Annonce
forside

Fyns Amts Avis mener: God tid til klima-beslutninger

Martin Ramsgaard. Foto: Katrine Becher Damkjær

En lang varm og tør sommer har igen sat klimaet og den globale opvarmning på dagsordenen.

Det er en debat, der er meget afhængig af vejret - både på den ene og den anden måde. På den ene måde sådan at den globale opvarmning efter de flestes overbevisning er et faktum, vi er nødt til at forholde os til. På den anden måde sådan at det aktuelle vejr tegner det scenarium, som vil ramme os klimamæssigt over de næste 100 år.

Efter den rekordvarme sommer, vi lige har oplevet, er den generelle stemning, at fremtiden tegner varm, tør og dyster. Enden er nær, og noget må ske.

Hvis man husker sommeren 2017, var den kold og regnfuld. Der fyldte klimadebatten ikke det store, og dengang lød forklaringen, at vi nu skulle til at vænne os til koldere somre og varmere vintre.

Jeg minder også om, at vi i 2011 havde nogle voldsomme regnskyl, der oversvømmede nogle kældre i København. Lige siden har vi været i gang med at sikre os mod "monsterregn", som daværende miljøminister Ida Auken kaldte det.

For eksempel står der i Svendborg Kommunes klimaplan: "Vores byer er slet ikke indrettet til at kunne håndtere de øgede regnmængder vi har i vente og slet ikke de ekstreme skybrud, som vi kommer til at opleve oftere end hidtil."

Der er allerede bygget og projekteret for milliarder i anlæg, der skal sikre os mod fremtidige ekstreme regnskyl. Det skal da nok komme, vandet, men indtil nu har vi ikke været plaget af ødelæggende regnmængder.

Efter denne sommer, er det så spændende at se, hvad politikerne nu vil sætte i værk for at stoppe de bebudede hedebølger inden næste valgperiode? Og hvad med monsterregns-projekterne? Skal de aflyses og erstattes af projekter, der skal få os igennem den ekstreme tørke?

Det er værd at huske, at klimaforandringerne vil ske i et perspektiv af 100-200 år. Der er ingen grund til at tage forhastede beslutninger. Der er god tid til at tænke tingene igennem.

Der er ikke brug for hovsaløsninger, der bygger på seneste sommers vejr, men langsigtede tiltag, der virker.

Fysikeren Peter Christian Vesborg fortalte for nylig, da han fik Ørstedprisen i Rudkøbing, at kun tre procent af verdens montrøse energiforbrug kommer fra vind og sol. Hvis man virkelig skal af med de fossile brændstoffer, skal der investeres milliarder og atter milliarder i klimavenlig energi i løbet af de næste mange år. Hans bud var, at der i Danmark skulle investeres 15 milliarder kroner årligt indtil 2015. En pæn sjat, men kun det halve af, hvad der kommer ind i statskassen i energiafgifter.

Så kære politikere, prøv at tænke 100 år frem i tiden, og glem for en stund sommeren 2018, når I nu skal ud og vise handlekraft inden valget.

Annonce

Der er ikke brug for hovsaløsninger, der bygger på seneste sommers vejr, men langsigtede tiltag, der virker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce