Annonce
forside

Fyns Amts Avis mener: Fodbold som folkekomedie

Der er vist aldrig før blev talt og skrevet så meget om en ligegyldig fodboldkamp som i de seneste 14 dage.

Selv store, aktuelle begivenheder som fremsættelsen af regeringens forslag til finanslov, det forestående valg i nabolandet Sverige og det eskalerende vanvid i Washington synes at have fået mindre omtale end Danmarks venskabskamp mod Slovakiet forleden.

Og vel ikke siden de mindeværdige EM-dage i sommeren 1992 har så mange, som ellers ikke interesserer sig en døjt for det vidunderlige spil, haft noget at skulle have sagt om fodbold.

Nationen har selvsagt problemer, der er større end sammenbruddet i forhandlingerne mellem DBU og Spillerforeningen om parternes kommercielle interesser i landsholdsfodbold.

Og der er mange begivenheder, som fortjener mere opmærksomhed og tv-sendetid end en venskabskamp mod Slovakiet.

Men hvad fascinationsevne og måbende forbløffelse angår, synes skandalen, hvor Danmark som en respekteret og traditionsrig fodboldnation må stille op til en landskamp med et hold bestående af lavt rangerede amatører, at være noget nær uovertruffen.

En påstand, der underbygges af de 624.500 seere, der ifølge Kanal 5 fulgte onsdagens venskabskamp på tv.

Det er et seertal, som efter alt at dømme vil sikre den i fodboldmæssig sammenhæng ubetydelige venskabskamp en topplacering som et af ugens mest sete tv-programmer.

Om de tårnhøje seertal så skyldes en oprigtig interesse og bekymring for dansk fodbolds fremtid, medlidenhed med staklerne på banen eller blot fornøjelsen ved at se andre blive til grin, er ikke til at vide.

Men sikkert er det, at underholdningsværdien var tårnhøj.

Sådan som den også har været det i det farceagtige forløb, forhandlingerne mellem DBU og Spillerforeningen har haft.

Ja, den danske fodboldskandale er vel nærmest af en beskaffenhed, hvor virkeligheden endnu engang overgår fantasien.

Det bør ganske vist ikke komme bag på ret mange, at der er store kommercielle interesser i international fodbold på topniveau.

Spillerne får svimlende beløb for underskrifter på gyldne sponsorkontrakter. De nationale og internationale fodboldforbund har store indtægter på salg tv-rettigheder til kampene.

Og dét med ret for dem, der køber tv-rettighederne til at optimere reklameindtægterne ved i stadigt større omfang at diktere tid og sted for afviklingen af kampene.

Men det er ikke desto mindre lykkedes DBU og Spillerforeningen at gøre en triviel strid om velbetalte fodboldspilleres kommercielle interesser til en folkekomedie.

Og den slags gode grin er der tydeligvis altid et stort publikum til.

Annonce

Den slags gode grin er der tydeligvis altid et stort publikum til.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce