Annonce
Fyn

Fyn skal det være: Nordfynske roser til Kina - og til din have

Mange af roserne på de nordfynske marker ender i udlandet, sågar helt i Kina. I weekenden er der åbent hus på Grønløkke Planteskole, hvor roserne kan tages nærmere i øjesyn. Foto: Betty Rasmussen
Grønløkke Planteskole er Skandinaviens største producent af haveroser. Norge og Sverige aftager flest, men roserne flyves også til Kina. I weekenden kan du komme på en gratis tur rundt i rosenmarkerne med en kyndig guide.

Bogense: Vand og gødning.

Masser af vand og gerne gødning hver tredje uge. Enkle råd, der er værd at huske på, hvis du vil have fuldt udbytte af dine roser hjemme i haven. Og tøv ikke med at nippe skud af planten, for du fjerner ganske vist én blomst, men du investerer i tre-fire nye og forlænger rosens blomstringstid.

Vel var udgangspunktet rosendyrkning i storskala, da omkring 50 kvinder og mænd, yngre og ældre parkerede bil eller cykel ved Grønløkke Planteskole på Huggetvej for at gå med på en guidet tur i rosenmarkerne.

Annonce

Men selvfølgelig er driftsleder hos Skandinaviens største producent af haveroser, Ole Andersen også leveringdygtig i gode råd til den haveejer, der måske kun har en enkelt rose eller to i haven.

Ole Andersen viser, hvordan han med et præcist snit med en skarp kniv frigør øjet, så den nye rose kan podes på en grundstamme. Foto: Betty Rasmussen

- For vil vil jo gerne have, at vores roser lever videre så længe som muligt - men der må også godt dø én engang imellem, så vi kan sælge nogle flere, jokede Ole Andersen, der har arbejdet på planteskolen i 32 år, selv om han egentlig bare sagde ja til en sommer.

I denne sæson er der dog snart ved at være udsolgt af roser fra Grønløkke, for haveroser er et hit i denne corona-tid.

Flest til Norge og Sverige

Omkring en million planter, hvoraf godt 800.000 af egen avl, bliver i år sendt ud på markedet, hvoraf Sverige og Norge udgør cirka 70 procent og Danmark cirka 30. Desuden er den nordfynske rosenproducent ved at opdyrke et marked i Kina.

På tur i rosenmarkerne

Der er gratis, guidede ture i rosenmarkerne ved Grønløkke Planteskole klokken 14 hver torsdag i juli.

I weekenden 1.-2. august er der ture klokken 11 og 14 i anledning af, at Nordfyns Rosenfestival i weekenden står for underholdning rundt omkring i Bogense og kunstudstilling på Bogense Skole.

I weekenden er der også mulighed for at købe rosenplanter med 20 procent rabat. Rabatten gives ikke som et direkte nedslag i prisen, men som en rabatkupon, der kan indløses i en af Bogenses butikker.

På den måde ønsker planteskolen at hjælpe de butikker, der er hårdt ramt af, at Rosenfestivalen er aflyst denne sommer.

Du finder Grønløkke Planteskole på Huggetvej 94 uden for Bogense, og det er ikke nødvendigt med tilmelding til de guidede ture.

Den guidede rundtur begynder inde i hallerne, hvor en international flok medarbejdere er i gang med at gøre stativer klar til afsendelse.

- Nogle gange oplever vi, at en kunde ringer klokken 10 med en bestilling og forventer, at sendingen kan komme med en vogn klokken 12, fortæller Ole Andersen.

Næste stop er en mark med små planter, 125.000 roser, så det er en af de små marker. Om et par uger skal roserne okuleres, det vil sige, at et ganske lille "øje" fra den ønskede sort podes på en grundstamme.

Ole Andersen demonstrerer med ferme fingre og en skarp kniv, hvordan det foregår, og tilbyder sit publikum, at de gerne må prøve, blot de lover ikke at skære sig.

Men ingen har lyst til at gøre ham kunsten efter.

Annonce

Hedetur i sorte krukker

Til gengæld lytter alle interesseret til Ole Andersens beskrivelse af arbejdsgange og det store arbejde - ofte manuelt, der skal til, før den enkelte rosenplante er færdig til at blive solgt til haver og terrassekrukker.

Driftslederen fortæller blandt andet, at når rosen er okuleret, bliver skuddene savet af vildrosen tre-fem gange i løbet af de næste otte uger for at sikre det podede øje al næringen.


Spørg, når I køber rosen-planterne. Køb dem et sted, hvor I kan få faglig vejledning. I køber jo heller ikke en BMW hos bageren.

Ole Andersen, driftsleder hos Grønløkke Planteskole


Mange af de roser, der sælges i planteskoler og butikker i dag, bliver plantet i krukker, og ligesom der er mode i roser, er der også mode i krukker. Lige nu ligger sorte krukker højt på popularitets-skalaen.

De mange deltagere i den gratis rundtur i rosenmarkerne havde masser af spørgsmål til driftsleder på Grønløkke Planteskole Ole Andersen. Spørgsmål om dyrkning af roser, priserne i butikkerne og så videre. Foto: Betty Rasmussen

Dog ikke hvis Ole Andersen skulle bestemme. For i en varm sommer bliver der meget varmt i en sort krukke, cirka 10 grader varmere end i lysere krukker. Så kommer roserne på overarbejde, og dermed er det ekstra vigtigt at huske rådet om rigeligt med vand.

- Men spørg, når I køber rosen-planterne. Køb dem et sted, hvor I kan få faglig vejledning. I køber jo heller ikke en BMW hos bageren, bemærker Ole Andersen, der runder sin buket af gode råd af med en opfordring til at være varsom med at  beskære roser i efteråret, fordi frost på umodne skud trænger langt ned i planten.

Til gengæld er efterårsferien et godt tidspunkt til at plante nye roser.

Annonce
Assens For abonnenter

Mystikken breder sig, og ingen kan finde 'synderen': Ulovlig signalforstærker formentlig skyld i stort internet-svigt

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Markarbejde på en midsommernat: Stor lysende sprøjte i svampekrig i den stille fynske sommernat

Odense For abonnenter

Store lastbiler i små gader vækker oprør: Husene revner og hastigheden er for høj

Odense

Genbrugsbutik bøvler med tyveri og skrald: - Det er så godt som umuligt at dæmme op for

Faaborg-Midtfyn

Sensationelt fund: Ligsten over prominent Faaborg-købmand dukker op under kirkens gulv

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Danmark For abonnenter

Langtfra alle børn bliver hørt i egne sager

Kerteminde

Katrines hest blev ramt af en lastbil: Nu efterlyser hun en dame i en hvid Aygo

Danmark

Snart bliver toiletbesøg en del af corona-bekæmpelsen

Fyn

Læserne er optimistiske: Danmark kan nå langt i EM

Kerteminde For abonnenter

Så skru' dog ned! Soundbokse tager Karls nattesøvn - her er hans bud på en løsning

Kerteminde

Jutta udtræder af byrådet af helbredsmæssige årsager: - Jeg mister min bedre halvdel i politik

Annonce