdt fast i det politiske momentum, som klimaet havde fået - i hvert fald indtil coronaen ramte verden som en pandemi.

For det er bydende nødvendigt, at der sker noget, mener professoren. Atmosfærens CO2-koncentration er højere end på noget andet tidspunkt set over de seneste tre millioner år.

Mens vi venter på klimafolkemødet

Klimaet kommer øverst på dagsordenen, når der fra torsdag den 3. til lørdag den 5. september afholdes Klimafolkemøde i Middelfart.

I tre dage skal politikere, branchefolk, NGO’er og borgere diskutere klimaet og inspirere til handling.

Frem mod Klimafolkemødet sætter Fyens Stiftstidende med en række artikler fokus på klimaet, og hvordan fynboerne forholder sig til de store udfordringer, vi står over for.

Fyens Stiftstidende dækker også arrangementet og sender live på fyens.dk fra en række af debatterne, så du kan blive klogere på politikernes holdninger, og blive inspireret til, hvordan du selv kan leve mere klimavenligt.

- Vi har mere travlt end nogensinde før. Og Paris-aftalens målsætning om en stigning på 1,5 grader siden 1880, synes umulig, konstaterer Sebastian H. Mernild.

Annonce

Gør det lettere at være grønt

Ifølge Sebastian H. Mernild er en af politikernes vigtigste opgaver at gøre det let og ligetil for folk at slå ind på den grønne omstilling.

- Der er selvfølgelig dem, der vil den grønne omstilling med hjertet. Men mange får man kun med, hvis det grønne alternativ er let og ligetil.

Professoren har gennem et stykke tid haft sit arbejdsliv på norske universiteter og Nansen Centeret i Bergen, og her han han set, hvordan den norske stat blandt andet gør sit til, at indbyggerne køber biler, der kører på el i stedet for på benzin eller diesel.

- Det er relativt billigere at købe en elbil i Norge, end det er herhjemme. Desuden må du køre i busbanerne med din elbil, og så er vægtafgiften nærmest ingenting. Sådan noget kan få nordmændene over i elbilerne, siger professoren, der med udgangen af september forlader Norge for at blive ny prorektor på Syddansk Universitet i Odense.

Annonce
Odense For abonnenter

Vil bremse bøller i biler: To centrale pladser i Odense sikres for millioner

Fyn

Følg med her: Vanvidsbilist anholdt

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Kultur

Sprogfestival begyndte med et brag: Talefeer med glimmervinger og vinkelsliber som instrument

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Var bange for at blive for vred: Bjarne Herhold trak sig fra menighedsrådet

Sport

Squash, bowling eller kunstskøjteløb?: Ingen sportsgren er for snæver på Odenses nye sportsefterskole

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Middelfart

Syv navne på stemmesedlen: Radikale præsenterer listen af kandidater til kommunalvalget

Sydfyn

Var få øjeblikke fra uhyggeligt sammenstød: Kort efter forulykkede vanvidsbilist selv

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Erhverv

Erhvervsfolk i lycra har dyrket 1,78 millioner kilometer netværk på to hjul

Kerteminde For abonnenter

Formanden Thomas er sygemeldt - så nu styrer Tommy kræmmermarkedet: - Vi er hele tiden bange for at glemme noget

Odense

Hvordan skaffer man et job som nyuddannet? Universitet vil være Kirsten Giftekniv mellem business-studerende og virksomheder

Annonce