Annonce
Faaborg-Midtfyn

Fyns bedste underviser er fra Ringe: - Jeg er glad for at have betydet så meget for eleverne

Pernille Paludan fra Ringe er underviser på Social- og Sundhedsskolen i Odense. Her har hendes elever netop sørget for, at hun er blevet kåret som Fyns bedste underviser ved en konkurrence hos TV 2 Fyn. Foto: Sugi Thiru
Pernille Paludan, som er underviser på Social- og Sundhedsskolen i Odense og bosat i Ringe, er netop blevet kåret som Fyns bedste underviser af TV 2 Fyn. Hun vidste ikke, at hendes elever havde indstillet hende, før hun fik vindertitlen, men tror på, at det er hendes bestræbelser på at møde eleverne med humor og fordomsfrihed, der har givet hende så nært et forhold til dem.
Annonce

- Så laver vi lige en lille cirkel, siger Pernille Paludan.

Hun er iført træningstights og knæstrømper og har netop ledt sine elever på Social- og Sundhedsskolens pædagogisk assistent-uddannelse i Odense ind i et sportsrum med spejlvægge og ribber. De gør, som hun siger, og til sidst fuldender hun selv rundkredsen ved at sætte sig ned på bagdelen med sin bærbare computer foran sig.

- Emnet for i dag er arbejdsmiljø, og jeg tænker, at det er forskelligt, hvad I ved om ergonomi. Derfor tager vi lige en runde, og så siger I bare, hvad der lige falder jer ind, indleder Pernille Paludan, mens hun ser rundt mellem eleverne og smiler.

Det er torsdag, og de er midt i en almindelig idrætstime. Det var sådan én, hun troede, at hun også skulle have for fire uger siden, hvor hendes arbejdsdag dog pludselig bød på en gevaldig overraskelse. Mens hun blev overdynget med konfetti foran et kamera fra TV 2 Fyn, kom to af hendes elever og fortalte, at de havde indstillet hende til tv-stationens pris som Fyns bedste underviser - en titel, hun endte med at løbe afsted med på baggrund af en enig jurys vurdering.

- Jeg blev rigtig, rigtig glad og meget overrasket, for jeg vidste slet ikke, at prisen fandtes. Jeg er glad for at have betydet så meget for dem, at de tog det skridtet videre. Eleverne herude er nogle, der kerer sig meget om hinanden og er meget medmenneskelige, siger Pernille Paludan, der bor i Ringe.

Det er blandt andet Pernilles energi og smilende væsen, der har fået eleverne på Social- og Sundhedsskolen til at indstille hende som Fyns bedste underviser. Foto: Sugi Thiru
Annonce

Ser på det hele menneske

Hun har aldrig fået en formel begrundelse for prisen, men eleverne har fortalt hende, at det blandt andet er hendes energi og gode humør, der har fået dem til at holde af hende. Samtidig mener hun selv, at en af hendes styrker som underviser er, at hun ser på sine elever med andre briller end blot de boglige.

- Jeg er som udgangspunkt meget fordomsfri, og jeg sørger for at se på eleverne som de mennesker, de er, og for at have en god relation til dem. Samtidig bruger jeg meget humor. Det er en god måde at møde hinanden på og få åbnet op for nogle ting, der kan være svære. Hvis vi kan grine sammen, kan vi også være alvorlige sammen bagefter, forklarer Pernille Paludan, der dog meget nødig vil tage hele æren for prisen.

- Jeg tænkte først og fremmest, at det lige så godt kunne have været en af mine kolleger. Men det er rigtig godt med fokus på vores skole, for den bliver ikke altid omtalt lige positivt. Vi har fantastiske elever, som spænder fra de bogligt stærke til de kreative og socialt begavede, siger hun.

Hun har rykket sig til en hvid tavle på den ene endevæg i sportsrummet, hvor hun laver en hurtig brainstorm om ergonomi med eleverne. Herefter beder hun dem gå sammen i grupper og forberede en styrke- og konditionsøvelse, som de skal præsentere for resten af klassen.

- Jeg vil gerne have, at I sætter jer med nogle, I ikke altid sidder sammen i, når I har matematik, siger hun.

Annonce

- Hun giver liv

En summen breder sig, da eleverne skal kreere grupperne, og Pernille Paludan går rundt mellem dem.

- Jeg kan i hvert fald godt skille jer, I to skøre piger, siger hun til et venindepar, mens hun griner og lægger hånden på den enes skulder.

Lidt derfra står Tania Petersen og Iben Sørensen, som hurtigt har fundet sammen med en tredje pige om at lave idrætsøvelserne. Selvom de ikke har været med til at indstille Pernille som årets underviser, lægger de ikke skjul på, at de er glade for timerne sammen med hende.

- Jeg synes, hun giver liv til klassen. Man føler, at hun er præcis, som hun er, og at hun er glad for at være her, siger Tania Petersen, og Iben Sørensen stemmer i:

- Hun er energisk, og det smitter af på os. Og så lytter hun meget til os.

Pernille Paludan fornemmer, at grupperne har fundet hinanden, og hun råber kort eleverne op:

- Er der nogen, der tænker "hvad i hulen er det, hun vil have os til at lave?".

Da ingen protesterer, smiler hun til eleverne og lover dem, at hun vil gå rundt og hjælpe til.

I idrætstimen har Pernille Paludan sat sine førsteårselever sammen i grupper og bedt dem finde en god idrætsaktivitet. Iben Sørensen (i midten) og Tania Petersen ser begge Pernille Paludan som en glædespreder, hver gang de har hende som underviser. Foto: Sugi Thiru
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Ambitioner for kunsten, ja tak

CORONAVIRUS

Live: Corona aflyser uddannelsesbesøg for tusindvis af elever

Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Annonce