Annonce
Fyn

Fynboer bytter job: Ministerium bliver blandt venner

Lars Chr. Lilleholt og Dan Jørgensen har to gennem mange år haft et fint og nærmest kammeratligt forhold til hinanden og har været et godt eksempel på, at man sagtens kan have gode bekendtskaber på tværs af partierne. Her er de to i motionscenter i Odense. Torsdag overdrager Lars Chr. Lilleholt energi-, forsynings- og klimaministeriet til Dan Jørgensen. Arkivfoto: Sugi Thiru
Dan Jørgensen (S) tager over efter Lars Chr. Lilleholt (V). De to fynske politikere kender hinanden særdeles godt og optrådte endda sammen under valgkampen.

Når det nu skulle være, var der næppe mange andre, den afgående Venstre-minister Lars Chr. Lilleholt hellere ville aflevere ”sit” energi-, forsynings- og klimaministerium til end socialdemokraten Dan Jørgensen.

Begge er valgt på Fyn, og begge har altid haft fynske forhold i baghovedet uden at miste det overordnede fokus, som især en minister må have.

De har to gennem mange år haft et fint og nærmest kammeratligt forhold til hinanden og har været et godt eksempel på, at man sagtens kan have gode bekendtskaber på tværs af partierne.

De to optrådte også sammen i valgkampen, da Dan Jørgensen i sin kampagne for at vise, hvad mange politikere faktisk var enige om, brugte Lars Chr. Lilleholt. De to mødtes i det træningscenter, hvor Lars Chr. Lilleholt forsøger at holde sig i nogenlunde form, Johnson Instituttet i Odense, og det kom der en god snak ud af.

Ved den lejlighed lagde de heller ikke skjul på, at de af og til også mødes i træningslokalet på Christiansborg, når tiden tillader det. Og at de i øvrigt deler interessen for gode, fynske fødevarer som brunsviger og røgeost.

Tidligere havde Lars Chr. Lilleholt også et tæt samarbejde med en anden socialdemokrat, Poul Andersen fra Middelfart, så det med at bygge bro på tværs af partiskel er ikke ukendt.

Annonce
Dan Jørgensen og Lars Chr. Lilleholt mødtes under valgkampen for at snakke om, hvad de var enige om. Det var en del af Dan Jørgensens valgkampagne. Torsdag overtog Dan Jørgensen Lars Chr. Lilleholts ministerium. Foto: Sugi Thiru

Ønsker på tværs af partierne

Dan Jørgensen har tidligere rost Lars Chr. Lilleholt for, at har været god til at bringe fynske sager på den politiske dagsorden, og de var enige op til dette valg om, at de gerne vil løfte de mindre bysamfund på Fyn. Det vil de formentlig stadig begge arbejde for i deres nye positioner med Dan Jørgensen som minister og Lars Chr. Lilleholt som menigt folketingsmedlem.

De har også begge tidligere fremhævet udvidelsen af den fynske motorvej som et projekt, der har været et bredt, politisk ønske om at fuldføre på tværs af partiskel.

Fremover skal Dan Jørgensen koncentrere sig om klimaet, som givet vis får en mere fremtrædende placering i ministeriet, end det har haft under Lars Chr. Lilleholt. Han ville ofte hellere ville tale om energi og forsyning end lige om klima.

Den første lille ændring er allerede en realitet. Mens ”klima” var det sidste ord i det gamle ministerium, er det nu det første i det nye, som officielt hedder:

Klima-, energi- og forsyningsministeriet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: Over 100.000 ulovlige kanonslag beslaglagt i Svendborg

1994 138.534 ulovlige kanonslag blev i weekenden fundet og beslaglagt af politiet i Svendborg. Fyrværkeriet lå hos to mænd på henholdsvis 26 og 33 år, men endnu i aftes havde politiet i Svendborg ikke med sikkerhed kunnet fastslå, hvorfra fyrværkeriet stammer. Den 26-årige mand, der er fra Svendborg, hævder at have købt det af en mand i Nyborg, der dog under langvarig afhøring i går nægtede at have solgt kanonslagene. Kæmpepartiet lå på to lagre i Rudkøbing og et i Svendborg, og ifølge politiet opbevaret helt i strid med alle sikkerhedsregler. Kanonslagene har en meget kraftig knaldeffekt, men alt tyder på, at det kun var lykkedes at videresælge en meget lille del af partiet, før politiet slog til. 1969 Folketingsmand, chefredaktør Jens Peter Jensen, Odense har ladet sig opstille til det fynske amtsråd – efter sigende med det stille håb at kunne blive amtsborgmester, hvorefter han skulle være villig til at kvitte sit folketingsmandat. Han er af Venstre-vælgerforeningerne i Odense Storkommune blevet opstillet som spidskandidat, dog ikke uden en drabelig holmgang med andre, der havde samme ønske. Der måtte efter forlydende fire afstemninger til, før positionen var sikret. Det ventes, at der også kommer en amtsrådsliste fra Venstre på landet i Odense og Assens Amter, efter forlydende med amtsrådsmedlem H. Kryger Madsen som spidskandidat og endelig en liste fra Svendborg Amt. 1944 Alle vordende mødre ved, hvor umuligt det er at skaffe garn til tøj til den ventede baby. Man skal være meget heldig, om man skal kunne få noget i forretningerne, men ellers må man udnytte ældre søskendes eller andre slægtninges overskud af strikkede beklædningsgenstande, der så trevles op og strikkes om. Det kommer derfor som en glædelig overraskelse, at Odense Kamgarnsspinderi i januar, februar og marts 1945 har besluttet at levere 30 fed af sit lækre, varmende ”Hjertegarn” til vordende mødre. Man meddeler i dag, at garnet kun leveres efter skriftlig anmodning til spinderiet, og at denne skal være ledsaget af en erklæring fra læge eller jordemoder om, hvornår barnet ventes født.

Annonce