Annonce
Fyn

Fynboer bytter job: Ministerium bliver blandt venner

Lars Chr. Lilleholt og Dan Jørgensen har to gennem mange år haft et fint og nærmest kammeratligt forhold til hinanden og har været et godt eksempel på, at man sagtens kan have gode bekendtskaber på tværs af partierne. Her er de to i motionscenter i Odense. Torsdag overdrager Lars Chr. Lilleholt energi-, forsynings- og klimaministeriet til Dan Jørgensen. Arkivfoto: Sugi Thiru
Dan Jørgensen (S) tager over efter Lars Chr. Lilleholt (V). De to fynske politikere kender hinanden særdeles godt og optrådte endda sammen under valgkampen.

Når det nu skulle være, var der næppe mange andre, den afgående Venstre-minister Lars Chr. Lilleholt hellere ville aflevere ”sit” energi-, forsynings- og klimaministerium til end socialdemokraten Dan Jørgensen.

Begge er valgt på Fyn, og begge har altid haft fynske forhold i baghovedet uden at miste det overordnede fokus, som især en minister må have.

De har to gennem mange år haft et fint og nærmest kammeratligt forhold til hinanden og har været et godt eksempel på, at man sagtens kan have gode bekendtskaber på tværs af partierne.

De to optrådte også sammen i valgkampen, da Dan Jørgensen i sin kampagne for at vise, hvad mange politikere faktisk var enige om, brugte Lars Chr. Lilleholt. De to mødtes i det træningscenter, hvor Lars Chr. Lilleholt forsøger at holde sig i nogenlunde form, Johnson Instituttet i Odense, og det kom der en god snak ud af.

Ved den lejlighed lagde de heller ikke skjul på, at de af og til også mødes i træningslokalet på Christiansborg, når tiden tillader det. Og at de i øvrigt deler interessen for gode, fynske fødevarer som brunsviger og røgeost.

Tidligere havde Lars Chr. Lilleholt også et tæt samarbejde med en anden socialdemokrat, Poul Andersen fra Middelfart, så det med at bygge bro på tværs af partiskel er ikke ukendt.

Annonce
Dan Jørgensen og Lars Chr. Lilleholt mødtes under valgkampen for at snakke om, hvad de var enige om. Det var en del af Dan Jørgensens valgkampagne. Torsdag overtog Dan Jørgensen Lars Chr. Lilleholts ministerium. Foto: Sugi Thiru

Ønsker på tværs af partierne

Dan Jørgensen har tidligere rost Lars Chr. Lilleholt for, at har været god til at bringe fynske sager på den politiske dagsorden, og de var enige op til dette valg om, at de gerne vil løfte de mindre bysamfund på Fyn. Det vil de formentlig stadig begge arbejde for i deres nye positioner med Dan Jørgensen som minister og Lars Chr. Lilleholt som menigt folketingsmedlem.

De har også begge tidligere fremhævet udvidelsen af den fynske motorvej som et projekt, der har været et bredt, politisk ønske om at fuldføre på tværs af partiskel.

Fremover skal Dan Jørgensen koncentrere sig om klimaet, som givet vis får en mere fremtrædende placering i ministeriet, end det har haft under Lars Chr. Lilleholt. Han ville ofte hellere ville tale om energi og forsyning end lige om klima.

Den første lille ændring er allerede en realitet. Mens ”klima” var det sidste ord i det gamle ministerium, er det nu det første i det nye, som officielt hedder:

Klima-, energi- og forsyningsministeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce