Annonce
Kunst

Fynbo udvalgt blandt verdens bedste madfotografer: For Rico smelter mad og fotos sammen

Du er sikkert stødt på hans billeder, når du tidligere har bladret fynske restaurantmenuer igennem. Rico Feldfoss elsker madens æstetik og ikke mindst dens historier. Foto: Ard Jongsma
Kun 20 fotografer i verden har fået lov til at udstille på den kommende Foodphoto Festival 2019. Fynske Rico Feldfoss er én af dem. Og så endda med billeder, hvor intet mad er på.

Madkunst: Mad skal ikke bare køres ind. Dét at spise skal ikke bare overstås. Næh, mad er et håndværk. Et stykke kunst, man kan dvæle ved, og som fortæller sin helt egen historier.

I hvert fald hvis man spørger odenseanske Rico Feldfoss. Fra tirsdag til lørdag kommer han til at stå sammen med 19 andre fotografer fra hele verden på Foodphoto Festival 2019 i Vejle. Alle har de klaret sig gennem nåleøjet og har fået lov til at have lige præcis deres fotoserie udstillet.

- Jeg vidste gennem en foodstylist, jeg kender fra Chicago, at dommerkomitéen ledte efter noget specielt i år. Noget anderledes. Og der havde jeg nogle gamle fotos fra det nedlagte slagteri i Faaborg, siger Rico Feldfoss.

Fotografen sendte også fire andre fotoserier ind med andre og nyere madbilleder. Men juryen fandt de kødløse fabriksbilleder med aflagte grillspyd, slagternes rustne garderobeskabe og tonstunge maskiner mere spændende.

- På den måde var det nærmest lidt træls. Jeg vil godt være kendt på maden, og så bliver jeg udtaget for noget, hvor der ikke er mad på, griner han.

- De er meget rå og står meget modsat til madbilledernes normale æstetik. Men det gør, at de fortæller en anden historie. Deres historie.

Foodphoto Festival 2019

Holdes hvert andet år. Løber i år af stablen 4.-7. juni i Vejle på Det Gamle Teater, hvor festivalen også blev afholdt i 2017.

I alt får 20 fotografer verden over lov til at udstille en printet fotoserie på festivalen. Heriblandt er der i år tre danske udstillere, hvor odenseanske Rico Feldfoss er én af dem.

Festivalen er en international fagmesse for folk, der beskæftiger sig med visuelle takes på fødevarer. Foodstylister, madfotografer, redaktører osv.

Udstillingerne kan efter festivalen ses på Det Gamle Teater til 30. juni, ganske gratis.

Håndværk og madkunst

Rico Feldfoss har altid elsket mad. Men det behøver ikke at være glamourøst med forret, hovedret og dessert for at kunne noget specielt.

- Nogle gange findes der ikke noget federe end at få et stykke rugbrød. Min morfar var slagter, og efter skole cyklede jeg tit forbi ham og mormor og fik en skive brød med friskskåret pålæg. Mad er også minder, forklarer fotografen.

Han har siden starten af 00'erne arbejdet som freelancefotograf og lavet både videoer og stilbilleder for fynske kulturinstitutioner gennem årene. Men først i 2015 befandt han sig på sit først kommercielle madfotograf-job for Goma, hvor interessen begyndte at boble.

- Jeg blev forbløffet over kokkene. De var så dygtige til deres håndværk, at det blev en kunstart, fortæller Rico Feldfoss, der jo selv har fotografiet som sit håndværk og sin kunst.

- Og så var det bare sjovt at følge kokkenes arbejde og madens rejse fra ingredienser til færdig anretning.

I dag har han kunder som Restaurant Marie Louise, Restaurant Fynboen, Hotel Knudsens Gaard, Restaurant Resumé Svendborg og mange flere, men han slår fast, at madfotos ikke fylder mest i den månedlige omsætning. Dog er det noget af det klart sjoveste arbejde.

Annonce

Forbilleder og budskaber

Til Foodphoto Festival 2019 kommer han til at dele en portefølge med flere af sine fotografier ud til interesserede festivalgæster.

- Det er en fed eksponering af mig og mit arbejde at være udtaget til sådan en festival. Det er kun godt for en fotografs ry og fremtidige jobs, så jeg håber, folk synes, at billederne er fede, siger Rico Feldfoss og tilføjer:

- Men jeg glæder mig endnu mere til at kunne lade mig inspirere af andre. Jeg synes jo, at alle de andre madfotografer er langt bedre end mig.

Fotografen håber også, at hans billeder kan være med til at fremme budskabet om at købe mad af god kvalitet.

- Det er jo vanvittigt, at så stort et slagteri som det i Faaborg lukkede, fordi det ikke kunne udvide mere. Det var simpelthen ikke stort nok. Hvor ærgerligt er det ikke, at et så stort slagteri lukker ned, fordi det ikke er rentabelt nok? spørger han med en seriøs tone i stemmen.

- Der var altså mange arbejdspladser på stedet. Men udviklingen løb fra det, fordi alting skal gøres så billigt som muligt. Så jeg håber, at folk vil tænke over, hvor meget de putter i munden, og hvor maden kommer fra. Måske man nogle gange skulle give lige dét ekstra for bedre kvalitet? Kig på de gode, lokale råvarer. Man skal bare tænke sig om.

Rico Feldfoss

Født i 1970, vokset op i Næsby og har boet hele sit liv i Odense.

Gift med kunstner Tine Louise Kortermand, og de har sammen børnene Ludwig på 17 og Rosalina på 13.

Uddannet elektronikmekaniker. Har siden 2004 arbejdet som autodidakt freelancefotograf, først med video, nu mest med stilbilleder.

Fotograferer meget inden for kultur- og kunstverdenen. Koncerter, teater, festivaler og mad.

Laver materiale for blandt andet Tiptoe Bigband, Spis! Foodfestival og et hav af fynske restauranter.

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce