Annonce
forside

Fyns Amts Avis mener: Alle lamper blinker

Patientsikkerheden er i fare. På daglig basis.

Lad lige den stå et øjeblik.

Sådan siger en læge, Fyns Amts Avis har talt med om forholdene på kirurgisk afdeling A i Svendborg. Udsagnet lægger sig i kølvandet på, at flere læger har udtalt, at forholdene på afdelingen var under al kritik tilbage i 2013-14, og nu supplerer andre læger sammen med formanden for Yngre Læger, Camilla Noelle Rathcke, med oplysninger om, at tingenes tilstand i Svendborg fortsat er dybt problematiske. Og tillidsrepræsentanten understreger, at det ikke er hemmelighed for ledelsen. Arbejdsforholdene er altså ikke blevet bedre, som overlægen på afdelingen Claus Vinther og sygehusdirektør Michael Dall ellers har udtalt.

Annonce

Det kræver handling. Både for lægernes og ikke mindst for patienternes skyld.

Der ligger stadig sager hos Yngre Læger om problemer med arbejdsforholdene, og formanden giver udtryk for, at samarbejdet med ledelsen om at løse problemerne ikke er noget at råbe hurra for. Og når hun tilmed udtaler, at situationen i Svendborg er exceptionel skal alle alarmklokkerne ringe. Arbejdsmiljøproblemerne har stået på i mere end to år, og der er frygt for repressalier, hvis man som læge siger fra over for ledelsen, lyder meldingen fra Camilla Noelle Rathcke.

Det er oplysninger, der står i skærende kontrast til overlægens og direktørens udsagn.

Fagforeningsformandens udsagn underbygger den kritik læge Iza Alfredsen forleden fremkom med. Og når det nu viser sig, at flere læger, efter Iza Alfredsen stod frem, har henvendt sig til fagforeningen, fordi forholdene på den omtalte afdeling i Svendborg fortsat ikke er acceptable, må ledelsen tage situtionen endog meget alvorligt. Det kræver handling. Både for lægernes og ikke mindst for patienternes skyld.

Der skal rettes op, for som tingene forholder sig lige nu, er det alt andet end trygt at blive indlagt på afdelingen. Ikke fordi lægerne ikke er kompetente, men fordi lægerne arbejder under et pres, der er alt for stort, og ifølge Yngre Lægers formand kniber det alvorligt med få sygehusledelsen til at reagere på situation.

Som befolkning skal vi have vished for, at vi trygt kan lægge vores liv i lægernes hænder, og helt grundlæggende burde der heller ikke være grund til at være bange for, at noget skulle gå galt, når vi opsøger et sygehus. Uddannelserne i Danmark er gode, og lægerne er dygtige, men noget tyder på, at et eklatant ledelsessvigt finder sted. Blandt andet i Svendborg.

At læger tjener en ganske fornuftig hyre er ingen hemmelighed, men de står også med et stort ansvar. Uanset hvad der står på lønsedlen, må også lægerne kunne forvente ordentlige forhold at arbejde under. Ingen skal frygte at gå på arbejde, og ingen skal frygte for repressalier, hvis man ytre sig kritisk til ledelsen.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce