Annonce
Odense

Fyns Politi øger patruljering omkring væresteder i Odense efter historier om afpresning

Isabella Mittelstein, medstifter af Projekt Husvild, har inden for kort tid været med til at hjælpe fem udsatte væk fra Odense på grund af det kriminelle miljø. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Ifølge Isabella Mittelstein, medstifter af Projekt Husvild, presser kriminelle bander nu igen stofbrugerne voldsomt. Hun har på kort tid hjulpet fem væk fra miljøet. Politiet øger nu patruljeringen, og rådmand indkalder til stormøde.
Annonce

Odense: De socialt udsatte i Odense afpresses igen hårdt af kriminelle bander. Sådan lyder advarslen fra Projekt Husvild, som arbejder med socialt udsatte og hjemløse.

Ifølge medstifter Isabella Mittelstein er bandegrupperingerne blevet ekstremt pressede på grund af coronakrisen, som har betydet færre leverancer af stoffer og dermed færre indtægter. Og det pres sender banderne ned igennem systemet blandt andet med brug af afstumpet vold over for personer, der skylder penge.


En af dem, vi flyttede væk, ringede til mig klokken 01.30, hvor han lige havde været en tur på Stige Ø. Her havde han fået to timer til at skaffe 20.000 kroner. Og beløbet stiger bare.

Isabella Mittelstein, medstifter af Projekt Husvild


Derfor har Projekt Husvild assisteret af Beskæftigelses- og Socialforvaltningen sørger for, at fem personer i alderen 18 til 34 år er flyttet til andre dele af landet for at komme i sikkerhed.

- Den ene af personerne kender jeg, fordi han gik i klasse med min datter. Han røg senere ud i noget og er så blevet tvunget til at sælge stoffer. De havde været efter ham i tre måneder, da han kontaktede mig, fortæller hun.

Men Isabella Mittelstein oplever også selv presset fra de kriminelle.

- De kører rundt efter os og skygger os for at få os til at stoppe, som hun forklarer.

Annonce

Gæld vokser lynhurtigt

Problemerne i de aktuelle sager er, at man som pusher kommer til at skylde for de stoffer, som politiet beslaglægger. Dertil bliver lagt dummemøder.

- En af dem, vi flyttede væk, ringede til mig klokken 01.30, hvor han lige havde været en tur på Stige Ø. Her havde han fået to timer til at skaffe 20.000 kroner. Og beløbet stiger bare. Mange af dem får et ekstra nul på gælden i løbet af ingen tid, så det er en gæld, de aldrig nogensinde kommer ud af, forklarer Isabella Mittelstein.

Isabella Mittelstein: - Selvfølgelig kommer det tæt på, når det er mine børns tidligere venner, der bliver ramt. Men jeg bliver også gal over, at det skal være sådan i Odense, at de kriminelle får lov til at styre så meget. Alle ved jo godt, at Black Army stadig eksisterer, selv om banden har smidt rygmærket. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Fire af de fem kender hinanden, mens den sidste ifølge Mittelstein har et kendskab til forskellige belastende aktiviteter inden for bandegrupperingerne. Derudover er fire på "venteliste" til at komme væk, fortæller hun.

- Derfor håber jeg også, at der snart følger nogle penge med til vores forening, for det er ikke billigt det her. Det koster at køre rundt i hele Danmark og aflevere mennesker og at følge op på dem bagefter.

Annonce

Møde med politi og væresteder

Rådmand Brian Dybro (SF) reagerede på historierne, som DR Fyn har bragt frem, ved mandag eftermiddag at afholde et møde med såvel Projekt Husvild som Kirkens Korshærs væresteder, Behandlingscentret, kommunens egne gadeplansmedarbejdere og Fyns Politi for at få et klart overbliv over situationen, og om der skulle gøres noget ekstra her og nu.

I første omgang har det resulteret i en øget politipatruljering ved byens hellesteder og væresteder for at øge trygheden for de socialt udsatte.

Annonce

V- og K-forslag

Imens sendte Venstre og Konservative et politisk forslag om en akutpakke i form af økonomisk tilskud til Husvild på 200.000 kroner her og nu.

Derudover opfordrer de borgmester Peter Rahbæk Juel (S) om at indkalde alle byrådets partier til en drøftelse med specielt fokus på bandekriminalitet, som ifølge Christoffer Lilleholt (V) og Tommy Hummelmose (K) er blevet er værre år for år.

Annonce

Kan ikke genkende situationen

Med på rådmandens møde var blandt andre Heinz Wolf fra Kirkens Korshærs varmestuer i Østergade, hvor byens stofindtagelsesrum også ligger.

Han oplever, at det stigende kokainforbrug har gjort, at flere socialt udsatte har svært ved at skaffe penge. Og det kan give problemer.

- Men vi ser det nok mere som kriminalitet i forbindelse med stofmisbrug. Odense har desværre altid haft et råt stofmiljø, og det har vi stadig. Men jeg synes ikke, vi ser det samme mønster som i 2017, hvor de kriminelle bander patruljerede, bankede folk og systematisk fik dem til at sælge for sig.

- Det kan selvfølgelig være, at vi har misset noget på varmestuerne - eller at det er noget, brugerne ikke vil snakke med os om denne gang. Så nu har jeg bedt om, at vi går tilbage og snakker med brugerne. Og så skal vi alle sammen helt generelt blive bedre til at be- eller afkræfte de mange rygter, som nogle gange florerer i miljøet, siger Heinz Wolf.

Annonce

Stormøde i august

Det er ikke kun Heinz Wolf, der nu vil prøve at undersøge sagen nærmere. Rådmand Brian Dybro vil gerne høre fra flere af de udsatte selv og har derfor indkaldt til et stormøde med alle involverede "hurtigst muligt", sandsynligvis først i august.

- Det handler om at høre de socialt udsatte, hvad de synes, der er brug for, og at få nogle gode idéer til, hvad vi kan gøre mere end i dag. Men der er ingen lette løsninger, siger han.

Rådmanden mener dog, at de fem, der nu er hjulpet væk fra byen, viser, at de initiativer, kommunen har  sat i gang, virker.

- Jeg er også åben over for at give flere penge til Projekt Husvild, hvis det er nødvendigt, men vi har faktisk allerede afsat 200.000 kroner til foreningens aktiviteter i år. Her resterer lidt over 100.000 kroner, og skulle der blive behov for yderligere, skal vi nok finde de penge. Men jeg synes, vi skal begynde med at bruge de penge, der er sat af først, siger Brian Dybro.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Forslået og med begge arme i gips: Bente stødte sammen med flugtcyklist - nu er cyklen også forsvundet

Middelfart For abonnenter

Ikke for at tjene penge: Lokale erhvervsfolk investerer i marina-restaurant for at skabe liv i byen

Annonce