Annonce
Middelfart

Fyns Politi: Så mange 17-årige er taget for at køre ulovligt - uden voksen ledsager

Preben Ingemannsen, politikommissær, opfordrer til, at man ringer eller skriver til politiet, hvis man har kendskab til 17-årige, der kører rundt uden ledsager. Arkivfoto: Michael Bager.
Både den unge og ejeren af bilen får en bøde, hvis en 17-årig bliver snuppet i at køre ulovligt. Altså uden en voksen ledsager.

Nordvestfyn: Middelfart-køreskoleejeren Helle-Charlotte Rasmussen kommer onsdag med et opråb til forældre om stoppe med at lade deres 17-årige køre alene i skole.

Det er både ulovligt og ifølge køreskoleejeren til stor skade for forsøgsordningen, der giver 17-årige lov til at erhverve kørekort og efterfølgende køre bil med en voksen og erfaren ledsager ved sin side.

Hun fortæller, at der ifølge de unge er en del 17-årige, der selv kører til gymnasiet i Middelfart.

Politikommissær Preben Ingemannsen fra Fyns Politis færdselsafdeling oplyser, at der i løbet af 2018 var 28 sager på hele Fyn, hvor 17-årige er taget for at overtræde færdselsloven.

Hovedparten er sager, hvor 17-årige er snuppet for at køre uden ledsager, fortæller han.

Der er skrevet otte af den slags sager i 2019 indtil nu.

Annonce

Politiet: Skriv eller ring til os

Der er blandt andet sager fra Odense og Otterup, men der er ingen fra Middelfart Kommune, oplyser politikommissæren.

- Omfanget er virkelig svært at sige noget om. Vi ved jo af gode grunde ikke, hvor mange der kører rundt derude, siger Preben Ingemannsen, der erkender, at det ikke er den indsats, der står øverst på politiets liste:

- Hvis jeg skal være ærlig, så er det lidt mere tilfældigheder. Vi har ikke haft store, målrettede aktioner mod 17-årige på den måde, siger Preben Ingemannsen, der opfordrer til, at man ringer eller skriver til Fyns Politi, hvis man har kendskab til 17-årige, der kører ulovligt.

- Så har vi lidt nemmere ved at målrette en indsats. Der er en grund til, at man skal have en ledsager med. Det handler om trafiksikkerhed, og der er forskel på, om man er 17 eller 18 år rent udviklingsmæssigt, og hvor moden man er, påpeger han.

Ifølge Preben Ingemannsen er bødestraffen 3000 kroner til den 17-årige, mens ejeren af bilen har udsigt til en bøde på 2500 kroner for at låne køretøjet ud.

I løbet af 2019 har 186 17-årige på hele Fyn fået udstedt et kørekort.

Rigspolitiet har ifølge Middelfart Kommune ikke mulighed for at oplyse, hvor mange af de 17-årige, der bor i Middelfart.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Middelfart halter bagefter når det gælder nye virksomheder: Erhvervschef så gerne, at flere unge overvejede at blive selvstændige

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce