Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Forlovelse i lokalpolitik er noget andet end i landspolitik

Kultur- og navneredaktør David L. Bernicken. Foto: Robert Wengler

Venstre og Nye Borgerlige er blevet rigtig gode venner. I hvert fald i Svendborg Kommune, og nu har de to partier forlovet sig forud for kommunalvalget i november ved at indgå i et valgteknisk samarbejde.

Den slags har nok fremprovokeret et hævet øjenbryn eller to.

Vi skal dog huske på, at der er stor forskel på landspolitik og lokalpolitik. Samarbejde på kryds og tværs kan langt lettere lade sig gøre lokalt end nationalt.

I Svendborg har Det Konservative Folkeparti for eksempel indgået et tilsvarende samarbejde med Liberal Alliance. Det ville på landsplan være langt mindre sandsynligt. Tænk blot på de to partiers ævl og kævl, mens de sad i regering sammen.

Lokalt er det dog en anden sag. Her kan nærmest usandsynlige alliancer etableres, uden at det for alvor behøver at slå unødige gnister, og det kan resultere i gode politiske resultater til gavn for borgerne. Det er nemlig også nødvendigt at skille de lokalpolitiske opgaver fra de landspolitiske. Der er stor forskel på dem.

Det er noget af det finurlige og fine ved vores demokrati, at et lokalt samarbejde mellem Venstre og Nye Borgerlige ikke er en umulighed, selv om der på landsplan er en markant afstand mellem de to partier. Ikke mindst efter Inger Støjberg forlod Venstre.


Om det er en god beslutning Mette Kristensen og Venstre har truffet vil tiden vise, men den sender et signal om, at den borgerlige fløje ikke står helt skulder ved skulder


I Svendborg Kommune kan de to partier se sig selv i hinandens selskab. Og selv om Venstres spidskandidat Mette Kristensen insisterer på, at det kun er et samarbejde som skal sikre, at borgerlige stemmer ikke går tabt, så bliver de to partier associeret til hinanden. Der er skabt en forbindelse, og den forbindelse vil vælgerne kunne tolke på. Det kan også være faren ved samarbejdet.

Om det er en god beslutning Mette Kristensen og Venstre har truffet vil tiden vise, men den sender et signal om, at den borgerlige fløj ikke står helt skulder ved skulder i forsøget på at vippe Bo Hansen (S) af pinden, og det er vel i bund og grund en lækkerbisken for den siddende borgmester.

Det ligner lidt et sats, der kan give voldsomt bagslag for Venstre, for selv om lokalpolitik er noget helt andet end landspolitik, så kan en Venstre-stemme med dette samarbejde potentielt også være en stemme på Nye Borgerlige, og det er jo ikke sikkert, at det vil falde i alle trofaste Venstre-vælgeres smag, at deres stemme kan gå til Nye Borgerlige.


Det ligner lidt et sats, der kan give voldsomt bagslag for Venstre.


Og så kan Henrik Nielsen (K) måske ligefrem blive den største vinder. Altså såfremt nogle af Venstres vælgere efterlader partiet på perronen til fordel for Det Konservative Folkeparti, som lige ligner det stærkeste og mest stabile borgerlige parti.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Borgmester anede intet om Lindøs jordkøb: - Det kom som en overraskelse

Kerteminde

Vi har spurgt læserne: Skal vi passe på Lindø eller på naturen?

Sydfyn

Private havne raser over Svendborg Kommune: Man kan ikke lave regler med tilbagevirkende kraft

Annonce