Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: En svær, men vigtig demokratisk øvelse i Rudkøbing

Catrine Madelaire

Sjældent har en enkelt sag sat så mange meninger og følelser i kog, som Rema 1000's ønske om at etablere sig i Rudkøbing har og ikke mindst den politiske åbning for, at de kan gøre det uden for den nuværende handelsgrænse i byen.

Politikerne er splittede, omend der tegner sig et mindre flertal til gavn for dagligvarekæden, men det kan ændre sig. Formanden for Rudkøbing Handelsstandsforening er gået af med den primære anke, at politikerne - og her skal der måske særligt tænkes på borgmester Tonni Hansen (SF) - ikke har vist handelslivet i Rudkøbing respekt og ikke har været inddragende, når det handler om at udvide handelsgrænsen for at gøre plads til Rema 1000 i byen.

Øens supermarkeder uden for Rudkøbing har sammen udtrykt bekymring for endnu en dagligvarebutik på Langeland, der måske vil trække kunder væk fra de i forvejen kæmpende købmænd. Bevaringsforeningen Langeland og Strynø har været på banen længe med stor bekymring for byens fortsatte særpræg og historiske bygninger. Og senest er der etableret en modstandsgruppe, der kæmper for, at Rema 1000 skal slå sig ned et andet sted, hvor de ikke skal rive bevaringsværdige bygninger ned for at kunne være. 

Annonce

Og så er der alle dem, der byder Rema velkommen, fordi det vil skabe arbejdspladser, være til gavn for alle dem, der i dag vælger at handle på Tåsinge. I den lejr er holdningen også, at en Rema i Rudkøbing vil være med til at tiltrække flere folk til øen ved at styrke Rudkøbing og udvide handelsbyen.


Det klæder virkelig debatten, og det gør alle klogere.


Det er en svær, men vigtig demokratisk øvelse, der foregår i Rudkøbing og på hele Langeland. Lige nu venter man på en analyse, der gerne skulle give nogle bud på de fordele og ulemper, der vil være, hvis Rema slår sig ned. Men det bliver debatten helt sikkert ikke mindre af. Måske snarere tværtimod. For intet vil være skrevet i sten. Det vil stadig være skøn og dermed også et trosspørgsmål, om Rema 1000 og en udvidet handelsgrænse vil skade eller gavne Rudkøbing og resten af øen.

Indtil videre har de forskellige parter argumenteret sagligt og respektfuldt i kampen om at overbevise hinanden. Det klæder virkelig debatten, og det gør alle klogere. På et tidspunkt skal der tages en politisk beslutning, og det eneste sikre er, at ikke alle vil være tilfredse. Men så længe parterne respekterer og lytter til hinanden, så er der håb om en godt forløb og dermed den bedste beslutning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Kerteminde

Fynsk kulturarv havner i hænderne på ’gribbe’: En type bolig har endnu ikke nydt godt af opsvinget

Annonce