Annonce
Indland

Fyns Politi sender småting i retten

Verbale trusler mod politiet og husspektakler ender langt oftere i retten i Odense end i landets næststørste by Århus.

Annonce

Når nogen råber "hiposvin" eller andre skældsord efter politiet på Fyn, risikerer de langt oftere at ende i byretten end andre steder i Danmark.

Odense indtager nemlig en andenplads i antallet af såkaldte domsmandssager og overgår dermed den langt større by Århus.

Det viser ny statistik fra Domstolsstyrelsen, og tendensen bekræftes af retspræsidenten for byretten i Odense, Henrik Agersnap:

- Tolerancen hos politiet kan godt være lavere i Odense end i Århus med hensyn til, hvad man vælger at indbringe af sager. Der kan godt være svingende praksis fra politikreds til politikreds, mener han.

Henrik Agersnap nævner især samlivssager, husspektakler, og vold og trusler mod politiet som dem, der ofte ender i byretten i Odense som domsmandssager.

- Fra gammel tid har man i Odense Politi været mere markant og mere nidkær for at køre sager, forklarer retspræsidenten.

Han mener, at der i Odense ikke skal ret meget til, før ukvemsord bliver opfattet som trusler af betjente.

- Når nogen råber efter politiet, er der forskellig opfattelse af, om man skal være lidt døv, eller om man hører det. Og der er man i Odense nok mere tilbøjelig til at høre det, siger Henrik Agersnap.

Annonce

Nultolerance i Odense

Det er en tendens, der bekræftes af chefanklager Jan Stick, Fyns Politi, og som passer ham godt.

- Jeg er noget af en høg, for vi sælger politifolk til stanglakrids ved, at vi siger, de må tage imod et slag og lidt nedladende tale en gang imellem, men den dag, betjenten rækker tunge ad én, er fanden løs i Laksegade, siger Jan Stick, der sidste år kom til Fyns Politi fra stillingen som politimester i Tønder.

Han mener, at når politikere og borgere stiller meget store krav til politifolks opførsel, skal politiet også gøre det samme over for borgerne.

Han ser heller ikke noget problem i, at politiet i Odense kører noget nær nultolerance, selv om man ikke gør det andre steder.

- Jeg vil foretrække den nidkære holdning, for så har vi domstolene til at tage stilling, siger chefanklageren.

At politiet reagerer forskelligt over for borgerne i de forskellige kredse, bekymrer en af landets førende strafferetseksperter:

- Politiet er statsligt, og derfor bør man tilstræbe, at den samme linje følges over hele landet, siger professor i strafferet ved Århus Universitet, Gorm Toftegaard Nielsen.

Gorm Toftegaard Nielsen erkender, at der sagtens kan være særlige problemer i forskellige byer, f.eks. Gellerup i Århus og Vollsmose i Odense.

- Men jeg kan ikke se nogen saglig grund til, at borgerne i Odense skal behandles anderledes end borgerne i Århus. Det er ikke dem, der har valgt deres politidirektør. De har valgt deres borgmester, men politidirektøren er udpeget centralt og uden borgernes indflydelse, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Der var ratslør hos HC Odense

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Sydfyn For abonnenter

Nyt signalsystem: Transportminister afviser at prioritere Svendborgbanen

Annonce