Annonce
Debat

Fyn vil elbiler – det er nu, vi skal holde ved de gode takter

Annonce

Læserbrev: Mens politikerne forhandler om en grøn omstilling af den danske bilpark, sætter salget af elbiler rekord. Ikke mindre end 2340 nye elbiler fik nummerplade på i september måned, hvilket er ny rekord for én enkelt måned. Tallene viser, at forbrugerens lyst til den grønne omstilling ikke er til at tage fejl af. Derfor er det vigtigt, at politikerne kommer med en ambitiøs og grøn plan for omstillingen af bilparken, så elbilerne kan opretholde det gode momentum, som de har netop nu.

Regeringen har en ambition om 500.000 elbiler på de danske veje i 2030. Det, mener vi, er alt for uambitiøst, hvis regeringen skal nå Danmarks mål om en 70 procents CO2-reduktion om 10 år. Vi som branche er ikke flaskehalsen - vi skal med glæde levere mange flere elbiler i Danmark i 2030 – og vi håber derfor, at regeringen og støttepartierne vil gøre det fordelagtigt for forbrugerne at vælge de grønne alternativer.

143 af de nyregistrerede elbiler fra sidste måned kører nu rundt på de fynske veje. Ifølge bilstatistik.dk var samme tal 57 stk. i samme måned for fem år siden. Det er en voldsom stigning og et tydeligt tegn på, at fynboerne vil de klimavenlige løsninger. For fynboerne ved - ligesom resten af Danmark - at bilerne spiller en vigtig rolle, når det kommer til at vores klimaudfordringer, og de er villige til at tage et grønt ansvar på sig, når de skal vælge en ny bil. Det samme er vi som branche. Vi kan ikke kontrollere, hvor mange biler der holder i danskernes garager, men vi kan arbejde for, at det bliver mere attraktivt og nemmere at være elbilejer.


Det skal være gratis for elbiler at køre over betalingsbroer som Storebæltsbroen frem til 2025.


Knap 43 procent af alle de biler, der blev solgt i Norge sidste år var elbiler. Til sammenligning var det tal knap 2,5 procent i Danmark. Derfor mener vi, at vi skal tage ved lære af Norge, der har haft stor succes med at omlægge deres bilpark. Ifølge Norges Elbilforening er en af årsagerne til deres succes de ekstra goder, der er ved at købe en elbil. F.eks. har det i en periode været gratis for elbiler at køre over betalingsbroer i Norge.

Derfor foreslår vi helt konkret et lignende tiltag her i Danmark. Det skal være gratis for elbiler at køre over betalingsbroer som Storebæltsbroen frem til 2025. Derefter skal der komme en indfasning af betalingen igen. For vi anerkender naturligvis, at broafgiften er med til at betale for vedligeholdelse af både broer og veje. Med dette initiativ vil vi skabe et incitament for mange fynske pendlere om at udskifte benzin- eller dieselbilen til fordel for en elbil, da de kan spare deres pendler brobizz til 2560 kroner i måneden. Det er da et beløb, der er til at tage at føle på i mange husholdningers økonomi.

Det er vores bekymring, at politikerne med de lange forhandlinger er ved at sætte en stopklods for danskernes lyst til at købe grønne biler. På Fyn og i resten af Danmark har danskerne behov for tryghed, når de skal vælge ny bil. De skal vide, hvor registreringsafgiften ender, hvad de faste omkostninger for deres nye bil bliver, og ikke mindst om det kan betale sig at vælge grønt frem for sort. Derfor er det alfa og omega, at politikerne ikke kommer med en lappeløsning i ellevte time, men at de præsenterer en ambitiøs og modig grøn omlægning af den danske bilpark, der er holdbar mange år frem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Måtte købe køjesenge i Jysk: Nyborg Fængsel indlogerede udvisningsdømte på ufærdig afdeling i al hast

Danmark

Psykisk vold per kontrakt

Middelfart

Nu er det nok: Mathias vil omdanne forhutlet stationsbygning til levende café og ungdomsmiljø

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce