Annonce
forside

Fyns Amts Avis mener: God tid til klima-beslutninger

Martin Ramsgaard. Foto: Katrine Becher Damkjær

En lang varm og tør sommer har igen sat klimaet og den globale opvarmning på dagsordenen.

Det er en debat, der er meget afhængig af vejret - både på den ene og den anden måde. På den ene måde sådan at den globale opvarmning efter de flestes overbevisning er et faktum, vi er nødt til at forholde os til. På den anden måde sådan at det aktuelle vejr tegner det scenarium, som vil ramme os klimamæssigt over de næste 100 år.

Efter den rekordvarme sommer, vi lige har oplevet, er den generelle stemning, at fremtiden tegner varm, tør og dyster. Enden er nær, og noget må ske.

Hvis man husker sommeren 2017, var den kold og regnfuld. Der fyldte klimadebatten ikke det store, og dengang lød forklaringen, at vi nu skulle til at vænne os til koldere somre og varmere vintre.

Jeg minder også om, at vi i 2011 havde nogle voldsomme regnskyl, der oversvømmede nogle kældre i København. Lige siden har vi været i gang med at sikre os mod "monsterregn", som daværende miljøminister Ida Auken kaldte det.

For eksempel står der i Svendborg Kommunes klimaplan: "Vores byer er slet ikke indrettet til at kunne håndtere de øgede regnmængder vi har i vente og slet ikke de ekstreme skybrud, som vi kommer til at opleve oftere end hidtil."

Der er allerede bygget og projekteret for milliarder i anlæg, der skal sikre os mod fremtidige ekstreme regnskyl. Det skal da nok komme, vandet, men indtil nu har vi ikke været plaget af ødelæggende regnmængder.

Efter denne sommer, er det så spændende at se, hvad politikerne nu vil sætte i værk for at stoppe de bebudede hedebølger inden næste valgperiode? Og hvad med monsterregns-projekterne? Skal de aflyses og erstattes af projekter, der skal få os igennem den ekstreme tørke?

Det er værd at huske, at klimaforandringerne vil ske i et perspektiv af 100-200 år. Der er ingen grund til at tage forhastede beslutninger. Der er god tid til at tænke tingene igennem.

Der er ikke brug for hovsaløsninger, der bygger på seneste sommers vejr, men langsigtede tiltag, der virker.

Fysikeren Peter Christian Vesborg fortalte for nylig, da han fik Ørstedprisen i Rudkøbing, at kun tre procent af verdens montrøse energiforbrug kommer fra vind og sol. Hvis man virkelig skal af med de fossile brændstoffer, skal der investeres milliarder og atter milliarder i klimavenlig energi i løbet af de næste mange år. Hans bud var, at der i Danmark skulle investeres 15 milliarder kroner årligt indtil 2015. En pæn sjat, men kun det halve af, hvad der kommer ind i statskassen i energiafgifter.

Så kære politikere, prøv at tænke 100 år frem i tiden, og glem for en stund sommeren 2018, når I nu skal ud og vise handlekraft inden valget.

Annonce

Der er ikke brug for hovsaløsninger, der bygger på seneste sommers vejr, men langsigtede tiltag, der virker.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Milano venter på Eriksen-pressemøde

Odense

GoMore-direktør om humanister i erhvervslivet: - Virksomhederne er ligeglade med, hvor folk kommer fra

Annonce