Annonce
Fyn

Fyns Politi advarer: Mindre plads på vejene bremser ikke vanvidsbilister

- Vi kalder det vanvidsbilisme, hvis man for eksempel kører 200 kilometer i timen eller mere på motorvejen, eller hvis man kører mere end 100 procent for hurtigt i byer og på landeveje. Men det er også vanvidsbilisme, hvis man kører groft uagtsomt og på en facon, hvor man ser stort på færdselsloven - for eksempel kører over for rødt lys, overhaler indenom i høj fart eller kører op på fortovet, siger Preben Ingemansen, leder af Operativ færdsel i Fyns Politi. Arkivfoto: Lars Juul.
I løbet af to dages politikontrol fik 19 bilister på den Fynske Motorvej en betinget frakendelse af kørekortet. Vi gør, hvad vi kan for at ramme bilister, der kører hensynsløst, lover politidirektør Arne Gram, Fyns Politi.
Annonce

Fyn: Udsigten til en stramning af loven, så hensynsløs bilkørsel med det samme udløser en fratagelse af kørekortet og 20 dages fængsel, har tilsyneladende ikke fået de såkaldte vanvidsbilister på bedre tanker.

Under corona-nedlukningen af Danmark blev der bedre plads på vejene, og det udnyttede nogle bilister til at lægge ekstra tryk på speederen. I årets første seks måneder sigtede Københavns Politi 31 personer for at overskride den tilladte hastighed med mere end 100 procent - i hele 2019 blev 19 personer sigtet for det samme.

Også på Fyn har politiet oplevet hensynsløs kørsel; det skete for eksempel på den Fynske Motorvej, hvor der i løbet af to dage i midten af juni blev uddelt betingede frakendelser af kørekortet til 19 bilister, først og fremmest for hastighedsoverskridelser. Desuden fik to motorcyklister kørekortet betinget frakendt på grund af væddeløbskørsel. Kortet røg på stedet for to andre motorcyklister, som kørte over 200 km/t.

- At tilsidesætte færdselsloven og udvise total ligegyldighed med andre menneskers liv og førlighed, det er simpelthen uacceptabelt. Vi tager det meget alvorligt, og vi har fokus på det – både i byerne og på motorvejene, siger politidirektør Arne Gram i en pressemeddelelse fra Fyns Politi.


Nu, hvor der igen er biler på vejene, myldretider og så videre, så ser vi det mere i weekenderne og i de sene aften- og nattetimer. Men det er stadig ulovligt, og det er stadig virkelig farligt.

Preben Ingemansen, Fyns Politi


Annonce

- Virkelig farligt i byen

Leder af Operativ færdsel i Fyns Politi Preben Ingemansen understreger, at vanvidsbilisme ikke kun defineres ved høj fart:

- Vi kalder det vanvidsbilisme, hvis man for eksempel kører 200 kilometer i timen eller mere på motorvejen, eller hvis man kører mere end 100 procent for hurtigt i byer og på landeveje. Men det er også vanvidsbilisme, hvis man kører groft uagtsomt og på en facon, hvor man ser stort på færdselsloven - for eksempel kører over for rødt lys, overhaler indenom i høj fart eller kører op på fortovet.

- Vi ser det desværre alle steder, men det, man kan sige om det, vi ser i Odense, er, at her er der så mange trafikanter, cyklister og gående på vejene, at der er meget høj risiko for at skade andre, når man for eksempel kører over for rødt og i særdeleshed, når man samtidig kører alt for stærkt. Det er virkelig farligt, siger Preben Ingemansen.

Annonce

Hurtige civile politibiler

Eftersom det kræver plads at køre hurtigt, er de mest grelle tilfælde hyppigere uden for myldretiderne, siger han:

- Nu, hvor der igen er biler på vejene, myldretider og så videre, så ser vi det mere i weekenderne og i de sene aften- og nattetimer. Men det er stadig ulovligt, og det er stadig virkelig farligt, understreger Preben Ingemansen.

Fyns Politi oplyser, at det blandt andet forsøger at hamle op med vanvidsbilisterne ved at bruge særlige, civile politibiler, som også kan køre hurtigt, og som har særligt måleudstyr installeret.

- Borgerne skal vide, at vi gør, hvad vi kan for at ramme de her kriminelle så hårdt, vi kan, siger politidirektør Arne Gram.

Sådan vil regeringen definere en vanvidsbilist

I februar varslede transportminister Benny Engelbrecht stramninger af straffen for hensynsløs kørsel, som blandt andet lagde op til at sende de såkaldte vanvidsbilister direkte i fængsel i 20 dage og tage kørekortet fra dem i tre år. Regeringens definition af vanvidsbilisme er:

 • Uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens § 241, 2. pkt.)
 • Uagtsom forvoldelse af betydelig skade på nogens legeme eller helbred
  under særligt skærpende omstændigheder (straffelovens parafgraf 249, 2. pkt.)
 • Forsætlig forvoldelse af nærliggende fare for nogens liv eller førlighed
  (straffelovens paragraf 252, stk. 1)
 • Særlig hensynsløs kørsel (færdselslovens paragraf 118, stk. 10)
 • Kørsel med en hastighedsoverskridelse på mere end 100 pct. ved kørsel
  med over 100 km/t
 • Kørsel med en hastighed på 200 km/t eller derover
 • Spirituskørsel med en promille over 2,00.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Særbehandling – ikke lighed

Odense

Borgerservice: Lejere blev advaret om manglende godkendelse af lejemål på tidligere kro

Annonce