Annonce
Fyn

Fynboer sendes hurtigst i behandling for lungekræft: Altafgørende for patienterne

Her er holdet af læger på Odense Universitetshospital, som sammen har skabt landets hurtigste udredning af lungekræftpatienter. Fra venstre er det: overlæge Stefan Starup, overlæge Henrik Petersen, afdelingslæge Gitte Maria Jørgensen, overlæge Karin Ege Olsen, overlæge Karin Holmskov og overlæge Arman Arshad. Foto: Nils Svalebøg
Fynske patienter med lungekræft har størst chance for at blive sendt i behandling inden for 30 dage, viser tal fra nyudgivet rapport. Det skyldes først og fremmest, at der bliver brugt tid på samarbejde, lyder det fra overlæge på OUH.
Annonce

Hvis man får konstateret lungekræft, er det en stor fordel at bo i Region Syddanmark. Og det er især en fordel at være fynbo.

Tal fra Dansk Lunge Cancer Gruppes årsrapport, der bliver udgivet i dag, viser, at det er i Region Syddanmark, at udredningstiden for lungekræftpatienter er kortest i hele landet. Og på Odense Universitetshospital er den kortere end noget andet sted i landet. Med andre ord sendes fynboer hurtigst i behandling, efter de bliver henvist til sygehuset.

I Odense bliver 83,1 procent af alle lungekræftpatienter udredt inden for 30 dage. I Vejle gælder det 81,9 procent af patienterne, mens Sønderborg halser efter med 73,5 procent. Samlet betyder det, at 80,7 procent af de syddanske lungekræftpatienter sendes i behandling inden for 30 dage, efter de er blevet henvist til sygehuset.

I eksempelvis Region Hovedstaden og Region Midtjylland gælder det kun for henholdsvis 69,8 og 60,7 procent af patienterne, og på nogle sygehuse er det helt ned til 53,8 procent af patienterne, som udredes inden for 30 dage, som er det antal dage en udredning som udgangspunkt maksimalt må vare. Spørger man tovholderen for den fynske succes, skyldes det først og fremmest, at de forskellige faglæger og afdelinger arbejder godt sammen.

- Vi har et exceptionel godt samarbejde på tværs af de udredende afdelinger. For at en lungekræftudredning skal lykkes og være effektiv og hurtig er det afgørende, at alle delelementer spiller godt samen uden forsinkelse, siger Arman Arshad, overlæge på lungemedicinsk afdeling.

Lungekræft

Lungekræft er en af de hyppigste kræftformer i Danmark med cirka 4.560 nye tilfælde om året.

Lungekræft er mest almindeligt hos personer over 70-75 år.

56 procent af alle mænd med lungekræft dør inden for et år efter, at de fik stillet diagnosen. For kvinder gælder det 47 procent.

Den vigtigste årsag til lungekræft er tobaksrygning. Andre årsager kan blandt andet være luftforurening, radion, ioniserende stråling, asbest og stoffer fra arbejdsmiljøet.

Symptomerne på lungekræft er vedvarende hoste, opspyt (evt. med blod), hyppige lungebetændelser, vejrtrækningsbesvær, hæshed, smerter i brystet. Der kan også være symptomer som eksempelvis træthed og vægttab.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Annonce

Smidigt samarbejde

En lang række speciallæger og afdelinger bliver involveret, når det skal undersøges, om en patient skal i behandling for lungekræft. Der skal blandt andet foretages scanninger og lungefunktionsprøver, og læger med speciale i medicinsk behandling og kræftlæger skal involveres i processen. For at sikre, at der ikke opstår flaskehalse eller andre problemer i den proces, når patienter skal udredes, holder lægerne på OUH et månedligt møde, hvor de diskuterer, hvordan de kan effektivisere udredningen, så der bliver mindst mulig spildtid.

- Alle nøglemedarbejdere gennemgår, hvilke problemstillinger vi aktuelt er udfordret af. For så sørger vi hele tiden for, at udredningerne kører smidigt, men også at vores samarbejde kører godt. Og det, tror jeg, er det unikke, vi gør, siger Arman Arshad. Derudover holder lægerne tre gange om måneden et møde, hvor de sammen planlægger, hvordan de enkelte patienter skal behandles.

Han fortæller, at de ansvarlige i de forskellige afdelinger har lavet en intern telefonliste, hvor de kan ringe til hinanden, hvis der er de mindste problemstillinger. Det betyder, at de ikke behøver vente til deres næste møde, men kan få ordnet problemerne med det samme.

- Og så har vi bare ufattelig meget fokus på at minimere spildtid. Lige så snart en vævsprøve tikker ind hos os, reagerer vi med det samme. Vi venter ikke, til patienterne har en tid. Hvis vi får svar før, så rykker vi patienternes tid frem, så de møder op tirsdag i stedet for torsdag, siger han.

Annonce

Hensyn til patienter

OUH har i flere år holdt månedlige møder, men især i 2018 har det givet pote. Siden 2016 er andelen af patienter, som bliver udredt inden for 30 dage, steget med 4,2 procentpoint. Ifølge overlægen går udredningen i Odense så smidigt, at folk fra Aarhus Universitetshospital for nylig var på besøg på afdelingen for at se, hvad der lykkes så godt på Fyn.

- Lungekræft er en meget alvorlig sygdom, hvor prognosen for at overleve afhænger rigtig meget af, hvor hurtige vi er til at fange sygdommen. Så derfor er det også afgørende, at vi har fokus på hurtig udredning, siger Arman Arshad.

Overlæge Erik Jakobsen fra OUH er formand for Dansk Lunge Cancer Register, der står bag de nye tal. Han mener også, at det er samarbejdet på OUH, som er skyld i den hurtige udredning. Han fortæller, at udredningstiden kun har en lille betydning i forhold til patienternes chance for at overleve.

- Det vigtigste er til gengæld hensynet til patienterne. Det er afgørende for dem, at de ikke skal gå i et limbo og vente for lang tid på at få at vide, om de lider af kræft, siger han.

Han påpeger, at det er endnu vigtigere, at mistanken om kræft hurtigt bliver konstateret hos den praktiserende læge, og at behandlingen på sygehuset går godt. Og i forhold til sidstnævnte ligger OUH også i top på landsplan, fortæller han.

Han fortæller, at det er umuligt at udrede alle patienter inden for 30 dage, som ellers er den maksimale ventetid en patient må vente på at blive udredt. Det skyldes typisk, at det er mere besværligt at udrede patienter, der lider af flere sygdomme, og at enkelte udredninger viser sig at være for komplicerede til at leve op til 30-dages-fristen.

Arman Arshad er overlæge og lungemediciner og er tovholder på udredningen af lungekræftpatienter. Foto: Nils Svalebøg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Nyborg

Skorstensbrand i Frørup

Fyn

Ugens fynske Covid-19 status: Vaccinationer vinder langsomt frem, smitten falder næsten overalt, og så lurer britisk mutation i det fynske

Fyn

Ekstra smitsom: Den engelske coronavariant er fundet i prøver fra OUH hos både patienter og ansatte

Annonce