Annonce
Fyn

Fynboer bytter job: Ministerium bliver blandt venner

Lars Chr. Lilleholt og Dan Jørgensen har to gennem mange år haft et fint og nærmest kammeratligt forhold til hinanden og har været et godt eksempel på, at man sagtens kan have gode bekendtskaber på tværs af partierne. Her er de to i motionscenter i Odense. Torsdag overdrager Lars Chr. Lilleholt energi-, forsynings- og klimaministeriet til Dan Jørgensen. Arkivfoto: Sugi Thiru
Dan Jørgensen (S) tager over efter Lars Chr. Lilleholt (V). De to fynske politikere kender hinanden særdeles godt og optrådte endda sammen under valgkampen.

Når det nu skulle være, var der næppe mange andre, den afgående Venstre-minister Lars Chr. Lilleholt hellere ville aflevere ”sit” energi-, forsynings- og klimaministerium til end socialdemokraten Dan Jørgensen.

Begge er valgt på Fyn, og begge har altid haft fynske forhold i baghovedet uden at miste det overordnede fokus, som især en minister må have.

De har to gennem mange år haft et fint og nærmest kammeratligt forhold til hinanden og har været et godt eksempel på, at man sagtens kan have gode bekendtskaber på tværs af partierne.

De to optrådte også sammen i valgkampen, da Dan Jørgensen i sin kampagne for at vise, hvad mange politikere faktisk var enige om, brugte Lars Chr. Lilleholt. De to mødtes i det træningscenter, hvor Lars Chr. Lilleholt forsøger at holde sig i nogenlunde form, Johnson Instituttet i Odense, og det kom der en god snak ud af.

Ved den lejlighed lagde de heller ikke skjul på, at de af og til også mødes i træningslokalet på Christiansborg, når tiden tillader det. Og at de i øvrigt deler interessen for gode, fynske fødevarer som brunsviger og røgeost.

Tidligere havde Lars Chr. Lilleholt også et tæt samarbejde med en anden socialdemokrat, Poul Andersen fra Middelfart, så det med at bygge bro på tværs af partiskel er ikke ukendt.

Annonce
Dan Jørgensen og Lars Chr. Lilleholt mødtes under valgkampen for at snakke om, hvad de var enige om. Det var en del af Dan Jørgensens valgkampagne. Torsdag overtog Dan Jørgensen Lars Chr. Lilleholts ministerium. Foto: Sugi Thiru

Ønsker på tværs af partierne

Dan Jørgensen har tidligere rost Lars Chr. Lilleholt for, at har været god til at bringe fynske sager på den politiske dagsorden, og de var enige op til dette valg om, at de gerne vil løfte de mindre bysamfund på Fyn. Det vil de formentlig stadig begge arbejde for i deres nye positioner med Dan Jørgensen som minister og Lars Chr. Lilleholt som menigt folketingsmedlem.

De har også begge tidligere fremhævet udvidelsen af den fynske motorvej som et projekt, der har været et bredt, politisk ønske om at fuldføre på tværs af partiskel.

Fremover skal Dan Jørgensen koncentrere sig om klimaet, som givet vis får en mere fremtrædende placering i ministeriet, end det har haft under Lars Chr. Lilleholt. Han ville ofte hellere ville tale om energi og forsyning end lige om klima.

Den første lille ændring er allerede en realitet. Mens ”klima” var det sidste ord i det gamle ministerium, er det nu det første i det nye, som officielt hedder:

Klima-, energi- og forsyningsministeriet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Brug din tid på Balslev

Leder For abonnenter

Mennesker med hjertestop skal reddes i fællesskab

Adskillige fynboer og syd- og sønderjyder er i dag i live, fordi de har fået hjælp efter et hjertestop af Region Syddanmarks førstehjælpsordning Danmark Redder Liv. Derfor har ordningen vist sit værd: Danmark Redder Liv redder vitterligt liv. Alligevel er der mindst tre gode argumenter for, at det præhospitale udvalg i Region Syddanmark mandag beslutter sig for at lukke den succesfulde ordning og i stedet lader regionen indgå i Trygfondens Hjerteløber-ordning, der har samme formål som Danmark Redder Liv. For det første er der mange flere syddanskere, der har valgt at deltage i Hjerteløber-ordningen end i Danmark Redder Liv. For det andet er ordningen landsdækkende, hvilket betyder, at også en nordjyde, en københavner eller en lollik på ferie på Fyn kan træde til ved et fynsk hjertestop. For det tredje er ordningen gratis for regionen, fordi Trygfonden betaler omkostningerne. Det sidste er i denne sammenhæng mindre vigtigt, for regionen skal såmænd nok kunne finde de få millioner kroner, som det i givet fald vil koste at køre ordningen videre. Det vigtige er, at hele Danmark bliver i stand til at redde liv ved hjertestop. Der er dog ingen tvivl om, at Hjerteløber-ordningen trænger til en forbedring. Det er f.eks. højst mærkværdigt, at man kan blive hjerteløber uden at have erfaring med eller uddannelse i førstehjælp. Derfor bør regionen i samarbejde med de øvrige regioner motivere Trygfonden til at tage et større ansvar for, at de frivillige, der rykker ud til hjertestop, også reelt kan redde liv. Ellers giver ordningen ingen mening. Indtil Trygfonden er klar med en styrket hjerteløber-indsats, bør regionen fortsat bruge et behersket millionbeløb til uddannelse af de fynboer og syd- og sønderjyder, der melder sig som frivillige - nu blot i Hjerteløber-programmet. Det vil skabe større sikkerhed og tryghed for alle parter. Og det vil sikre, at endnu flere mennesker overlever et hjertestop. For det bedste er at redde liv - i fællesskab. Så tag et førstehjælpskursus - og meld dig til.

Odense For abonnenter

De trofaste-portræt: Efter fire bankrøverier fløjter Lars stadig hver eneste morgen

Fyn

Flertal vil skrotte succesfuld hjertestop-ordning: Peger i stedet på gratis alternativ

Fyn

På Vestfyn drømmer man om S-tog: Sidegevinst i fokus til velbesøgt jernbanemøde

Annonce