Annonce
Debat

Fyns Amts Avis mener: Den rigtige beslutning er svær at finde i børnesager

Hans-Henrik Dyssel, nyhedsredaktør, Fyns Amts Avis, byline

Det kunne være rart, hvis virkeligheden var sådan sat sammen, at det var et spørgsmål om med paragraffer og medarbejderkurser nok at sikre, at der konsekvent bliver truffet de rigtige beslutninger, når der skal tages stilling til, om et barn skal tvangsfjernes eller ej.

Hvis der manglede noget i en sagsbehandling, når der ikke var truffet den rigtige beslutning.

Sådan ser virkeligheden dog kun ud i de meget få og meget oplagte sager.

Annonce


Selv den mest fantasifulde manuskriptforfatter med hjernen fuld af narkotiske stimulanser kommer til kort, når virkeligheden for alvor banker på


Den virkelige virkelighed er mudret, og uanset mængden af regler og antal meget kvalificerede medarbejdere i forvaltningerne, så når vi formentlig aldrig dertil, hvor der kan slås to streger under en afgørelse om en tvangsfjernelse, og alle vil være enige om, at der ikke er noget at komme efter.

Vi kommer nok aldrig derhen, hvor en far, en mor, en bedsteforældre eller en ekspert ikke kan kritisere en afgørelse.

Det er naivt og direkte skadeligt, hvis vi efterlyser en sådan klarhed. Det er endnu et eksempel på, hvordan vi til stadighed bilder os ind, at det er muligt at få virkeligheden reduceret til at passe ind i systemer og regneark.

Selv den mest fantasifulde manuskriptforfatter med hjernen fuld af narkotiske stimulanser kommer til kort, når virkeligheden for alvor banker på, så selvfølgelig kan embedsmænd og -kvinder heller ikke følge med og indrette et system, så det tager højde for alt og alle.

Det ændrer ikke på, at der naturligvis til stadighed er børn, der skal tvangsfjernes, men vi er nødt til at dreje prismet derhen, hvor succeskriteriet snarere end at træffe den helt rigtige beslutning er at træffe den mindst ringe beslutning.

Målet må aldrig blive at fjerne flere børn fra deres forældre, ligesom det modsatte også er forkert. Målet må være at fjerne de rigtige børn.

Og hvis det så var nemt, men det er det selvfølgelig heller ikke. Der vil til stadighed blive truffet beslutninger, som ligger på vippen. Hvor det i sidste ende er op til en mavefornemmelse hos den enkelte sagsbehandler og politiker.

Så må det være op til os som samfund at tage debatten. At veje for og imod, påvirke og protestere.

Det er en debat vi skal turde tage og gentage.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce