Annonce
Fyn

Fyn skal det være: Borgmestrenes guide til ferie på øen

Fyn har meget fin natur at byde på. Som her Svanninge Bjerge. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær
Årets sommerferie skal holdes på Fyn. Hør de fynske borgmestres svar på, hvad du skal se på din fynske ferie.

Fyn er fin og skal være årets ferielokation for de rejseglade danskere, som nu ikke kommer til at bevæge sig uden for grænserne. Derfor kommer de fynske borgmestre nu med deres bud på, hvad de viser frem, når de har udenøske gæster. Fyn gemmer nemlig på masser af god mad, solbeskinnede badestrande og flot natur.

Kasper Ejsing Olsen, Kerteminde

Kasper Ejsing Olesen, borgmester i Kerteminde. Arkivfoto: Nils Svalebøg

- Hvis jeg zoomer ind på Kerteminde Kommune, så har vi en meget levende by, som virkelig har det der præg af kystby. Jeg vil tillade mig at sige, at Kerteminde har Fyens bedste badestrand, og så kan man komme en tur rundt med vikingerne ved Ladbyskibet og den nyfundne vikingehal på Munkebo Bakke. Vi har de små bymuseer, Johannes Larsen Museet og Fjord & Bælt. Vi har også nogle helt fantastiske restauranter – alle, der kender til gastronomi, kender allerede Rudolf Mathis, men Pasfall er også lige åbnet i Langegade, og så kan man også spise mange andre steder. Jeg vil også sige, at vi er Danmarks isvaffelby – det er en konkurrence, som jeg har lavet lige nu og besluttet, at vi har vundet.

Søren Steen Andersen, Assens

Søren Steen Andersen, borgmester i Assens. Arkivfoto: Michael Bager

- Jeg viser købstæder, landskaber og herregårde frem, men det afhænger også af, hvad mine gæster interesserer sig for. Vores egn er et visitkort i sig selv. Jeg vil tage dem med på den flotte tur fra Assens over Saltofte, Sønderby og Aa til Helnæs og derefter Brunshuse. Så ser de landskaber, skove, gårde og vores små byer. Vores landskab indeholder så mange elementer, så jeg vil tage dem med på nogle gode lange gåture, så man kan suge alle indtrykkene til sig. Derudover har vi selvfølgelig nogle museer. Der er sølvvareproducenten ERNST eller søfaren Willemoes. Der er også Tobaksgaarden med forskellige udstillinger og musik, og så er der højene ved Voldtofte, der vidner om en spændende fortid.

Morten Andersen, Nordfyns

Morten Andersen, borgmester på Nordfyn. Arkivfoto: Michael Bager

- Det afhænger af gæsten, men jeg vil opfordre til at komme bredt omkring på Fyn og besøge vores attraktioner. Det kan være zoologisk have, Egeskov Slot eller noget tredje. De skal opleve naturen, og de mange specielle steder vi har. De skal opleve købstæderne og selvfølgelig Odense. Der er mange muligheder, men det vigtigste budskab er, at vi på Fyn kan levere en helhedsoplevelse for en besøgende familie. Hvad enten man er til natur eller byliv. Man kan leje et sommerhus på Nordfyn, men vi ser gerne, at man bevæger sig rundt på hele Fyn, når nu man er her.

Ole Wej Petersen, Ærø

Ole Wej Petersen, borgmester på Ærø. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

- Mange sidder nok og drømmer om en ferie i det græske øhav, men der er mindst lige så mange gode oplevelser at få i det sydfynske øhav. Jeg kan ikke udvælge en enkelt ting, som man skal se på Ærø, for der er så mange gode ting på øen. Spændende museer, levende byer og smuk natur – som for eksempel nu, hvor rapsmarkerne blomstrer. Ærø er en attraktiv ø for cykelturister – vi har 20.000 cykelturister om året – og Ærø er også en af de øer, hvor der er flest solskinstimer. Jeg ved godt, at Bornholm har taget titlen som landets solskinsø, men Ærø har mindst lige så mange solskinstimer som Bornholm. Så jeg tør godt love, at vores gæster får solskin på næsten alle deres feriedage.

Johannes Lundsfryd Jensen, Middelfart

Johannes Lundsfryd Jensen, borgmester i Middelfart. Arkivfoto: Claus Fisker/Middelfart Kommune

- Jeg vil vise vores natur. Vi har over 100 kilometer kyststrækning i Middelfart Kommune. Der er mange fine og eventyrlige strækninger, man kan gå på opdagelse i. Der er for eksempel Lillebæltstien. Det er også sjovt at tage folk med på CLAY keramikmuseum eller vise dem bridgewalking. Der er så mange perler. Bridgewalking er specielt, fordi man er 60 meter over havets overflade og kan se skoven, kysten og vandet. Man kan se, hvordan Lillebælt bugter sig som en stor flod i landskabet, og så er der fortællingerne om den gamle Lillebæltsbro, der knytter sig en masse historie til. CLAY er keramisk kunst i international klasse. Bygningerne og keramikken er et besøg værd, og det er samtidig en forbindelse til historien, fordi menneskerne har brugt leret i årtusinder.

Kenneth Muhs, Nyborg

Kenneth Muhs, borgmester i Nyborg. Arkivfoto: Michael Bager

- Det, vi viser frem på Fyn, er fantastisk natur og oplevelser. Både slotte, herregårde og byoplevelser. Det er en stærk kombination med mange muligheder, og det er inden for bekvemmelige afstande. Vi har noget af den bedste natur i Danmark her på Fyn. Outdoordelen er fantastisk. I øst har vi hele historien om Nyborg Slot og demokratiets vugge. Så er der øerne og de vilde heste, Egeskov Slot, kystbyen Assens og bridgewalking ved Lillebælt. Der er Odense med H.C. Andersen, bisoner på Nordfyn og naturen ved Kerteminde. Hvis man vil sejle, har man fantastiske muligheder for at tage rundt til vores marinaer. Fyn er en uovertruffen mulighed for at holde ferie i Danmark og et besøg værd.

Peter Rahbæk Juel, Odense

Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense. Arkivfoto: Frederik Nordhagen

- Der er rigtig mange ting, jeg vil vise. Jeg vil nok starte i Odense og tage dem med på oplevelse i byen. Odense har som gammel middelalderby en fantastisk bymidte med en god blanding af byrum, kulturtilbud, museer på højt niveau samt et godt byliv med gastronomi og caféer. Så er der Brandts og Munke Mose, og man kan også følge H.C. Andersen-sporet og se de steder, hvor han havde sin gang. Efter adskillige dage i Odense vil jeg tage dem med til kysten. Det kunne være øhavet, Lillebælt eller sandstrandende mod nord. Kysten kan noget særligt.

Hans Stavnsager, Faaborg-Midtfyn

Hans Stavnsager, borgmester i Faaborg-Midtfyn. Arkivfoto: Michael Bager

- Jeg synes jo, at vi har mange ting at vise frem, men i den sommer, som vi kigger ind i, så er det mest naturen, øhavet, bakkerne, skovene og så videre, som kommer til at være gode steder at besøge. Vi er heldige, at vi har en masse dejlige naturområder, og vi har noget af det smukkeste, danske natur, som ikke er overrendt. Det sydfynske øhav er jo et helt særligt område, og de seneste år er det også eksploderet med antallet af besøgende – specielt på de små øer. Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge er sidste år kommet med Danmarks Naturkanon, så det fortæller også noget om, at det er et helt unikt naturområde.

Bo Hansen, Svendborg

Bo Hansen, borgmester i Svendborg. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen.

- Jeg vil invitere dem op i Egebjerg Mølle. Det er bare på alle mulige måder en rigtig fin oplevelse at tage ud til. Møllen har ikke nogen top på, så der er glas hele vejen rundt, og det gør, at man til alle årstider har et fantastisk blik ud over øhavet. Jeg tager typisk med min familie ud og kigger ud og ser årstidernes skiften. I denne tid er det rapsmarker og havet, og så er det fantastisk til at få et kig ud over det sted, vi bor. Det handler om at komme til vejrs og se havet, alle holmene, markerne og naturens skiften. Det er noget af det, som jeg synes er en rigtig god oplevelse. Så er der også tit udstillinger i møllen, så når man er på vej op, får man også en oplevelse af de lokale kunstnere, der udstiller.

Tonni Hansen, Langeland

Tonni Hansen, borgmester i Langeland Kommune. Arkivfoto: Katrine Becher Damkjær

- Det er ikke et let spørgsmål. For der er meget godt at vælge imellem. Nogle af mine gæster tager jeg med gennem Rudkøbing By. Der er næsten en historie til hvert enkelt hus og til hver enkelt gade. Mange fortæller mig, at min glæde over den smitter af, når jeg fortæller. Og det er fuldstændig rigtigt, jeg er glad for den og særligt det, at vi har fået middelalderbyen godt bevaret. Jeg tager også tit mine gæster til Tryggelev Nor med det fantastiske fugleskjul, hvor man kan komme helt tæt på dyrene. Eller går en tur ved de vilde heste og i medicinhaverne, hvor man kan gå og sludre. Hvis det er familier med børn eller hvor der skal være mere fart på, går turen til Langelandsfortet eller på en af vores strande, måske med en fiskestang. På Fyn kan jeg særlig godt lide Svanninge Bakker. Der er en fantastisk kulturhistorie, og det er en glæde at bevæge sig i et så kuperet terræn og samtidig kunne kigge ud over Øhavet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Vemmelund igen udenfor i Middelfart

Middelfart For abonnenter

Mandesex i skoven kan handle om uforløste fantasier i parforholdet: - Det kan være svært at tale med sin partner om, hvad man har lyst til

Annonce