Annonce
Bagsiden

Fyns største græskar er med i DM-finalen

Anita Dietz med det kæmpegræskar, der vejer mindst 110 kilo. Foto: Hans Faarup
Efter 10 års forsøg har Anita Dietz fra Årslev endelig kvalificeret sig til DM i kæmpegræskar ... hvis hun kan finde en bil, der er stor nok.

Årslev: Siden Anita Dietz for ni år siden første gang såede et kæmpegræskarfrø og avlede en kæmpe på 93 kg, har hun drømt om at komme med i DM-finalen, som holdes hvert efterår i Tivoli.

Onsdag fik hun så besked fra Tivoli om, at hendes græskar på anslået 110 kg er udtaget til finalevejningen, der finder sted søndag 16. oktober.

Men nu har hun fået et nyt problem:

Annonce

Poloen er for lille

- Jeg har ingen idé om, hvordan vi får den fragtet derover. Vi har en plan om at skubbe en presenning ind under den og så være fire mand om at bære den ... men den kan ikke være i min Polo, så jeg ved ikke, hvordan jeg får den til København, fortæller Anita Dietz, mens hun hiver lidt skeptisk i stænglen, der er flækket, men ikke brækket.

Græskarret måler 228 cm i omkreds, og 167 cm fra jord til jord målt på tværs, men skulle gerne nå at blive større inden finalen. Derfor bliver det først skåret fri af stænglen dagen før.

Lige nu ligger den fynske kæmpe i et 75 kvadratmeter stort, aflukket bed i Årslev sammen med tre andre græskar, der i foråret blev udvalgt til at vokse om kap.

Annonce

Spiret på badeværelset

Frøene er købt via en europæisk klub for græskarentusiaster og stammer fra et sydeuropæisk græskar, der vejede 495 kilo.

Frøposer til kæmpegræskar er også lidt specielle. Her er ikke kun afgrøden, men også avlere med på billedet, så man kan se, hvor stort modergræskarret var. Foto: Hans Faarup


- 26. april lagde jeg dem til forspiring på det varme gulv på badeværelset. Allerede to døgn efter kunne jeg sætte frøene udenfor, fortæller Anita Dietz, der gennem 10 år har forfinet sin teknik.

Konkurrencebedet var i forvejen blev dækket med 30 cm hestemøg - uden halm. Møget kom fra en rideskole og fyldte 15 trailerlæs. For at få den perfekte ph-værdi i jorden, er der tilført 25 kilo kalk.

Annonce

Over 6000 liter

Kimplanterne blev forsigtigt sået og voksede i den første tid under en halvt overskåret plastictank, der holdt på varmen og beskyttede mod skiftende vejr.

1000 liter regnvand kan der være i hver tank. Anita Dietz' græskar har tømt seks tanke. Foto: Hans Faarup


De er gødet med helt almindelig bladgødning og vand. I enorme mængder. Anita og hendes mand Steen samler alt regnvand i 1000-liters tanke og vander græskarbedet herfra. Konkurrencebedet alene har tømt seks tanke, altså over seks kubikmeter vand.

Den orange kæmpe fra Årslev bliver eneste fynske deltager ved DM i kæmpegræskar. Bagsiden følger løbende med i, om Anitas græskar overlever de næste to uger ... og om hun finder en måde at fragte finalisten til København.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Nordsjællandsk journalistpar udlever drømmen på Vestfyn: De vil åbne lokal café med havudsigt

Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Fyn

Læger opfordrer til stadig at lade sig corona-teste: Testcenter er gået fra 8500 til 1500 daglige tests

Nordfyn For abonnenter

Kørelæreren viser rundt: Kom tæt på Nordfyns trafikale brændpunkter

Kerteminde

Efter en stribe kritiske beretninger om værtshus: Der er også en anden historie, fortæller øjenvidne

Navne For abonnenter

54-årige Per fik aldrig nok af fest og selskab: Han døde alene - lige så hurtigt, som hvis man slukker for en stikkontakt

Danmark

Onsdagens coronatal: Højeste antal smittede i to måneder

Podcast

Mod på mere politik? Lyt til 'Politik med Løvkvist & Dall'

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Forsvaret har i flere år kendt til massive forureninger uden at bremse dem - eksperter kritiserer manglende indgriben

Faaborg-Midtfyn

Bil 'fløj' af Svendborgmotorvejen: Pas på regnvåde veje derude

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Odense

Millioner til forstærket indsats mod udledninger fra gartnerierne

Annonce